מרצח ועד שוטטות. מבצע הגירוש של טראמפ
רשויות המכס וההגירה בארה"ב פושטות בימים האחרונים על בתים ובתי עסק בערים רבות ועוצרות מאות מהגרים בלתי חוקיים. חלק מהעצורים גורשו למכסיקו. טראמפ: "הצעדים נגד פושעים בלתי חוקיים הם לא יותר מאשר קיום הבטחת בחירות שלי. חברי כנופיות, סוחרי סמים ואחרים. כולם מגורשים!"
The crackdown on illegal criminals is merely the keeping of my campaign promise. Gang members, drug dealers & others are being removed!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 12, 2017
הבטיח ומקיים - מדיניות הגירושים יצאה לדרך: בניו יורק, לוס אנג'לס, אטלנטה שיקגו וערים רבות נוספות בארצות הברית מבצעות הרשויות פשיטות על בתים ועוצרות מאות מהגרים בלתי חוקיים, כששליש מהעצורים באזור לוס אנג'לס, למשל, גורשו למכסיקו. הנשיא דונלד טראמפ יצא אתמול (א') להגנה על גל המעצרים ההמוני וכתב בטוויטר שלו שבכך למעשה הוא מקיים את הבטחת הבחירות שלו.
עוד סיפורים מעניינים מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
ב-25 בינואר חתם טראמפ על צו נשיאותי שמתיר לבצע את הפשיטות בבתיהם ובמקומות העבודה של מהגרים בלתי חוקיים, כשהיעד העיקרי הם מהגרים עם עבר פלילי.
"הצעדים נגד פושעים בלתי חוקיים הם לא יותר מאשר קיום הבטחת בחירות שלי. חברי כנופיות, סוחרי סמים ואחרים. כולם מגורשים!", צייץ טראמפ בטוויטר שלו. בציוץ אחר שלו לאחר מכן גינה הנשיא האמריקני את מספר המהגרים ממדינות עם רוב מוסלמי שהורשו להיכנס לארה"ב מאז ששופט פדרלי השעה את הצו הנשיאותי שלו מ-27 בינואר שאסר את כניסתם. "72 אחוזים מהפליטים שהוכנסו לתוך ארה"ב (3-11.02) במהלך תקלה של בית המשפט הם משבע מדינות: סוריה, עיראק, סומליה, סודן, לוב ותימן", כתב טראמפ בהתייחסו לשבע המדינות שהוא ביקש לאסור את כניסת אזרחיהן לתחומי ארה"ב.
השלב הבא: מהגרים לא יילכו לעבודה, בתי"ס ומקומות ציבוריים?
בקהילת המהגרים בארה"ב שוררת פניקה גדולה בעקבות הדיווחים על העלייה במעצר מהגרים בלתי חוקיים מצד רשות המכס וההגירה האמריקנית (ICE) ורצונו של הנשיא טראמפ לקיים את הבטחת הבחירות שלו להקים "כוח גירוש" מיוחד. עם זאת, רשויות ההגירה בארה"ב אמרו שהפשיטות האחרונות הן הליך "שגרתי", שרבים מהעצורים הם בעלי עבר פלילי ושלא חל שום שינוי במדיניות שלהם. אלא שהודעת הרשויות לא ממש מרגיעה את המהגרים שגרים בארה"ב. הסניף האמריקני של ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל" פרסם אמש הודעה שבה נאמר שהדיווחים על פעולות רשויות אכיפת החוק "מעלות חששות כבדים לפגיעה בזכויות אדם".
"דונלד טראמפ יצר ביעילות דרך לגרש אנשים שהואשמו או הורשעו בכל דבר - מרצח ועד לשוטטות", אמרה אנג'ליקה סלאס, מנהלת "הקואליציה לזכויות אנושיות למהגרים" בלוס אנג'לס. החשש ממעצר או מגירוש עלול לדברי סלאס להימנע מללכת לעבודה, לבית הספר או למקומות ציבוריים בימים הקרובים. לדבריה, אדם אחד נעצר בשבוע שעבר במהלך עבודתו בחנות על ידי אנשי ICE.
"ICE רוצה שאנחנו נאמין שהם סילקו חבורה של עבריינים שפשוט זממו את הפשע הבא שלהם", אמרה סלאס. "אנחנו יודעים ש-ICE עצרה כמה קרובי משפחה, אנשים שבמקרה היו באזור כשאנשי הרשויות הגיעו לחפש מישהו אחר, ואנחנו חושבים שמה שבדיוק היינו עדים לו זה הדרך שבה תפעל רשות מכס והגירה אמריקנית חזקה".
גורשה למכסיקו: "באתי לארה"ב בשביל הילדים שלי, בשביל עתיד טוב יותר"
כמה מהגרים לא חוקיים שהתראיינו לעיתון "לוס אנג'לס טיימס" אמרו שהם לא רוצים להזדהות בשמם מחשש שממשל טראמפ ינצל את הסיקור התקשורתי כדי להכין רשימה של יעדים לגירוש מארה"ב.
