שתף קטע נבחר

 

השדים ממלחמת המפרץ הראשונה קמים לתחייה

לכווית ועיראק היסטוריה של יריבות מרה - וכעת שוב גובר המתח העממי, בשל הסכם חלוקת שליטה על נתיב ימי אסטרטגי בצפון המפרץ הפרסי. צפו ב"יא אללה"

 

צפו ב"יא אללה"    (צילום: אבי חי)

צפו ב"יא אללה"    (צילום: אבי חי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הפלישה העיראקית של סדאם חוסיין לכווית התרחשה לפני 27 שנה, אך נראה שהמשקעים בין הצדדים עדיין לא נעלמו. על כך יעיד העיסוק האינטנסיבי בעיראק בשבועות האחרונים בסוגיית הנתיב הימי בין שתי המדינות המכונה "ח'ור עבדאללה" (דרום עיראק). הנתיב נמצא בצפון המפרץ הפרסי, בין חצי האי פאו העיראקי לבין האיים בוביאן וורבה. אורכו מוערך ב-60 ק"מ ויש בו נמלים גם מהצד הכוויתי וגם מהצד העיראקי. "80 אחוז מהייבוא והייצוא של עיראק עובר דרכו", נטען בכתבה ברשת אל-ערביה הסעודית.

 

ב-2013 נחתם הסכם בין כווית לעיראק להסדרת תנועת השיט בנתיב האסטרטגי. הוא נשען על החלטת מועצת הביטחון מ-1993 שאילצה את עיראק לשנות את גבולותיה ולמעשה לחלק את הנתיב הימי בין הצדדים. המשבר החל לקראת סוף ינואר כאשר דווח בתקשורת העיראקית כי ממשלתו של חיידר אל-עבאדי דנה בסוגיה הרגישה כדי לקדם את יישום ההסכם.

 

הפגנה בעיראק ()
הפגנה בעיראק

 

"זה יומיים עוסקת התקשורת בכך שהממשלה הצביעה בישיבתה בעד העברת ח'ור עבדאללה לכווית", אמרה חברת הפרלמנט חנאן אל-פתלאווי במסיבת עיתונאים מיוחדת שקיימה עם עוד כמה מחבריה למשכן. בהמשך אף אמרה כי מי שנותן פיסת אדמה מעיראק - בין אם בהחלטה או בהצבעה - מבצע מעשה בגידה חמור ויצטרך לתת על כך את הדין. היא לא הייתה הפוליטיקאית היחידה שתקפה את הממשלה בנושא. חבר פרלמנט בשם עבד א-סלאם אל-מאליכי אף הרחיק לכת ואמר כי "אם הפשע הזה לא ייעצר, נפעל בכל הכוח כדי ליישם את סוגיית העצמאות של בצרה כמדינה ולא רק כאזור".

 

מכאן הדרך למחאות עממיות הייתה קצרה, במיוחד במחוז בצרה שבדרום המדינה, המזוהה עם האוכלוסייה השיעית. האזור נמצא מול אותו נתיב ימי וזוכה לפירות כלכליים ממנו. "ח'ור עבדאללה לא למכירה", "בצרה לא למכירה", "ח'ור עבדאללה שייך לעיראק ולבצרה" היו הסיסמאות שהשמיעו המפגינים הזועמים. הם דרשו מהממשלה שלא לקדם את ההסכם.

 

"עיראק ובצרה נמכרות על-ידי פוליטיקאים מושחתים למען האינטרסים האישיים שלהם", אמר אחד המפגינים שקרא להסכם "עסקה מפוקפקת". מפגין אחר בבצרה דרש שיראו לו מסמך היסטורי שמוכיח כי הנתיב הימי שייך לכווית: "הוא של עיראק במאת האחוזים. מי שמוותר עליו הוא לא עיראקי".

 

בכתבה ברשת אל-ג'זירה הקטארית צוטטו מתנגדי ההסכם הטוענים שהוא מעניק לעיראק רק חצי מח'ור עבדאללה, חרף העובדה שהוא הנתיב הימי היחיד שבו מפליגות ספינות לנמלים העיראקיים אום קסר וא-זובייר. בנוסף הם טוענים כי עיראק קיבלה את הצד של המים הרדודים, שלא ניתן לשוט בו, ולכן ספינות ידרשו להיתרים מכווית.

 

בממשלת עיראק ניסו להרגיע את הרוחות, טענו כי מדובר במהומה על לא מאומה והבהירו כי הדיון בממשלה היה טכני בלבד, תולדה של מחויבויות מממשלות קודמות. ראש הממשלה אל-עבאדי הגיב בעצמו והאשים כי "ממניעים של שנאה מעוררים מספר סוגיות שקריות בד בבד עם הניצחונות של כוחותינו האמיצים ובין הסוגיות היא סוגיית ח'ור עבדאללה". הוא הבהיר כי אין שום ויתור מצד ממשלתו על ריבונותה של עיראק וכי מי שהביא למצב הנוכחי הוא משטר הבעת' של סדאם חוסיין.

 

בכווית, חברי פרלמנט שנזעקו בעקבות המחאות בעיראק ודרשו מהממשלה להגיב. אך נראה כי העמדה הרשמית של ממשלת עיראק, שלא נכנעת לפי שעה ללחץ של המתנגדים, ריצה את השליטים בנסיכות המפרצית. "כווית היא לא הבעיה. כווית היא מדינה שוחרת שלום והשכנה האהובה של עיראק. יש פוליטיקאים מסוימים בעיראק שמנסים לרקוד על הפצעים של העיראקים", אמר בראיון לרשת אל-ערביה איבראהים סאהלי, שלא התרשם מההצהרות העממיות המיליטנטיות - כולל של אלה שטענו בעיראק כי כל כווית שלהם.

 

הוא הזכיר לעיראקים כי למרות המשקעים, כווית במשך שנים הלוותה לעיראק מאות מיליוני דולרים כדי להשתקם. "אנחנו רואים בח'ור עבדאללה חלק משטח כווית", אמר פרשן פוליטי כוויתי שהתראיין לערוץ האמריקני-ערבי "אל-חורה". "אני רוצה להזכיר לאחים בעיראק שעושים מזבוב פיל שהאזור הזה כונה 'ח'ור עבדאללה' על שמו של שליט כווית השני, השייח עבדאללה בן סבאח".

 

בימים האחרונים הגיע יו"ר הפרלמנט הסוני, סלים אל-ג'בורי, לביקור בכווית בין השאר כדי לנסות ולהשאיר את הסוגיה מאחור. הוא נפגש עם יו"ר מועצת האומה וחברי פרלמנט כוויתים שנראה שהתרצו מהאמירות המרגיעות ומהרצון של עיראק לשמור על יחסי שכנות טובה עם כווית. ברשתות החברתיות הושק קמפיין תחת הכותרת "הכוויתים והעיראקים אחים".

 

בזמן שעיראק עדיין בעיצומה של המלחמה נגד דאעש ומתמודדת עם שלל אתגרים ובעיות, בהן שחיתות שלטונית שהוציאה בשבוע שעבר את ההמונים לרחובות, נראה שהדבר האחרון שממשלת אל-עבאדי צריכה הוא מתיחות עם השכנה מדרום, שלא מתכוונת לוותר על מה שהובטח לה. עוד מוקדם לדעת אם מדובר בסיום הסאגה - אך בכל מקרה פלישה נוספת לכווית לא נראית באופק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים