קבינט הדיור אישר: 2.7 מיליון דירות עד 2040
מדובר ביעד התכנון של תוכנית אסטרטגית לדיור שגיבשו משרדי האוצר והבינוי ומינהל התכנון, על בסיס נתוני המועצה הלאומית לכלכלה. התוכנית קובעת כי מתוך כלל הדירות המתוכננות, ייבנו 1.5 מיליון דירות תוך 24 שנים
קבינט הדיור בראשות שר האוצר, משה כחלון, אישר היום (ב') את התוכנית האסטרטגית לדיור, הנותנת מענה לצרכי הדיור של מדינת ישראל עד לשנת 2040. התוכנית מהווה המשך להחלטת ממשלה מיוני 2015, שקבעה את הצורך בגיבוש מתווה אסטרטגי לתחום הדיור, תוך התייחסות לביקושים העתידיים, פיזור גיאוגרפי, היקף התחדשות עירונית נדרש, מלאי תכנוני-אסטרטגי, יעדי מחירים וייעול שרשרת הייצור.
"תוכנית מיליוני הדירות לא תפתור המשבר"
במסגרת התוכנית נקבע יעד לבניית 1.5 מיליון יחידות דיור תוך 24 שנים. כמו כן, נדרש להכין מלאי תכנוני של כ-2.7 מיליון יחידות דיור בתקופה זו. בארבע השנים הקרובות נדרשת מערכת התכנון לאשר 108 אלף יחידות דיור מדי שנה, והיקף זה הולך ועולה עד לאישורן של כ-123 אלף יחידות דיור בכל שנה בשנים 2036-2040.
לצורך כך, הוקם צוות בראשות מינהל התכנון ובהשתתפות משרד הבינוי והשיכון והמועצה הלאומית לכלכלה, שגיבש תוכנית אסטרטגית ארוכת טווח לדיור עבור כלל המגזרים. התוכנית התבססה על תחזית שגיבשה המועצה הלאומית לכלכלה, בה נקבע כי בשנים 2040-2017 תידרש תוספת של כ-1.5 מיליון יחידות דיור במדינת ישראל.
התוכנית קובעת את היעדים להיקף יחידות דיור מאושרות בין המחוזות השונים בין השנים 2017-2040 באופן שבו במחוז צפון יתוכננו 441 אלף יחידות דיור; במחוז חיפה יתוכננו 315 אלף יחידות דיור; במחוז מרכז יתוכננו 657 אלף יחידות דיור; במחוז תל אביב יתוכננו 436 אלף יחידות דיור; במחוז ירושלים יתוכננו 369 אלף יחידות דיור; ובמחוז דרום יתוכננו 490 אלף יחידות דיור. היעד עבור יחידות דיור מאושרות למגזר הערבי לשנת 2040 יעמוד על 310 אלף.
פריסת יחידות הדיור העתידית המוצעת בתוכנית, מצביעה על תגבור נושא ההתחדשות העירונית באזורי הביקוש העירוניים. שיעור התוכניות עבור התחדשות העירונית יעמוד על 20% במחוזות הצפון והדרום; 30% במחוז ירושלים; 40% במחוזות מרכז וחיפה; ו-60% במחוז תל אביב.
במשרד האוצר מציינים היום כי תוספת יחידות הדיור באזורי הצפון והדרום, תחייב התגייסות של הגורמים הרלוונטיים לטובת חיזוק ושדרוג אזורי תעסוקה ומערכות תחבורה. עוד מוסיפים שם כי פריסת הדירות החדשות תתמקד בארבעת המטרופולינים - תל אביב, חיפה, ירושלים ובאר שבע, וכן ינתן דגש על התחדשות עירונית ועל תוספת של יחידות דיור בפריפריה.
"התוכנית מיועדת לאלו שאין להם דירות"
שר האוצר כחלון אמר היום בעקבות אישור התוכנית כי "לראשונה מזה שנים יש תכנון אסטרטגי גם לטווח הקצר וגם לטווח הארוך. בטווח הקצר, מעמידה הממשלה את הזוגות הצעירים ומחוסרי הדירה בראש סדר העדיפויות ומטפלת במשבר הדיור מהשורש. בטווח הארוך, האחריות שלנו היא לוודא שלא ייווצר בעתיד משבר חדש".
שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט, הוסיף כי "התוכנית האסטרטגית שמה דגש מיוחד על מציאת פתרונות לכל מי שצפוי להיכנס למעגל הביקוש בשנים הבאות. היא מיועדת בראש וראשונה לאלו שאין להם דירות - זוגות צעירים וחיילים משוחררים. תכנון מסודר ועקבי הוא המפתח להגדלת ההיצע של השיווקים ושל התחלות הבנייה, ולפיכך הושקע מאמץ גדול בנושא זה".
מ"מ מנהלת מינהל התכנון, שירה ברנד, ציינה כי "במקביל למתן מענה שוטף לצרכי השעה במשבר הדיור, מתחילה מערכת התכנון בתכנון אסטרטגי ארוך טווח - במטרה ליצור מלאי איכותי של יחידות דיור ותשתיות נלוות, שיענו על צרכי מגוון האוכלוסיות וכלל המגזרים במדינת ישראל בעשורים הקרובים".
נזכיר כי אתמול פורסם על התנגדות שהציגו החברה להגנת הטבע ועמותת אדם, טבע ודין נגד התוכנית האסטרטגית. לטענת המתנגדים, "התוכנית לא תביא לפתרון המבוקש, תעקוף את מערכת התכנון בארץ ותרוקן מתוכן את תמ"א 35 (תוכנית המתאר הארצית - ה"צ), שעודכנה רק לאחרונה".