אפשר לישון בשקט: מד חום 24/7 שמשדר לנייד ההורים
על אף שהחום כשלעצמו הוא איננו תופעה מסוכנת, הוא מדאיג הורים רבים. מכשיר חדש מודד את הטמפרטורה של התינוק באופן רציף, ומשדר להורה המודאג התראה על כל חריגה במדידה
אפילו שבמרבית המקרים הוא אינו מסוכן כשלעצמו, חום גבוה אצל הילד בהחלט עלול להבהיל הורים לילדים קטנים. מכשיר חדש מבטיח למדוד את החום ללא הרף ולשדר את התוצאות ישירות לסמראטפון.
חברת הציוד הרפואי הטייוואנית MobileHealth, החלה בשיווק "מוניטור הטמפרטורה הרציף" (Continuous Temperature Monitor) - מעין שרוול שמונח על זרועו של התינוק או הפעוט, מתחת לבית השחי, ומודד את הטמפרטורה סביב השעון כל 90 שניות, מציג את התוצאה על המסך וגם שולח אותן באמצעות טכנולוגיית בלוטות' למכשירים החכמים שמקושרים אליו.
אם הטמפרטורה חורגת מטווח שנקבע מראש, האפליקציה שולחת התראה להורים. מחקרים שערכה החברה מצאו כי המדידות מדויקות מעט פחות ממדידת הטמפרטורה בפי הטבעת או דרך הפה, אולם מדויקת יותר משיטות אחרות, כשטווח הטעות נע בין 0.1 ל-0.2 מעלות צלזיוס. באמצעות כיול המכשיר, ניתן להתאים את מד הטמפרטורה כך שתהיה מדויקת.
הורים עייפים ומודאגים לתינוקות או פעוטות חולים יכולים לישון או לעסוק בענייניהם, מבלי "לרדוף" אחרי הילד עם המדחום הקלאסי, אותו יש לתחוב לישבן התינוק או מתחת לבית השחי. במידה שהחום יעלה מעבר לטמפרטורה המוגדרת מראש - המכשיר ישלח התראה לנייד.
את המכשיר ניתן לרכוש ברשת ועלותו כ-280 שקלים.
קראו גם:
הנחיות חדשות: מותר להשאיר תינוק עם חום בגן
לחוצים מהחום של הילד? אל תזדרזו לתת תרופה
המדריך המלא: מה לעשות כשלילד יש חום?
חום: מלחמה בפולשים הזרים
מדוע עולה החום? ההשערה המקובלת היא שחילוף החומרים של החיידקים והנגיפים משתבש בשל סביבת החום הגבוה, וכדי להילחם בהם, ההיפותלמוס, אזור במוח שאחראי על ויסות הטמפרטורה בגוף, מעלה את החום.
במרבית המקרים חום מתחת ל-38.5 מעלות אינו דורש טיפול. מרבית המומחים אף ממליצים שלא לטפל בתרופות להורדת חום בטמפרטורה נמוכה, כדי לאפשר לגוף להתגבר על הפולשים הזרים.
כשעולה החום מערכת החיסון המגיבה לזיהום מפרישה מולקולות המכונות "פירוגנים אנדוגניים", שנעים בזרם הדם ומגיעים להיפותלמוס. שם הם גורמים לכיוון מחדש של הטמפרטורה הבסיסית של הגוף. כעת ההיפותלמוס שינה כבר את הטמפרטורה הבסיסית, אבל חום הגוף עדיין לא הספיק לעלות והוא נמוך מהטמפרטורה החדשה שנקבעה. מסיבה זו אנחנו חשים בקור, מתחבאים תחת השמיכות ורועדים.
מעט אחר כך, כשהחום עולה עד לטמפרטורה החדשה שנקבעה, שולח ההיפותלמוס אותות הקובעים כי טמפרטורת הגוף תקינה. כעת, לא נחוש עוד קור וזה הזמן להגיח מתוך השמיכות. עכשיו ההיפותלמוס משנה שוב את כיוון טמפרטורת הגוף ומוריד אותה לערך הרגיל.
למרות שההיפותלמוס הפחית את הטמפרטורה בתרמוסטט המוחי, הגוף עדיין חם ולכן אנחנו מתחילים לחוש בחום ולהזיע. המשחקים הללו, בין ההיפותלמוס לתחושה שלנו, נועדו לגרום לנו לשנות את ההתנהגות על מנת לסייע ולייצב את טמפרטורת הגוף על הרמה אותה קבע ההיפותלמוס.
למעשה, תחושת החום או הקור שאנחנו מרגישים אינה טמפרטורת הגוף עצמה, אלא ההבדל בין טמפרטורת ההיפותלמוס (או אם תרצו – התרמוסטט) לחום הגוף. ההזעה אגב, היא מנגנון נוסף של הגוף כדי להוריד את הטמפרטורה, באמצעות אידוי הזיעה.
מתי צריך לפנות לרופא בשל חום גבוה?
חום מעל 41.5 מעלות צלזיוס נחשב למדאיג ודורש טיפול מיידי.
חום מעל 38.2 מעלות בשתי מדידות שנלקחו בהפרש של כשלוש שעות, אצל תינוק מתחת לגיל 40 יום, דורש פנייה דחופה למיון, בדיקות ואישפוז בבית חולים. בגיל זה, במקרים נדירים מאוד, עלולה מחלת חום לבטא מחלה חיידקית קשה ללא סימן חיצוני.
חום מעל 39 מעלות הנמשך יותר משלושה ימים ואינו מגיב לתרופות להורדת חום דורש פנייה לרופא. בנוסף נדרשת בדיקה רפואית במקרה של חום מעל 39 המלווה בקוצר נשימה, או מלווה בפריחה על העור בצורת נקודות אדומות קטנות שאינן נעלמות בלחיצה ("פטכיות"), או כאשר מתלווה לחום הקאות מרובות או שילשולים ריריים-דמיים.
ככלל, מצבו הכללי של החולה תמיד קובע: אדם מתנשם, מקיא פעמים רבות, חיוור מאוד, ישנוני, או אפטי עם חום גוף תקין או נמוך, מדאיג יותר מחולה הסובל מ-40 מעלות חום שמתקשר עם הסובבים, מתהלך וצוחק.
אלה הסובלים ממחלות רקע כמו סרטן, מחלות לב, סוכרת, מחלות כשל חיסוני ומחלות כרוניות אחרות, או כאלה בטיפול ממושך בסטרואידים, מחייבים בדיקת רופא בכל עליית חום.
ולמה כשיש לנו חום הדופק עולה? צפו: