קופות החולים מודות: עדיפות להשקיע במרכז מאשר בפריפריה
עתירה שהגישו האגודה לזכויות האזרח, שתיל ופורום לבריאות בגליל מצביעה על קיפוח בשירותי השיקום הניתנים למבוטחים המתגוררים בפריפריות בדרום ובצפון על פני המרכז. קופות החולים כללית ומכבי: "השירותים ניתנים ביחס לכמות האוכלוסייה ביישובים"
מעדיפים את המרכז על הפריפריה. בימים האחרונים הגישו קופות החולים את תשובתם לעתירה שהגישו האגודה לזכויות האזרח, שתיל ופורום לבריאות בגליל על הקיפוח בשירותי השיקום הניתנים למבוטחים המתגוררים בדרום ובצפון.
בעתירה נכתב כי התייחסות קופות החולים לפריפריה "מקוממת ומכעיסה וכוללת שלל תירוצים למניעת שירותים באופן שיווני בין התושבים בצפון ובדרום לאלו המתגוררים במרכז הארץ".
קראו עוד על ההבדלים בשירותי הבריאות במרכז מול הפריפריה
נתוני הבריאות הקשים נחשפים בדו"ח: בפריפריה מתים יותר
אפליית הפריפריה: פחות רופאים - יותר מתים
ישראל: 29,500 חולי סרטן בשנה; בפריפריה חולים יותר
הפריפריה: פחות מיטות אשפוז ואיכות טיפול ירודה מבמרכז
חוק ביטוח בריאות ממלכתי קובע ששירותי בריאות יינתנו במרחק, בזמן ובאיכות סבירים. האגודה לזכויות האזרח עתרה לפני חצי שנה בדרישה משר הבריאות וקופות החולים לקבוע אמות מידה שיגדירו מהם מרחק, זמן ואיכות סבירים בכל הנוגע לקבלת שירותי שיקום.
כיום מטופלים נאלצים לנסוע מהנגב ומהגליל עד לבית חולים שיבא ברמת גן או לבית לוינשטיין ברעננה, בהם נמצא עיקר מערך השיקום בארץ. ילדים יכולים לקבל שיקום רק בשיבא, בית לוינשטיין או באלי"ן שבירושלים.
בנוסף, שיעור המיטות באשפוז השיקומי בדרום ובצפון הארץ נמוך משמעותית מאזור המרכז. בעוד ממוצע המיטות לשיקום בפריפריה עומד על 0.05 לאלף בני אדם לעומת בתל אביב שם יחס המיטות הוא 0.22 מיטות לאלף איש.
המחסור מכריח את תושבי הצפון והדרום לנסוע למרכז כדי להתאשפז. בנוסף, הזמינות והאיכות של מרכזים לשיקום יום בקהילה נופלות באופן משמעותי מאלו שבמרכז הארץ, ופעמים רבות אין בהם נוכחות קבועה של רופאי שיקום כפי שיש במרכזי יום במרכז.
"הנתונים מצביעים על כך שהפריפריה מופלית לעומת מרכז הארץ בנגישות לשירותי שיקום רפואי. משרד הבריאות עצמו לא מתכחש לזה. מכעיס שדווקא קופות החולים מסרבות להכיר בכך", אומרת עו"ד רעות כהן מהאגודה לזכויות האזרח. "מכעיס עוד יותר שחלק מהקופות מצדיקות את האפליה הקיימת בין תושבי הפריפריה למרכז בטיעונים אקדמאים שמתעלמים מהעובדה הפשוטה – לכל אדם, ולא משנה איפה הוא גר בארץ, מגיעה נגישות שווה למשאבי הבריאות. זה לא מותרות, זה עניין של חיים או מוות ואנחנו נאבק עד שיהיה פה שוויון".
הכללית: "השירותים ניתנים בהתאם לכמות האוכלוסייה ביישוב"
בתחילה השיבה קופת חולים כללית כי: "באותה המידה בה האזרחים הדרים ביישובים מרוחקים נדרשים לנסוע מרחקים גדולים יותר ביחס לתושבי הערים הגדולות לשם קבלת שירותים בתחומים שונים כגון בתחומי החינוך והתרבות. נכון הדבר ואולי אף נכון יותר גם ביחס לשירותי השיקום".
