קיבלתם דו"ח מהירות? אולי מגיע לכם כסף
מכון התקנים התקשה להוכיח בבית משפט את דיוק ואמינות המצלמות הנייחות החדשות של המשטרה, ועכשיו מגיעה תביעה ייצוגית בשם 70 אלף מקבלי הדו"חות בסכום של 70 מיליון שקל. המשטרה ומכון התקנים: "המערכת אמינה"
המשטרה מתקשה להוכיח שמצלמות המהירות אמינות, והמדינה עשויה לשלם לנהגים 70 מיליון שקל. לבית המשפט המחוזי בתל-אביב הוגשה בשבוע שעבר בקשה לתביעה ייצוגית ראשונה מסוגה נגד משטרת ישראל ומכון התקנים, עקב גביית עשרות מיליוני שקלים בטענה לנהיגה במהירות מופרזת, למרות שאמינות ודיוק המצלמות מעולם לא הוכחו.
התביעה שהוגשה על-ידי עורכי הדין תומר גונן, בועז וילנסקי, דני בלנקין ורותם ריימונד, היא תוצאה של דיון תקדימי שמתנהל בבית משפט השלום בעכו לגבי אמינות א3, מערכת המצלמות הדיגיטליות למדידת מהירות, שכ-100 יחידות ממנה נפרסו מאז 2012 ברחבי המדינה.
למרות שהמשטרה התהדרה בכך שהמערכת עומדת בתו תקן של מכון התקנים, התקשה נציג המכון, אילן כרמית, לספק לבית המשפט פרטים חיוניים לגבי בדיקת האמינות שנערכה למערכת לטענתו, בידי מכון התקנים ההולנדי. כרמית לא ידע להסביר בעדותו מול אילו מכוניות היא נבחנה, לאיזו מערכת הושוותה, כמה ימים ארכה הבדיקה ובאילו תנאי תאורה ומזג אוויר היא התבצעה.
בעקבות העדות שלחה המשטרה צוות למכון ההולנדי בניסיון להביא תיעוד מפורט של הניסוי. בדיון שנערך ב-31 בינואר השנה, הודתה המשטרה שהצוות נכשל בהשגת התיעוד, וביקשה דחייה נוספת כדי לערוך ניסוי אמינות חדש בארץ. בכך אישרה למעשה המשטרה שאין בידיה ניסוי אמינות מוכח של המערכת, שניפקה עד היום כ-70 אלף דוחות מהירות לפי התביעה, ועל סמך דוחותיה איבדו נהגים רבים את רישיון הנהיגה שלהם בעוד אחרים נשלחו לקורסי נהיגה מונעת, וכולם שילמו קנסות גבוהים.
ביום חמישי הקרוב (16.2) אמור בית המשפט בעכו לפסוק בשאלת אמינות המצלמות. יצוין כי גם אם יקבע בית המשפט כי יש ספק לגבי אמינות המערכת, הפסיקה - בהנחה שהמשטרה לא תערער עליה - תהיה תקפה רק לתיקים שטרם הושגה בהם הכרעה, כלומר החלטת שופט להרשיע את הנאשם, או נהגים ששילמו את הדו"ח שקיבלו, פעולה שמהווה הודאה בביצוע העבירה. רק קבלת התביעה הייצוגית תאפשר לנהגים שפסק דינם כבר חלוט, לקבל פיצוי על הקנס ששילמו.
בשבוע שעבר נחשף בגל"צ כי בדיון שנערך במשרד לביטחון פנים בראשות סמנכ"ל התפעול, יואל לוי, ושורת בכירים מהמשטרה, אמרה ראש לשכת התביעות במשטרת התנועה, ניצב משנה שרית פיליפסון, שהמשטרה במצב "מביך", וכי אישור העמידה בתקן שהוענק למצלמות - ריק מתוכן. עורכי הדין, מצידם, הגישו לבית המשפט חוות דעת מומחה של המהנדס טוביה סגל, אשר ממנה עולה כי קיימים ליקויים רבים בלוגיקת המערכת וברמת הדיוק שלה.
מהמשטרה נמסר בתגובה כי "אמינות המערכת נדונה בבית משפט ועל כן לא נוכל להתייחס. לצד האמור, בכל עשרות הבדיקות שנערכו ונערכות באופן עצמאי בידי משטרת ישראל הוכחו מעל לכל ספק אמינות ודיוק המצלמות".
ממכון התקנים נמסר כי "בדיקת המערכת נעשתה תוך התבססות על בדיקות שנערכו במעבדה בינלאומית בעלת מוניטין, אשר מצאה את המערכת מתאימה לתקן הישראלי. נוסף לכך, בעבר כבר התקיים משפט עקרוני לגבי אמינות המערכת בבית המשפט לתעבורה בבאר־שבע, שדחה את הטענות לגבי אי-אמינות המערכת, והרשיע את הנאשמים". יצוין כי הדיון בבאר-שבע עסק בהיבטים אחרים של הפעלת המערכת, ולא באופן שבו נבדקה לפני שנרכשה והחלה בפעולתה.