שתף קטע נבחר

 

הליגה הערבית: "שתי מדינות זה הפתרון הנדרש"

המזכ"ל אחמד אבו אל-ריט נפגש עם מזכ"ל האו"ם והגיב לנסיגה של טראמפ מהעמדה האמריקנית המסורתית: "נדרש הסכם צודק ומקיף". שר החוץ הסעודי: "אנחנו אופטימיים בנוגע ליכולת להתגבר על האתגרים באזור". ברקע: דיווחים כי טראמפ שוקל לארח פסגת מנהיגים ערבים בוושינגטון

 

ידלין: "רעיון המדינה הפלסטינית לא מת"    (צלם: אבי חי)

ידלין: "רעיון המדינה הפלסטינית לא מת"    (צלם: אבי חי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

שר החוץ הסעודי אל-ג'ובייר ()
שר החוץ הסעודי אל-ג'ובייר

בעקבות פגישת טראמפ-נתניהו, והמגמה המסתמנת שלפיה דונלד טראמפ והממשל בוושינגטון נסוגים מהעמדה האמריקנית המסורתית התומכת בפתרון שתי המדינות, מגיעות גם תגובות מהעולם הערבי. מזכיר הליגה הערבית, אחמד אבו אל-ריט, אמר היום (ה') שנוסחת שתי המדינות היא עדיין הפתרון הדרוש לסכסוך הישראלי-פלסטיני. "נדרש לסכסוך הסכם מקיף וצודק המבוסס על הקמת מדינה פלסטינית בגבולות 67 כשהבירה היא ירושלים", אמר אחרי פגישה במצרים עם מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש.

 

גוטרש עצמו אמר שאסור לישראל ולפלסטינים לנטוש ההתחייבות לפתרון שתי המדינות: "אין תוכנית ב' למצב בין ישראל והפלסטינים, למעט פתרון שתי המדינות. צריך לעשות הכול כדי לשמר את האפשרות הזאת".

 

תגובה הגיעה גם מסעודיה. שר החוץ של הממלכה, עדל אל-ג'ובייר, אמר: "אנחנו מצפים לעבוד עם טראמפ על כל הנושאים באזור. אנחנו מאוד אופטימיים לגבי היכולת שלנו להתגבר על האתגרים שניצבים בפנינו". את הדברים אמר אל-ג'ובייר לקראת פגישתו עם מזכיר המדינה האמריקני רקס טילרסון.

 

בשבוע שעבר דיווח ה"ניו יורק טיימס" שטראמפ ויועציו מפתחים תוכנית שבמסגרתה רוצה הנשיא לראות מדינות ערביות כמו סעודיה ומצרים מעורבות באופן ישיר במשא ומתן בין ישראל לפלסטינים, והוא רואה בהן מרכיב חשוב בפתרון הסכסוך.

 

העיתון "אל-חיאת" היוצא לאור בלונדון מדווח הבוקר שממשל טראמפ שוקל לארח מפגש פסגה בוושינגטון של המנהיגים הערבים כדי לדון בתהליך השלום. בעיתון טענו כי מלך ירדן עבדאללה שכנע את טראמפ לחזור בו מהעברת השגרירות בגלל ביטחון האזור וקריסת השלום.

 

גורם ממשלתי בכיר בירדן מצוטט הבוקר בעיתון "אל-רד" בהתייחס להצהרות האמריקניות: "פתרון שתי המדינות לסוגיה הפלסטינית הוא הפתרון הצודק לעם הפלסטיני, ועונה על דרישותיו הלאומיות. הוא אינטרס לאומי עליון עבור מדינה הירדנית". הוא התבקש להתייחס להדלפה של בכיר בבית הלבן בהקשר הזה ואמר באופן כללי: "פתרון שתי המדינות והתמיכה בו הוא העמדה של ירדן".

 

ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי, ראש אמ"ן לשעבר אלוף (מיל') עמוס ידלין, שהתראיין הבוקר לאולפן ynet, התייחס לדברי טראמפ שלא הצהיר אמש על מחויבות לפתרון שתי המדינות מול הפלסטינים. "השיחה בין טראמפ לבין ראש הממשלה הייתה צריכה לגעת באיזו ישראל אנחנו רוצים להוביל בטווח הארוך, ופה אני לא משוכנע שנעשתה עבודה", אמר ידלין.

 

במסיבת העיתונאים לפני פגישה בין עם בנימין נתניהו אמר נשיא ארה"ב טראמפ כי הוא רוצה לראות עצירה של ההתנחלויות, אבל הדגיש שהצדדים הם אלה שיחליטו על פתרון של מדינה אחת או שתיים.

 

"בטווח הקצר ראינו פגישה ידידותית, לבבית, באווירה אוהדת, עם רוח חדשה ביחסים בין המדינות", אמר ידלין. "אני חושב שזה סוף לאסטרטגיית הבינאום, הדה לגיטימציה והסירוב למו"מ של הפלסטינים. עם זאת, אסור לנו לחגוג מהטווח הקצר. אנחנו צריכים להסתכל אם הונחו יסודות בריאים לטווח הארוך".

