טראמפ: "שתי מדינות או אחת? מה שהצדדים ירצו"
במסיבת עיתונאים בבית הלבן אמר נשיא ארה"ב לנתניהו כי "שני הצדדים צריכים להתפשר". הוא קרא לרה"מ "לעצור קצת את הבנייה בהתנחלויות" והציג את חזונו: "אסכים לשתי מדינות או למדינה אחת - מה שהצדדים ירצו, ובלבד שיהיה הסכם". על הפלסטינים: "הם מלמדים שנאה, ראיתי". נתניהו: "אין שלום כי הפלסטינים מסרבים להכיר בנו"
רוצה לראות עצירה של ההתנחלויות, שני הצדדים צריכים להתפשר והם אלה שיחליטו על פתרון של מדינה אחת או שתיים. אלה הן הכותרות של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ במסיבת העיתונאים שקדמה לפגישתו הראשונה בתפקיד עם ראש ממשלת ישראל: כמעט חודש לאחר השבעתו לנשיא ארצות הברית, מארח הערב (יום ד') טראמפ את ראש הממשלה בנימין נתניהו, לפגישה ראשונה בבית הלבן. השניים אמורים לדון בנושא האיראני, בדאעש, בסוגיה הפלסטינית - ולא ברור אם ידברו גם על ההעברה האפשרית של שגרירות ארצות הברית מתל אביב לירושלים. טראמפ ורעייתו מלניה קיבלו את פניהם של ראש הממשלה ורעייתו. אולפן ynet העביר משדר מיוחד ממסיבת העיתונאים בוושינגטון.
בנט: "עידן חדש". שטייניץ: "נמשיך לבנות" / התגובות בישראל
במהלך מסיבת העיתונאים המשותפת לפני הפגישה בין שני המנהיגים, נשאל טראמפ על נקודת מבטו לנושאים המרכזיים. הוא ציין כי "אם מסתכלים על שתי מדינות או על מדינה אחת – אני אוהב את האופציה ששני הצדדים יאהבו. אני מאוד מרוצה מהאופציה ששני הצדדים יאהבו. אני יכול לחיות עם כל אחת מהאופציות. חשבתי למשך זמן מה כי פתרון שתי המדינות נראה הקל מבין השניים אבל למען האמת, אם ביבי והפלסטינים, אם ישראל והפלסטינים מרוצים - אני מרוצה מהפתרון שהם הכי מעדיפים. בכל הקשור למעבר השגרירות לירושלים, אני אשמח לראות את זה קורה. אנחנו בודקים את זה ברצינות רבה ובזהירות רבה, האמינו לי, ונראה מה יקרה. אוקיי?". טראמפ פנה לנתניהו וקרא לו: "לעצור קצת את הבנייה בהתנחלויות". ("hold back for a little bit"). נתניהו מצדו השיב: "אין שלום כי הפלסטינים מסרבים להכיר בו".
טראמפ אמר עוד בנושא הסכסוך הישראלי-פלסטיני כי "אני חושב שהישראלים יצטרכו להראות קצת גמישות. זה קשה לעשות את זה. הם יצטרכו להראות את העובדה שהם באמת רוצים לעשות הסכם. אני חושב שהקונספט החדש שלנו שדנו בו זמן מה זה משהו שמאפשר להם להראות גמישות יותר רבה מבעבר. מנקודת המבט של ביבי ושל ישראל אני חושב שהם רוצים לעשות הסכם והם רוצים לראות את ההסכם הגדול יותר. אני חושב שהפלסטינים צריכים לוותר על חלק מהשנאה שמלמדים אותם מגיל צעיר. מלמדים אותם הרבה שנאה, והם חייבים להכיר בישראל". הנשיא האמריקני אף ציין בדבריו כי ניתן להשיג שלום באמצעות יוזמה אזורית עם שכנותיה של ישראל.
טראמפ נשאל על התגברות התופעות האנטישמיות כלפי יהודים בארה"ב וציין בנושא זה כי "אנחנו הולכים לעצור את הפשע במדינה הזו, הולכים לעשות כל שביכולתנו לעצור גזענות שמבעבעת מתחת לפני השטח לאורך זמן. זה משהו שמאוד חשוב לי בנוגע לאנשים יהודים, כל כך הרבה חברים, בת שכאן במקרה עכשיו, שלושה נכדים יפים, חתן, אני חושב שאתם תראו ארה"ב שונה מאוד בשלוש-ארבע-שמונה השנים הבאות, תראו הרבה אהבה, הרבה אהבה".
