טראמפ מאשים: המודיעין מדליף לתקשורת מידע בדיוק כמו רוסיה
נשיא ארה"ב יצא למתקפה בטוויטר בעקבות הדיווח ב"ניו יורק טיימס" על הקשרים שניהלו אנשי הקמפיין שלו עם בכירים במודיעין הרוסי לפני הבחירות לנשיאות: "זהו ניסיון לטייח את הטעויות הרבות שנעשו על ידי הקמפיין המפסיד של הילרי קלינטון". אנשי קלינטון: "כל מה שחשדנו בו במהלך הקמפיין התברר כנכון. זוהי שערוריה קולוסלית"
העיתון "ניו יורק טיימס" חשף היום (יום ד') שאנשים בקמפיין הבחירות של דונלד טראמפ ומקורבים להם ניהלו קשרים עם בכירים במודיעין הרוסי בשנה שקדמה לבחירות לנשיאות ארצות הברית. בעקבות הדיווח תקפו אנשיה של המועמדת הדמוקרטית לשעבר, הילרי קלינטון, את הנשיא האמריקני ואנשיו ואמרו שמדובר ב"שערוריה קולוסלית".
עוד סיפורים מעניינים מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
"כל מה שחשדנו בו במהלך הקמפיין התברר כנכון. זוהי שערוריה קולוסלית", צייץ בטוויטר בראיין פאלון, דובר מטה הבחירות של קלינטון, "הסיפור של 'ניו יורק טיימס' סותר באופן ישיר את טראמפ ואנשיו שחזרו על דבריהם לפיהם לא היה קשר בין הקמפיין שלהם לבין גורמים רוסיים".
The fake news media is going crazy with their conspiracy theories and blind hatred. @MSNBC & @CNN are unwatchable. @foxandfriends is great!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 15, 2017
This Russian connection non-sense is merely an attempt to cover-up the many mistakes made in Hillary Clinton's losing campaign.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 15, 2017
Information is being illegally given to the failing @nytimes & @washingtonpost by the intelligence community (NSA and FBI?).Just like Russia
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 15, 2017
Thank you to Eli Lake of The Bloomberg View - "The NSA & FBI...should not interfere in our politics...and is" Very serious situation for USA
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 15, 2017
The NYT story directly contradicts Trump and his staff who repeatedly said no contact occured between his campaign and Russian officials.
— Brian Fallon (@brianefallon) February 15, 2017
I'd like the FBI to explain why they sent a letter about Clinton but not thishttps://t.co/9ExPo1Jedj
— Robby Mook (@RobbyMook) February 15, 2017
My question for POTUS and his aides: what did you know about Russian hack and when did you know it? Feels eerily like 1972.
— Robby Mook (@RobbyMook) February 15, 2017
מנהל הקמפיין של קלינטון, רובי מוק, גם תקף ברשת החברתית את הנשיא הרפובליקני ואנשיו. "אני רוצה שה-FBI יסביר מדוע הם שלחו מכתב לגבי קלינטון, אבל לא על זה". כזכור, ראש ה-FBI ג'יימס קומי שלח לקונגרס מכתב כמה ימים לפני הבחירות לנשיאות שבו הודיע על חידוש החקירה בפרשת המיילים של קלינטון בתקופה שהייתה מזכירת מדינה. שבוע לאחר מכן הודיע קומי כי המיילים נבדקו וההחלטה שלא להעמיד את קלינטון לדין נותרה על כנה. אלא שהנזק התדמיתי לקלינטון כבר נעשה והיא הידרדרה בסקרים ובסופו של דבר הפסידה לטראמפ בבחירות.
טראמפ, כהרגלו, לא נותר חייב ויצא למתקפה בטוויטר נגד השעיר לעזאזל העיקרי שלו בתקופה האחרונה – התקשורת האמריקנית. הוא כתב ש"תקשורת הפייק ניוז (חדשות מזויפות) משתגעת עם תיאוריות הקונספירציה שלה והשנאה העיוורת שלה. הקשקוש של הקשר הרוסי הוא לא יותר מאשר ניסיון לטייח את הטעויות הרבות שנעשו על ידי הקמפיין המפסיד של הילרי קלינטון". הנשיא הרפובליקני הוסיף שאי אפשר לצפות ברשתות החדשות MSNBC ו-CNN. לעומת זאת, הוא כתב, התוכנית "פוקס וחברים" של רשת "פוקס" "נהדרת". "מידע ניתן באופן לא חוקי ל'ניו יורק טיימס' ו'וושינגטון פוסט' הכושלים על ידי קהילת המודיעין (NSA ו-FBI?). בדיוק כמו רוסיה".
"המודיעין מחלק לתקשורת מידע מסווג באופן בלתי חוקי כמו ממתק. מאוד לא אמריקני!", הוסיף הנשיא האמריקני לתקוף.
יותר גרוע מווטרגייט?
לפי גורמים אמריקנים בהווה ובעבר, סוכנויות אכיפת החוק בארה"ב יירטו שיחות טלפון שחשפו את הקשרים האישיים בין אנשי טראמפ לבכירי המודיעין הרוסי אפילו שנה לפני הבחירות. שיחות הטלפון התגלו במהלך החקירה של המעורבות הרוסית בפריצה למטה הדמוקרטי במהלך קמפיין הבחירות ועלה חשש כי המטה של טראמפ שיתף פעולה עם הרוסים במטרה להשפיע על הבחירות, אך לטענת הגורמים, עד כה לא התגלו ראיות לשיתוף פעולה כזה.