טראמפ ונתניהו, אמש בוושינגטון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טראמפ ונתניהו, אמש בוושינגטון(צילום: רויטרס)

אלוף (מיל') עמוס ידלין (צילום: מתן טורקיה) (צילום: מתן טורקיה)
אלוף (מיל') עמוס ידלין(צילום: מתן טורקיה)

יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט כתב אתמול בעקבות הפגישה: "עידן חדש. אחרי 24 שנה דגל פלסטין הורד היום מהתורן ומוחלף בדגל ישראל". אבל ידלין מזכיר שהמזרח התיכון לא נמצא בעדיפות ראשונה של ממשל טראמפ, קל וחומר הנושא של ישראל והפלסטינים. "הממשל עסוק בעיצוב עצמו ובמלחמה פנימית שיש לו עם אופוזיציה מאוד גדולה מבית", ממשיך ידלין.

 

- כרגע האסטרטגיה הפוליטית של נתניהו היא להגיד 'כן מדינה פלסטינית, לא מדינה פלסטינית'. אתה סבור שרעיון המדינה הפלסטינית מת אתמול בבית הלבן?

"ממש לא. כל העולם, ובוודאי העולם הערבי, זוכר את היוזמה הערבית: מדינה פלסטינית בגבולות 67 וירושלים בירתה. מי שחושב שמדינה אחת זו בשורה למדינת ישראל טועה טעות חמורה. מדינה אחת היא תקלה אסטרטגית משמעותית למדינת ישראל. היא או מדינה לא דמוקרטית, כי אנחנו לא נותנים זכות הצבעה, או שהיא מדינה לא יהודית, כי הרוב היהודי שלה בסימן שאלה. לכן אנחנו צריכים לעצב את מה שאנחנו רוצים ולסכם עם הנשיא איך עושים את זה".

 

- במהלך הלילה ראש הממשלה תדרך את הכתבים המדיניים בפמלייתו ואמר להם: כשנשיא כל כך ידידותי מבקש, צריך לשקול את הקפאת הבנייה ביו"ש. אנחנו באמת בפני הקפאה חדשה בבנייה?

"גם פה אני חושב שיש החמצה. הרי היה בידינו מכתב מהנשיא בוש מ-2004 שאומר שהוא מכיר בשינויים הגיאוגרפיים והדמוגרפיים בגושי ההתנחלויות ובשכונות היהודיות בירושלים, ושם ארה"ב לא תחמיר איתנו כשהיא תראה בנייה. לעומת זאת, איננו בונים באזורים שאנחנו מבינים שבטווח הארוך יהיו בשליטה פלסטינית. הייתה הזדמנות לנתניהו והוא מחמיץ אותה בגלל הלחץ מימין לקבל 'מכתב בוש משופר' שמכיר בגושים, בשכונות היהודיות בירושלים ובבקעת הירדן כאזור ביטחוני. אם ראש הממשלה היה בא לממשל הזה עם רעיונות ציוניים שמחזקים את מדינת ישראל, אז היינו במצב הרבה יותר טוב מאשר מדינה אחת, שאנחנו לא רוצים".

 

בינתיים מתפרסמות תוצאות סקר שנערך בדצמבר בקרב ישראלים ופלסטינים לגבי תמיכה בהסדר מדיני. רוב הישראלים (55%) ומיעוט גדול בקרב הפלסטינים (44%) תומכים בפתרון שתי המדינות – כך עולה מהנתונים שאספו הסוקרים ד"ר חליל שקאקי וד"ר דליה שיינדלין עם מרכז תמי שטיימץ למחקרי שלום. מדובר בירידה בתמיכה לעומת סקר שנערך ביוני 2016, שבו תמכו בפתרון זה 59% מהישראלים ו-51% מהפלסטינים. עם זאת, עדיין יש לפתרון שתי המדינות תמיכה הגדולה משמעותית מהתמיכה במדינה אחת או בקונפדרציה.

 

כאשר הוצגה לנשאלים עסקת חבילה מפורטת להסדר קבע על פי מתווים שהושגו בסבבי מו"מ קודמים, תומכים בה רק 42% מהפלסטינים ו-48% מהישראלים (41% בקרב יהודים ישראלים, 88% בקרב ערבים ישראלים). התוכנית שהוצגה כוללת מדינה פלסטינית מפורזת, נסיגה ישראלית אל הקו הירוק (לפני 1967) עם תיקוני גבול ביחס של 1:1, איחוד משפחות בישראל של 100 אלף פליטים פלסטינים, מערב ירושלים כבירת ישראל ומזרח ירושלים כבירת המדינה הפלסטינית (העיר העתיקה תחולק בין הצדדים), וסיום הסכסוך והתביעות ההדדיות.


פורסם לראשונה 16/02/2017 10:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
טראמפ ונתניהו, אתמול
צילום: רויטרס
מומלצים