אחד הסיפורים שריגשו בסוף השבוע את העולם הוא סיפורה של גוואדלופ גרסיה דה ראיוס מפניקס, אריזונה. היא היגרה לארה"ב ממכסיקו ב-2008, נעצרה והורשעה בגין שימוש במספר ביטוח לאומי מזויף ומאז, מדי שנה, היא מתייצבת לבדיקה של רשויות המכס וההגירה. אלא שבניגוד לשנים עברו, הפעם החליטו הרשויות לגרש את דה ראיוס בת ה-35, אם לשני ילדים, בחזרה למכסיקו. דה ראיוס אמר שתהיה אשר תהיה סיבת הגירוש שלה, היא לא מתחרטת לרגע שהגיעה לארה"ב בצעירותה כדי לחפש חיים טובים יותר. "האמת היא שאני הייתי בארה"ב בשביל הילדים שלי. בשביל עתיד טוב יותר. ואני לא מתחרטת על כך משום שעשיתי זאת למען האהבה", היא אמרה במסיבת עיתונאים שקיימה בעיר נוגאלס שבמכסיקו. "אני הולכת להמשיך במאבק כדי שהילדים שלי ימשיכו ללמוד במדינה שלהם וכדי שהחלומות שלהם יהפכו למציאות".
ראש העיר פניקס גרג סטאנטון, דמוקרטי, תקף את גירושה של דה ראיוס ואמר שהוא נלעג. "במקום לרדוף אחרי פושעים אלימים וסוחרי סמים, ICE מבזבזת את האנרגיה שלה בגירוש אישה שיש לה שני ילדים אמריקנים שחיה כאן יותר מעשרים שנה ולא מהווה שום איום על איש", אמר ראש העיר מאריזונה.
הנשיא האמריקני: "מערכת המשפט מקולקלת"
לפני כמה ימים דווח בארה"ב כי 77 אחוזים מבין כ-1,100 מהגרים שנכנסו למדינה מאז 3 בפברואר - היום שבו הוצא צו המניעה הראשון לצו הנשיאותי של טראמפ - הגיעו מאותן שבע מדינות שמהן מנסה טראמפ למנוע הגירה. מומחים אמריקנים טענו כי מדובר בניסיון להכניס כמה שיותר מהגרים ממדינות אלה לפני שהנשיא האמריקני יצליח בכל זאת להטיל את הצו שנפסל כמה פעמים בבית המשפט.
ביום חמישי קבע הרכב של שלושה שופטים פה אחד כי ממשל טראמפ לא הצליח להביא "אפילו ראיה אחת" לשיקולי ביטחון לאומי שמצדיקים הפעלה מחדש של הצו הנשיאותי. זמן קצר לאחר שבית המשפט פרסם את פסק הדין בן 29 העמודים, טראמפ צייץ: "נתראה בבית המשפט, ביטחון האומה שלנו מונח על הכף", ובהמשך צייץ שוב כי מדובר ב"החלטה מבישה". אמש המשיך טראמפ במתקפה שלו נגד מערכת המשפט האמריקני ואמר שהיא מקולקלת.
למרות המכשולים האחרונים שמציבים לו במערכת המשפט, אמר טראמפ לכתבים במטוסו הנשיאותי, "אייר פורס 1", שהוא עשוי לפרסם צו נשיאותי חדש בסוגיית איסור כניסה למהגרים משום שלדבריו "אנחנו זקוקים לפעול מהר מסיבות ביטחוניות". הוא גם אמר שהוא משוכנע שהממשל ינצח בסופו של דבר בבתי המשפט ואמר: "אנחנו ננצח בקרב הזה. החלק המצער הוא שזה לוקח זמן סטטוטורית".
אחת ההערכות היא שצו נשיאותי חדש יאפשר לבית הלבן להשיב את איסור הכניסה למוסלמים משבע מדינות בזמן שהמאבק המשפטי בעיצומו בסוגיית הצו הנשיאותי המקורי שעורר את הסערה הגדולה בארה"ב ובעולם כולו.
ובזמן שטראמפ מגרש מהגרים בלתי חוקיים למכסיקו, הוא שוב מעלה את סוגיית החומה שהוא רוצה להקים בגבול שתי המדינות - במימונה המלא של השכנה מדרום. "אני קורא שהחומה הגדולה תעלה יותר ממה שהממשל חשב בתחילה", כתב טראמפ. "אבל עדיין לא התחלתי להיות עדיין מעורב בתכנון או במשא ומתן. כשאני אעשה את זה, כמו עם מטוס הקרב F-35 או תוכנית ה'אייר פורס 1', המחיר יירד בהרבה מאוד".