"קשישים ועניים מקופחים בסיוע במשכנתאות"
ח"כ יוליה מלינובסקי מישראל ביתנו טענה בוועדת הכלכלה של הכנסת כי המדינה מסתירה סיוע בשווי אלפי שקלים בשנה בהטבות וזכויות של משרד הבינוי והשיכון לאזרחים ותיקים החיים מתחת לקו העוני. "חוסר שקיפות והסתרת מידע לגבי תוכנית לסיוע לקשישים בהחזרי משכנתא"
"המדינה מסתירה סיוע בשווי אלפי שקלים בשנה בהטבות ובזכויות של משרד הבינוי והשיכון לאזרחים ותיקים החיים מתחת לקו העוני". כך טוענת ח"כ יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו) בהצעה דחופה לסדר היום שעלתה היום (ב') לדיון בוועדת הכלכלה של הכנסת בהשתתפות שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט. ההצעה הצטרפה להצעות דומות נוספות של חברי כנסת בעניין אי מיצוי זכויות האזרחים הוותיקים.
חתמתם חוזה לרכישת דירה? זהירות. ייתכן שלא תקבלו משכנתא
לדבריה, מדובר במחדל הגורם ל"חוסר שקיפות והסתרת מידע מעיני הציבור על תוכנית קיימת לסיוע לקשישים בהחזרי המשכנתא של משרד הבינוי והשיכון, שניצולה היה מקל את מצוקתם". הצעתה מתייחסת להחלטות ממשלה מ-2008, שעל פיהם מפעיל המשרד את תוכנית הסיוע בהחזר המשכנתא לקשישים מעל גיל 70, המתקיימים רק מקצבת זקנה והבטחת הכנסה.
"התוכנית תוקצבה לאורך השנים במיליוני שקלים כל שנה, אבל איננה מיושמת כנדרש. לכן כספים רבים שלא נוצלו הוחזרו כעודפים תקציביים למשרד האוצר", מוסיפה מלינובסקי, המסתמכת על נתונים של המועצה הלאומית לכלכלה. "התוכנית סובלת מתת ביצוע מיום שיצאה לפועל. תקציבה עמד אז על כ-70 מיליון שקל בשנה, וב-2015 ירד ל-10.8 מיליון שקל - מתוכם נוצלו אז רק 3.8 מיליון שקל לסיוע במשכנתא לקשישים נזקקים".
לדבריה, לפי נתוני משרד השיכון, הסיוע ניתן רק לכ-1,400 משקי בית, בסכומים בין 150-300 שקל בחודש בהתאם לקריטריונים השונים. זאת כשבפועל עומדים בקריטריונים של הזכאות לסיוע בהחזר המשכנתא, לפי תוכנית הממשלה, לא פחות מ-10,000 משקי בית. כך לפחות לפי נתוני הלמ"ס שנותחו במועצה הלאומית לכלכלה.
"הסתרה מכוונת של מידע על זכויות לאזרחים ותיקים"
מלינובסקי מציינת עוד כי בדיקה שערך מרכז המחקר והמידע של הכנסת מצאה כי במשרד השיכון רוב הקשישים העומדים בקריטריונים לא מקבלים את הסיוע המגיע להם. תשובת המשרד הייתה כי הבנקים הם אלו שאינם מעבירים להם את המידע על הזכאים לסיוע במשכנתאות כפי שהתבקשו. על לווים זכאים שלא אותרו אמר המשרד כי הם יכולים לפנות אליו בעצמם ולבקש לצרף אותם לתכנית הסיוע.
"האבסורד הוא כי באתר האינטרנט של משרד השיכון כתוב במפורש שהאזרחים נדרשים שלא לתבוע את זכויותיהם לעזרה במשכנתא, משום שהסיוע יגיע באופן אוטומטי לזכאים", היא מדגישה, "אלא שבמקביל, המשרד לא מקיים מנגנון פיקוח ובקרה כדי לוודא כי כל הזכאים אכן מקבלים את הטבת הסיוע. הוא לא פרסם ולא עשה כל פעולה אקטיבית אחרת לאורך השנים כדי לאתר את הזכאים, למעט פרסום הודעה אחת בעיתונות".
לדברי מלינובסקי, חלק מהזכאים שמתחת לקו העוני הם אזרחים שעבדו כל חייהם ושילמו מסים למדינה - אך לא צברו זכויות פנסיות ראויות. אחרים הם עולים שבאו לארץ בגיל מבוגר, אינם מודעים לזכויותיהם ומתקשים במגעים עם הרשויות. הכנסתם הממוצעת היא כ-3,000 שקל. רובם גרים בדירות קטנות ופשוטות, ובגלל פיגורים בפירעון המשכנתא מחוסר אמצעים הם עלולים להיות מפונים מדירותיהם.
"כשמדובר בזכויות המגיעות להם, יש הסתרה מכוונת של המידע, כך שתוכנית הסיוע של הממשלה שמוגבלת לזכאים עד גיל 70, נכשלת מכל הבחינות כשגיל הפרישה לגברים הוא 67 ולנשים 62. בנוסף, סכומי הסיוע לא עודכנו במשך עשור כשיוקר המחייה מאמיר, כך שזכאים שלא שמעו על הסיוע עד גיל 70 יוצאים מפסידים עד סוף חייהם", אומרת ח"כ מלינובסקי.
תגובות: "לא הסתרה מכוונת אלא תקלה"
שר השיכון גלנט הבטיח לח"כ מלינובסקי שמשרדו יודיע בכתב עד 15 למאי לכל הוותיקים הזכאים להחזר הרשומים אצלם, כדי להאיץ בהם לבקש להצטרף להסדר. סמנכ"ל משרד השיכון, רונן כהן, הוסיף בהקשר זה כי "נגיע עד אחרון האנשים, אם כי אינני בטוח שמדובר באלפים רבים. נבקש גם את עזרת הביטוח הלאומי לאתר את הזכאים מקרב מקבלי קצבאות הזקנה והבטחת הכנסה, כדי להשלים את הרשימה".
על הטענה שהבנקים מסתירים את המידע הרלוונטי מהזכאים, הוא הגיב שכבר לפני שנה המשרד ביקש את התערבות הנהלות הבנקים נגד הסתרת הנתונים וגם של המפקחת על הבנקים בבנק ישראל. מהפיקוח על הבנקים השיבו כי "לא הייתה הסתרה מכוונת אלא תקלה בתקשורת". הוא קרא לבנקים לצאת בקמפיין ממוקד שיביא להידוק הקשר עם הזכאים המקופחים.
יו"ר הוועדה, ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני), ביקש מח"כ מלינובסקי לקבל בכתב את הצעתה לפתרון הבעיה, כדי להפיץ אותה בין הנוגעים בדבר; ולדרוש מהם תוך שבועיים את תגובותיהם, כך שיהיו חלק ממסקנות הוועדה מהדיון המיוחד שיוגשו למליאת הכנסת.