עם זאת, החשש של קהילת המודיעין האמריקנית המשיך לגבור כשראו את טראמפ מדבר בשבחו של הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין במהלך קמפיין הבחירות. נורת אזהרה נדלקה אצלם כשבמהלך עצרת בחירות בקיץ האחרון אמר טראמפ שהוא מקווה שהרוסים פרצו למיילים של קלינטון ושעליהם לפרסם אותם.
העיתונאי האמריקני הוותיק דן ראדר, לשעבר ברשת NBC, התייחס לדיווח ב"ניו יורק טיימס" לגבי הקשרים של ממשל טראמפ לרוסיה, ואמר כי ייתכן שמדובר בסקנדל גדול יותר מפרשת "ווטרגייט". "'ווטרגייט' הוא הסקנדל הפוליטי הגדול ביותר בימי חיי, אולי עד עכשיו", כתב ראדר בפוסט בפייסבוק שהפך לוויראלי וזכה לשיתופים רבים. "אנחנו עשויים להביט לאחור ולראות, בסוף, שזה לפחות גדול כמו 'ווטרגייט", כתב ראדר.
"אנחנו עדיין נמצאים פחות מחודש לנשיאות של טראמפ ורבים שואלים את השאלה המפורסמת של הסנאטור הווארד בייקר מטנסי לפני הרבה שנים: 'מה הנשיא יודע ומתי הוא ידע על כך?", כתב ראדר שקרא לפתוח בחקירת הפרשה הנוכחית. "לעזאזל עם השקרים... מגיע לנו לשאול שאלות ואלה ששיתפו פעולה בסקנדל הזה צריכים להרגיש את מלוא כוחו של הצדק".
תחילת פרשת "ווטרגייט", שהובילה להתפטרותו של הנשיא האמריקני ניקסון, ב-17 ביוני 1972, בעיצומה של מערכת הבחירות הנשיאותית, אז נתפסו במרכז המפלגה הדמוקרטית בוושינגטון, ששכן בבניין בשם ווֹטֶרגֵייט, חמישה פורצים שניסו "לשתול" בו מצלמות ומכשירי האזנה.
אנשיו של ניקסון, הנשיא המכהן, הכחישו כל קשר לפרשה אך מקור מסתורי, שמאוחר יותר הוצמד לו הכינוי "גרון עמוק", גילה לעיתונאים החוקרים רוברט וודוורד וקרל ברנסטיין מהעיתון "וושינגטון פוסט" כי אחד הפורצים, ג'יימס מק'קורד שמו, עמד בקשרים הדוקים עם איש סוכנות הביון המרכזית הווארד הנט, שעמד מצדו בקשר עם פרקליטו של הנשיא, צ'רלס קולסון.
הפורצים עצמם נשפטו והורשעו, אולם במרוצת 1973, לאחר שניקסון נבחר מחדש, עברה חקירת הפרשה מן המסלול העיתונאי למשפטי. באפריל התפטרו מתפקידיהם שניים מעוזריו הקרובים ביותר של הנשיא, רוברט הולדמן וג'ון ארליכמן, וכן שר המשפטים. יועץ משפטי בבית הלבן, ג'ון דין, חשף את מעורבותם של רבים מבכירי הממשל, ואמר כי שוחח עם ניקסון על "טיוח" הפרשה פעמים רבות. בהדרגה התגלה כי הפריצה לווטרגייט הייתה רק חלק קטן ממערכה שניהל ממשל ניקסון נגד יריבים פוליטיים, וזו כללה עוד מעשי שחיתות רבים, לרבות ציתות ומתן שוחד, בילוש אחר חייהם הפרטיים של ראשי המפלגה הדמוקרטית במטרה להכפישם, חבלה באירועי בחירות של המפלגה היריבה ועבירות פליליות רבות אחרות. פעילות זו מומנה מקרן סודית שניהל ג'ון מיצ'ל בתפקידו כמנהל מערכת הבחירות של ניקסון מטעם המפלגה הרפובליקנית.
ביולי 1973 התגלה כי ניקסון נהג להקליט ברציפות את כל הנאמר בלשכתו בבית הלבן, והתובע המיוחד שהתמנה לחקור את הפרשה, ארצ'יבולד קוקס, דרש את סרטי ההקלטה. הבית הלבן סירב, ולבסוף פיטר את קוקס; שר המשפטים אליוט ריצ'רדסון התפטר במחאה. כאשר נמסרו הסרטים בסופו של דבר למחליפו של קוקס, ליאון ג'בורסקי, נמצאו בהם פערים בלתי-מוסברים.
במרוצת המחצית הראשונה של 1974 נכנסה לתמונה ועדת המשפטים של בית הנבחרים, הגוף המוסמך לפי החוקה להגיש כתב אישום נגד נשיא מכהן. גם היא דרשה את סרטי ההקלטה, וגם היא קיבלה רק נוסח ערוך ומצונזר. ב-24 ביולי פסק בית המשפט העליון של ארה"ב כי ניקסון חייב למסור לוועדה את סרטי ההקלטה המקוריים במלואם, וב-27 ביולי הגישה הוועדה לבית הנבחרים כתב אישום נגד הנשיא, על שיבוש הליכי משפט; ב-30 ביולי מסרה עוד שני כתבי אישום.
ב-9 באוגוסט 1974 התפטר ניקסון מתפקידו בטרם יועמד לדין. כעבור חודש חנן אותו מחליפו, הנשיא ג'רלד פורד. אך כארבעים מאנשי צוות הבית הלבן, ועוד אחרים, הועמדו למשפט, הורשעו ורובם ריצו תקופות מאסר שונות.