מחאת שוכרים בפלורנטין: "השאירו דירות ריקות"
המס על דירה שלישית גורם לבעלי בתים לנסות ולגלגל אותו על השוכרים, ובשכונת פלורנטין התל אביבית החלה מחאה נגד ההתייקרות. מודעה שנתלתה באחד הבניינים והתפשטה בפייסבוק קוראת לשוכרים: "אל תיכנסו לדירות שהתפנו במחירים חזיריים"
לידיעות נוספות בערוץ נדל"ן
בבניין מגורים ברחוב ויטל 20 בשכונת פלורנטין בתל אביב נתלתה מודעה הפונה ל"דיירים יקרים ושוכרים פוטנציאליים לעתיד". במודעה נכתב כי רובן המוחלט של הדירות בבניין מושכרות בטווח מחירים שבין 4,000 ל-5,000 שקל לחודש. "לאחרונה, עקב החוק החדש", נכתב במודעה, "בעלי הדירות מנסים לגלגל את המס אלינו השוכרים. חלק מבעלי הדירות מחזיקים כאן ב-10 דירות ומעלה וקשה להם לשלם את המס".
המחאה התפשטה בפייסבוק
המודעה קוראת לדיירים שלא לתת יד "לעוול הזה, אל תתנו למס להתגלגל אליכם ואל תיכנסו לדירות ריקות שהתפנו במחירים חזיריים. תשאירו את הדירות ריקות. 5,500-6,500 שקל זה לא מחיר השוק עבור בניין זה".במהרה גם התפשטה המודעה בכמה קבוצות פייסבוק, שאחת מהן היא קבוצת "תושבי שכונת פלורנטין". אחת מחברות הקבוצה העלתה תמונה של המודעה, בה נתקלה בכניסה לבניין, וכתבה כי היא "זועקת איתם את זעקתם". קבוצה נוספת היא קבוצת "מאבק השוכרים בנזקי מס דירה שלילית". מקימת הקבוצה כתבה שם כי "יש לנו אחריות חברתית וכלכלית כשוכרים, בואו לא נקל ראש בכל עליית מחיר בעקבות החוק החדש!".
בקבוצת הפייסבוק "מחאת הדיור - נלחמים על הבית" העלו את המודעה וכתבו עליה כי מדובר ב"יוזמה מבורכת של תושבים בשכונת פלורנטין במלחמה בבעלי הדירות המנסים לגלגל את המס על השוכרים. התשובה לבעלי דירות חמדנים יכולה להיות גם פרי יוזמות מקומיות של תושבים המתארגנים ולא שוכרים דירות במחירים מופקעים.
"כאשר כל שוכר מתנהל לבד, הוא ובעל הדירה בתחושה של 'ילך אחד, יבואו עשרה במקומו". כאשר השוכרים מתאגדים ואחד שומר על האינטרס של השני, לא שוכרים במחיר מופקע, הדירה תישאר ריקה, ואז בעל הדירה יישר קו".
דירה מוצעת ב-6,000 שקל ונשארת ריקה
מי שעומד מאחורי תליית המודעה הוא ש', תושב שכונת פלורנטין אשר שוכר דירה ברחוב ויטל 20, ותלה אותה בבניין מגוריו - בכניסה ובמעליות. לדבריו, הוא תלה את המודעה לראשונה אמש (שבת), ו"כבר בבוקר ראיתי שהיו כאלה שהורידו את המודעה, אז תליתי שוב והורידו אותה כמה פעמים".
לדבריו, בבניין ישנן כ-100 דירות, ש-30 מהן מוחזקות על ידי שלושה אחים, אשר בבעלות כל אחד כ-10 דירות. "המאבק הוא לא בשבילי, אני עצמי לא חוויתי העלאה בשכר הדירה בעקבות מס דירה שלישית", הוא אומר, "אבל אני יודע מה הולך כאן בבניין. יש דיירים שמשלמים 4,000-5,000 שקל, אבל יש דיירים שיצאו מהדירות שלהם כאן כי העלו להם את השכירות.
"ישנה דירה שהתרוקנה מדייריה, ששילמו 5,200 שקל, ועכשיו בעל הדירה מחפש להשכיר אותה ב-6,000 שקל. הוא לא מצליח לאכלס את הדירה במחיר הזה, ראיתי שישנם ארבעה משרדי תיווך שמפרסמים את הדירה. במחיר הזה היא לא מתאכלסת. בהמשך ראיתי שהורידו את המחיר ל-5,800 שקל בגלל חוסר ההצלחה באכלוס, ובינתיים הדירה ריקה כבר שבועיים".
לדברי ש', מטרת המודעה היא לגרום לכך שהדירה תישאר ריקה עד שמחיר השכירות המבוקש בה יירד לרמה המקובלת בבניין – 4,000-5,000 שקל. "יש בבניין דיירת ששוכרת דירה ב-6,500 שקל, וזה משמעותית יותר יקר מהמקובל. רחוב שלמה הסמוך הוא רחוב רועש, אין סיבה לקחת מחיר כזה".
"בעלי בתים משתמשים בחוק כתירוץ ועולים על הגל"
ש' העלה את מודעתו באחת מקבוצות הפייסבוק התל אביביות, וקיבל תגובות חיוביות ברובן משוכרי דירה שנתקלו ברצונו של בעל הנכס להעלות להם את שכר הדירה בעקבות מס דירה שלישית. "יש כאלה שבעלי הדירות שלהם רוצים להעלות מחיר בגלל המס החדש", אומר ש', "ויש כאלה שמשתמשים בחוק כתירוץ ועולים על הגל. אם אנשים לא יעשו מחאה כמו שאנחנו עושים בבניין שלנו, כל פעם שיבוא דייר חדש בעלי הדירות יעלו לו עוד יותר את המחיר, ועד שנגלה את המחיר האמיתי של הדירות בבניין שלנו, שוכרים ימשיכו להיתקל בהעלאת שכר הדירה".
המודעה פורסמה גם בעמוד הפייסבוק "מטה המאבק להפחתת מחירי הדיור", מאחוריו עומד תושב עכו בן 32, אב לשני ילדים המתגורר בבית הוריו. "בעזרת עמוד הפייסבוק אני מעלה לתודעה את כל מה שגס בשוק הנדל"ן, ובעזרת העמוד אנחנו מקווים לפוצץ את הבועה", הוא אומר.
לדבריו, "אנחנו דווקא בעד מס דירה שלישית ומנסים לפעול להחרפתו, להטיל עוד סנקציות על מחזיקי דירות שישחררו את הדירות לשוק. המשקיעים מתנפלים על הנדל"ן וזה מה שמקפיץ את המחירים.
"אנחנו תומכים במאבק של דיירי הבניין ברחוב ויטל בפלורנטין כי אנחנו בדעה שאסור להיכנע לשכר הדירה, לא לגור בדירות לא ראויות ולא לתת יד להעלאת שכר הדירה בעקבות המס. במידה ששכר הדירה עולה בעקבות המס החדש - יש לפנות לאלתר את הדירה ולא לתת למשקיעים לגלגל את המס על השוכרים. המשקיעים רוצים לעשוק את ציבור שוכרי הדירות, ואנחנו בדעה שאסור להיכנע להם".