30 אלף דירות במגזר הבדואי עד 2021
ל-ynet נודע כי הרשות לפיתוח והתיישבות הבדואים בנגב צפויה לשווק בשבוע הבא כ-2,000 מגרשים לבניית בתים בשיטת "בנה ביתך" ברהט. עד 2018 ישווקו קרקעות להקמה של כ-16 אלף דירות עבור המגזר הבדואי בנגב
שיווק קרקעות לבנייה במגזר הבדואי: ל-ynet נודע כי הרשות לפיתוח והתיישבות הבדואים בנגב צפויה לשווק בשבוע הבא כ-2,000 מגרשים לבניית בתים בשיטת "בנה ביתך" ביישוב רהט שבדרום הארץ. זאת לאחר שבמשך כעשור שווקו בעיר הבדואית 3,500 מגרשים בסך הכול. עוד מציינים ברשות כי קיימת תוכנית לשיווק קרקעות לבנייה של כ-30 אלף יחידות דיור לציבור הבדואי עד שנת 2021, מתוכן 16,328 יחידות דיור עד סוף 2018.
בפגישה שנערכה הבוקר (ה') בין יאיר מעיין, מנכ"ל הרשות לפיתוח והתיישבות הבדואים בנגב, לבין ראש עיריית רהט, טלאל אל קרנאווי, נקבע כי עלות המגרש המפותח לזכאים מחוסרי דיור תעמוד על 100 אלף שקל לבניית בית דו משפחתי על מגרש בשטח של כדונם. לשם השוואה, מחיר קרקע זהה בשוק החופשי ברהט גדול פי שלושה ועומד על 300 אלף שקל. מחיר מגרש לבית דו משפחתי ודו קומתי יעלה 60 אלף שקל בלבד, בעוד מחיר השוק עומד על כ-200 אלף שקל.
ברשות מסבירים כי שיטת שיווק המגרשים תתבצע לפי מחיר קבוע ללא הגרלה. הזכייה במגרש תהיה תוצאה של תהליך המבוסס על שורה של קריטריונים והתאמות, המתחשבות בתנאים האישיים של המתמודד והתאמתו למרקם האוכלוסייה ברהט. עדיפות בזכאות למגרשים תינתן ליוצאי צבא ולמשפחות מחוסרות דיור.
הקריטריונים קובעים, בין היתר, כי על מבקש המגרש להיות אזרח ישראלי, שגילו 18 שנים לפחות, וכי מקום מגוריו הקבוע של מבקש המגרש ב-3-4 השנים האחרונות מתוך 10 השנים שקדמו למועד פרסום המכרז, הוא בתחום הישוב רהט; ובלבד שהמציא את אישור הרשות המקומית או מרשם האוכלוסין.
עוד נקבע כי על המבקש להיות זוג נשוי, רווק מגיל 18 ומעלה, או אם חד-הורית (גרושה, אלמנה, רווקה) אשר אחד מילדיה קטן מגיל 18. למבקש אין או לא היו בעבר זכויות בעלות או חכירה על מגרש המיועד למגורים. ולצד אלה, המדינה למעשה מחלקת את המגרשים לפי שיוך שבטי, בתיאום עם ראשי העדה ובמחיר מסובסד.
ובקצה השני: 1,600 דירות ביישוב קצרין שבצפון הארץ
בתוך כך, הוועדה לקידום מתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל), שתפקידה לאשר תוכניות בנייה גדולות בהליך מואץ, החליטה אתמול להפקיד להתנגדויות הציבור תוכנית להקמת שכונה חדשה ביישוב קצרין שבצפון הארץ. התוכנית משתרעת על שטח של 740 דונם וכוללת הקמה של כ-1,600 יחידות דיור.
ברשות מקרקעי ישראל, שקידמה את התוכנית, מסבירים מאפייני הבינוי שהתוכנית מציעה הותאמו לאוכלוסיות ספציפיות - החל מדירות קטנות לצעירים ומבוגרים, ועד ליחידות דיור גדולות לפי צרכי המשפחות ביישוב. עוד כוללת התוכנית בית ספר יסודי, כיתות, גני ילדים, מעונות ובתי כנסת, מכינה קדם צבאית, מרכז תרבות וקהילה.
עוד כוללת התוכנית שטחי מסחר שכונתיים ואזורי תעסוקה בהיקף של כ-13 אלף מ"ר. היא מבוססת על תוכנית המתאר של העירונית ומאפשרת, בין היתר, חיזוק מערך השטחים הפתוחים, תוספת מתחמי תיירות, עירוב שימוש של מסחר ומגורים עם חדרי תיירות ואירוח וכן רשת שבילי הולכי רגל ואופניים.
התוכנית קודמה על ידי מתכננת מרחב צפון ברשות, עידית הוברמן, באמצעות חברה מתכננת מטעם הרשות סיטילינק ואדריכלית רותי רוהטין ממשרד יעד אדריכלים. לדברי רפי אלמליח, מנהל אגף בכיר לתכנון ופרויקטים ברשות, "התוכנית תורמת להרחבת העיר קצרין ונותנת מענה לצרכי אוכלוסיית המקום ולצרכי אוכלוסייה המבקשת למקם את מגוריה בצפון הארץ. היא קודמה בשיתוף פעולה עם ראש מועצת קצרין".