עוד כותבים עורכי הדין בשם קופת החולים: "אך הגיוני הוא כי באזורים בהם ריכוז אוכלוסייה גבוה יותר יופעלו מוסדות שיקום בשיעור גבוה יותר ביחס לאזורים בהם האוכלוסייה דלילה יותר". בהמשך התשובה משנה קופות חולים כללית את תשובתה וכותבת: "שירותי השיקום הניתנים לתושבי הפריפריה זהים בזמינותם ובאיכותם לאלו הניתנים לתושבי המרכז".
קופת חולים מכבי כותבת בתשובתה: "אכן, היעדר שיווין מספרי בהיצע המיטות לנפש בצפון ובדרום, ביחס לזה שבמרכז, אינו מעיד בהכרח על אפליה. מאחר שקיים שוני רלוונטי שעשוי להצדיק פער שכזה", ובהמשך כותבים עורכי הדין של קופת החולים: "כל שקל שמושקע במתן שירות בריאות באזורים צפוף אוכלוסין נותן יותר בריאות מאשר שקל שמושקע לצורך כך באזור דליל באוכלוסין".
ראשי הרשויות בפריפריה זעמו על תגובות קופות החולים: "תשובת קופות החולים מראה שאין להן שום כוונה ורצון לתת לתושבי הגליל את אותו השירות שמקבלים במדינת תל אביב. אם שירותי בריאות כללית, שהם מונופול בגליל, טוענים שכל מבוטחי הכללית מקבלים את כלל שירותי השיקום בזמינות טובה, סימן שהם הרבה זמן לא ביקרו פה בגליל וראו את המצוקה הקשה.
"אם הם טוענים שמוסד שיקום מוביל כמו בית לוינשטיין הוא פריבילגיה ששמורה רק לתושבי מרכז הארץ, אולי עדיף שהם יודיעו באופן רשמי שיש להם שני סוגי מבוטחים, ושתושבי הפריפריה הם סוג ב'", אמר ראש העיר סכנין מאזן גנאים.
"כאשר טוענת הכללית שהרחבת שירותי השיקום בגליל אינו יעיל ואינו בר יישום היא כופרת בעיקרון השוויון ומאבדת את זכותה המוסרית לקבל כסף מהמדינה עבור שירותיה בפריפריה הצפונית".
ראש מועצת ירוחם ויו"ר מועצת הנגב מיכאל ביטון הוסיף ואמר: "הגיע הזמן שמדינת ישראל תגדיר סטנדרטים ברורים ושקופים לקבלת טיפול רפואי. לא ייתכן שתושב הנגב ייאלץ להתאשפז מספר חודשים ברעננה ומשפחתו תיאלץ להעתיק את עצמה לאזור המרכז ולשאת בעלויות בלתי נתפסות.
"מדינת ישראל חייבת לדאוג שמשאבים חיוניים יגיעו בדחיפות למערכת הבריאות הקורסת בפריפריה. יחד עם זאת, קופות החולים מחויבות לספק שירות שוויוני שאינו תלוי במרחק מטופליהם מאזור המרכז. אם הן מתנערות מאחריותן, יש לקרוא לשר הבריאות לשקול מחדש אם להמשיך לספק שירותי בריאות בנגב באמצעות קופות החולים אלא ישירות על ידי הריבון. יש צורך לרפורמה בתחום הבריאות. בחוזה שבין הממשלה לאזרחיה תושבי הנגב, אנחנו חייבים מערכת בריאות שאינה תלויה בגחמה או במונופול של קופות חולים".
תגובות לעתירה
משירותי בריאות כללית נמסר: "כידוע הקמת מוסדות שיקום והגדלת מספר מיטות השיקום הינה באחריות המדינה, למרות זאת, אנו פועלים רבות כדי לתת מענה בתחום זה ועל כך יעידו מחלקות שיקום החדשות שנפתחו בביה"ח של כללית - בביה"ח סורוקה שבבאר שבע ובביה"ח העמק שבעפולה.
"אנו עושים כל שבידינו כדי להבטיח שכל מטופל הזקוק לשירותי שיקום יקבלם בזמינות טובה ובאיכות טובה הן במסגרת אשפוז מוסדי, הן במרכזי טיפול ומכוני שיקום שבקהילה והן במסגרת שיקום ביתי".
ממכבי שירותי בריאות נמסר: "על המדינה להשקיע בבניית מיטות לאשפוז המשכי בכל אזור בו יש חוסר, על בסיס ניתוח נכון של הזדקנות האוכלוסיה. חברי מכבי יוכלו להתאשפז בכל מוסד שייפתח בהתאם לצורך".