ראש הממשלה נתניהו ציין: "אני מאמין שעניין ההתנחלויות הוא לא בגרעין העימות והוא לא מניע את העימות, אבל זה עניין. אנחנו נדבר על זה, הנשיא טראמפ ואני, כדי שנגיע להבנות ולא נמשיך 'להיכנס' אחד בשני כל הזמן בנושא הזה. אני מכיר את טראמפ שנים רבות ואני מצדיע לו ולצוות שלו, שאת חלקם אני מכיר זמן רב, אין תומך גדול יותר למדינה היהודית ולעם היהודי מאשר הנשיא טראמפ".
לפני שלב השאלות במסיבת העיתונאים אמר טראמפ כי "יש לי את הכבוד לארח כאן את חברי ראש הממשלה בנימין נתניהו בבית הלבן. בביקור הזה, ארצות הברית שוב מאשררת את הקשר הבלתי ניתן לשבירה בין ישראל איתנו. שיתוף הפעולה בין שתי המדינות בנוי על הערכים המשותפים שלנו: חירות אנושית ושלום - אלו האבנים הבונות את הדמוקרטיה. ישראל היא סמל לעולם של עמידות בפני דיכוי ושרידות בפני רצח עם. לא נשכח את מה שהעם היהודי ספג, ההתמדה שלכם מול העוינות והאלימות".
טראמפ אמר עוד: "אתגרי הביטחון העומדים בפניכם עצומים - כולל האיום של שאיפותה הגרעיניות של איראן שדיברנו עליהן הרבה. הטלנו סנקציות חדשות על איראן ואעשה עוד כדי למנוע מאיראן לפתח אי פעם נשק אטומי. הסיוע הביטחוני לישראל נמצא בשיאו כדי להבטיח שלישראל היכולת להגן על עצמה מאיומים, שלמרבה הצער יש הרבה מהם. אמריקה וארה"ב הם שני עמים המעריכים את ערכם של כל החיים האנושיים. אנחנו מתנגדים ודוחים צעדים חד-צדדיים נגד ישראל באו"ם שהתייחס לדעתי לשישראל בצורה מאוד לא הוגנת".
טראמפ ביקש משרה נתניהו לקום
הנשיא האמריקני ציין עוד בדבריו כי "הממשל הזה מחויב לעבוד עם ישראל ובני הברית המשותפים שלנו, לעבוד על הסכם שלום בין ישראל לפלסטינים. ארה"ב תעודד שלום והסכם שלום טוב, נעבוד על זה בצורה מאוד אינטנסיבית, זה מאוד חשוב לי, זה מה שאני רוצה לעשות אבל הצדדים עצמם צריכים לנהל משא ומתן ישיר. כמו בכל משא ומתן, על שני הצדדים להתפשר".בשלב זה פנה טראמפ לנתניהו ואמר: "אתה יודע את זה, נכון?".
אחר כך אמר טראמפ: "אני רוצה שהעם הישראלי יידע שארה"ב עומדת איתן במאבק נגד הטרור. שלום דורש מעמים לכבד חיי אדם. אלו האידיאלים שלקראתם כולנו תמיד נשאף ונתחייב אליהם. זו הראשונה מני פגישות פורות רבות". טראמפ פנה לרעיית ראש הממשלה שרה נתניהו ואמר: "שרה את יכולה לקום? אני רוצה להודות לך, את היית כל כך נחמדה, כל כך נחמדה למלניה, אני רוצה להודות לך".
ראש הממשלה נתניהו הודה בפתח דבריו במסיבת העיתונאים למארחו על קבלת הפנים החמימה ואמר כי "לישראל אין בת ברית טובה יותר מארה"ב ואני רוצה להבטיח לך שלארה"ב אין שותפה טובה יותר מישראל. השותפות בינינו מדהימה אבל תחת מנהיגותך אני בטוח שהיא תהפוך לחזקה יותר. אני מצפה בכיליון עיניים לעבוד איתך, השותפות בתחומים רבים ואני מקבל בברכה את קריאתך שישראל תקבל יחס הוגן בזירה הבינלאומית".
נתניהו הוסיף כי "הכוח והעמדה המוסרית של ארה"ב. כפי שאמרת, הברית בינינו מבוססת על ערכים משותפים והאידיאלים המשותפים האלה נמצאים תחת התקפה מתמשכת של איסלאם רדיקאלי. אדוני הנשיא, הראית צלילות כשהתמודדת עם האתגר הזה - למנוע את ההסכם הנוראי (עם איראן) ואמרת שארה"ב מחויבת למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני".
עוד אמר ראש הממשלה למארחו: "תחת מנהיגותך אפשר להפוך את ההסכם הזה. בעניין זה, כמו רבים אחרים, ישראל עומדת לצדך ואני עומד לצדך. בפעם הראשונה בחיי מדינות ערביות באזור לא רואות בישראל אויב אלא יותר ויותר שותפה. תן לנו לנצל את הרגע הזה יחד, בואו יחד נחזק את הביטחון, בואו נחפש דרכים חדשות לשלום ונביא את הברית הבלתי רגילה הזו בין ישראל לארה"ב לגבהים גבוהים אף יותר".
לפני המפגש עם טראמפ, נועד הלילה נתניהו עם מזכיר המדינה החדש, רקס טילרסון. "פגישה מצוינת עם טילרסון", צייץ נתניהו. "הברית בין ישראל לארצות הברית תמיד הייתה חזקה - והיא עומדת להתחזק עוד יותר!". נתניהו צייץ בנוסף: "מחכה לפגישה עם הנשיא טראמפ", וטראמפ צייץ לו בתגובה: "גם אני מחכה לפגישה עם ראש הממשלה". השניים נפגשו במהלך הקמפיין לנשיאות, אך זו תהיה הפגישה הראשונה אחרי בחירתו של טראמפ לנשיא.
הלילה אמר גורם רשמי בכיר בבית הלבן כי ארצות הברית לא תתעקש על מימוש פתרון שתי המדינות. לדברי אותו גורם, טראמפ תומך ביעד של שלום בין ישראל לפלסטינים, אפילו אם פתרון שתי המדינות לא יהיה חלק מכך. "היעד העיקרי הוא השלום", הבהיר הגורם, "בין אם הוא יגיע בצורה של פתרון שתי המדינות, אם בכך ירצו הצדדים, ובין אם בצורה אחרת שעליה יסכימו הצדדים".
אותו בכיר אמר את הדברים בשיחה עם עיתונאים כהכנה לפגישת נתניהו וטראמפ. לדבריו, "יהיו אלו הישראלים והפלסטינים אשר יקבעו מה נדרש כדי להשיג את השלום". הוא אמר כי הממשל האמריקני יפעל כדי לסייע לתהליך השלום, אך הוא אינו מתכוון להכתיב לו תנאים. הוא הוסיף כי נושא השלום במזרח התיכון נמצא אצל טראמפ בעדיפות גבוהה, וכי הוא מעוניין להביא את שני הצדדים להידברות במהרה.
לקראת פסגת נתניהו-טראמפ אמר דובר הבית הלבן כי טראמפ "מקדם בברכה את נתניהו. השניים ידברו על חיזוק היחסים בין המדינות, על הצורך ביציבות באזור, על האיום מאיראן ועל הצורך להילחם בדאעש ובטרור". דובר הבית הלבן ציין בנוסף כי "טראמפ ישוחח עם נתניהו גם על הסכם עתידי בין ישראל לפלסטינים, כדי ששני העמים יחיו בשלום. הם ידברו על הדרך להשיג מטרה זו ויקיימו מסיבת עיתונאים משותפת". כשנשאל אם בשיחה ידברו השניים על העברת השגרירות מתל אביב לירושלים ענה ספייסר: "אני לא מתכוון לעקוף את טראמפ בנושא הזה".
עוד לפני הפגישה עם נתניהו, טראמפ ביקש להיות מוכן. על פי מידע שהגיע ל"ידיעות אחרונות", אנשי הבית הלבן הזמינו לאחרונה דו"ח מפורט על כל החקירות המתנהלות בישראל סביב ראש הממשלה נתניהו כדי לדעת אם בפני הנשיא ניצב מנהיג הנמצא במצב של גסיסה פוליטית או אחד שאפשר לעשות איתו עסקים.
עוד נודע כי הפקידים בבית בלבן בדקו ואף הסבירו לטראמפ למה בדיוק התכוון נתניהו כשאמר לחברי הקבינט ש"צריך להתחשב באישיות של טראמפ". לא ברור מה נכתב בדו"ח הזה, אבל אנשיו של הנשיא האמריקני ראו בדברי נתניהו עלבון לנשיא, שאישיותו והתאמתו לתפקיד הם נושאים אסורים לשיחה בקרבתו.
פגישת נתניהו-טראמפ נערכת על רקע המשבר בממשל האמריקני. אתמול היועץ לביטחון לאומי מייקל פלין פוטר מתפקידו, על רקע קשריו עם רוסיה ושקריו לסגן הנשיא מייק פנס. לשכת האתיקה בארצות הברית קראה לבית הלבן לחקור את דבריה של היועצת של טראמפ קליאן קונוואי "קנו איוונקה". בנוסף, הרוסים החלו לבחון את טראמפ - הם הציבו טיל שיוט חדש ומתקדם בניגוד להסכמים, שלחו ספינת ריגול לפטרול ליד חופי ארצות הברית והבהירו כי לא יחזירו את קרים לאוקראינה, כפי שדרש טראמפ.