האם מותר ליטול תרופות יחד עם קנאביס
מעל 27 אלף חולים בישראל כבר משתמשים בקנאביס רפואי, ובקרוב יוכלו יותר ויותר רופאים לרשום את הסם שמצליח לשכך כאבים, להגביר תיאבון ולהפחית בחילות. לצד יתרונותיו, עולים דיווחים חדשים על סכנות בריאותיות רבות מהסם להשתמש? לא להשתמש? ואם כן, אז איך? אלה התשובות
המונח "קנאביס רפואי" עולה לאחרונה ללא הרף. הסם, שמוכר כבר אלפי שנים, תופס תאוצה בעולם הרפואה. יותר ויותר מדינות מאשרות את השימוש בו לחולים כרוניים להקלה על כאבים, לשיפור תיאבון ולמניעת בחילות והקאות. המשתמשים המרוצים טוענים שאין שום סיבה לא לאפשר לכולם ליהנות ממנו. אולם דיווחים חדשים מספרים על שלל סיכונים רפואיים, שמדגישים את העובדה הברורה: הסם כנראה יותר מסוכן ממה שסבורים.
כיצד בעצם גורם הסם הזה לשינויים בגוף האדם? איך מייצרים את הקנאביס הרפואי? האם אפשר להתמכר לקנאביס? מה הדרך לקבל רישיון שימוש לקנאביס רפואי? ומהם הסיכונים? אלה התשובות:
מהו הקנאביס?
מדובר בסם המוכר גם בשם מריחואנה, שמופק מהתפרחות של צמח ה"קנאביס סאטיבה." המריחואנה שייכת לסמים המוגדרים "קלים," בשל העובדה כי השימוש בה אינו יוצר התמכרות פיזיולוגית. עם זאת, השאלות מהי מידת הנזק הנגרם משימוש בסם זה ומהי מידת התלות הפסיכולוגית של המשתמשים בו נמצאות במחלוקת ציבורית ומחקרית עזה. בכל מקרה, השימוש במריחואנה הן כחומר מרפא והן למטרת שיכרון נפוץ בתרבויות שונות זה אלפי שנים, ויש עדויות על כך שהסינים צרכו אותו 3000-ב לפני הספירה.
מהו האפקט של צריכת מריחואנה?
הסם עשוי לגרום לתחושת אופוריה וזחיחות ("היי"). מריחואנה מעצימה רגשות – הן רגשות של שמחה וקלות דעת והן רגשות של עצבות ודכדוך. המריחואנה גורמת גם להרפיה ולשינוי ביכולת הריכוז והתפיסה. עם זאת, זנים מסוימים של מריחואנה עלולים לגרום גם לתופעות פיזיות ופסיכולוגיות קשות כמו הגברת הדופק והתקפי חרדה.
מהם החומרים הפעילים בקנאביס?
בצמח הקנאביס קיימות למעלה מ400- תרכובות כימיות, טרפניאודידים (אחראים על הריח), פלבנואידים (אחראים על הטעם) וקנבינואידים. המרכיב הפעיל הפסיכואקטיבי – זה שמשפיע הכי הרבה על פעילות המוח וגורם לשינוי התודעתי - הוא החומר טטרה-הידרוקנבינול, הידוע יותר בקיצור .THC חומר זה התגלה על ידי הכימאי הישראלי פרופ' רפאל משולם במחקר שערך בשנים 1965-1960 במכון ויצמן למדע.
קנבינואיד מפורסם נוסף הוא הCBD- קנבידיול, אשר ידוע כאנטי-דלקתי, אנטי-חרדתי, נוגד פרכוסים ומשכך כאבים.
קנבינואידים נמצאים בריכוזים שונים בכל חלקי צמח הקנביס, אך הריכוז הגבוה ביותר קיים בתפרחות המין הנקבי ובמידה פחותה בעלים.
הקנבינואידים נקשרים לקולטנים הנמצאים במוח, בלבלב, במעי ובאזורים שונים בגוף ופועלים בהתאם. למעשה, הם דומים בפעילותם לחומרים שמייצר גוף האדם, שנקראים אנדוקנבינואידים.
מהן דרכי הצריכה של הקנאביס?
מריחואנה נצרכת בדרכים רבות:
עישון : גלגול תפרחות ועלי מריחואנה לסיגריה, ג'וינט - זו דרך השימוש הנפוצה ביותר בקרב מבוגרים. החומרים הפעילים נספגים בזמן השאיפה דרך הריאות ועוברים אל מערכת הדם באופן המהיר ביותר.
אידוי: דרך שכיחה פחות, המיועדת בעיקר לחולים שאינם מעשנים או שאינם מסוגלים להכין או לשאוף את הסיגריה.
מיצוי שמן קנאביס: מיועד למתן תחת הלשון. החומרים הפעילים נספגים מרירית הפה ישירות למערכת הדם ובכך פוסחים על הפירוק במערכת העיכול והכבד.
עוגיות קנאביס: מיועדות למאכל. ספיגת החומרים הפעילים במערכת הדם מתבצעת דרך מערכת העיכול.
תוך כמה זמן הקנאביס מתפנה מהגוף?
תוך חמישה ימים 90-80 אחוז מהחומר הפעיל, ,THC מתפנים מהגוף. יותר 65-מ אחוז ממנו מופרש דרך הצואה, וכ-20 אחוז דרך השתן. פינוי מהגוף של כלל הקנבינואידים ותוצרי הפירוק שלהם מתרחש עד 21-כ ימים לאחר הצריכה.
מהן תופעות הלוואי של הקנאביס?
סחרחורת, דופק מואץ או איטי, ירידה או עלייה בלחץ הדם, ירידה ברמת הסוכר בדם, תיאבון מוגבר, אדמומיות בעיניים, כאבי ראש, כאבי בטן, עייפות, קואורדינציה לקויה, חוסר יציבות, יובש בריריות העיניים והפה, איבוד זיכרון בטווח הקצר, פגיעה בקו מחשבה רצוף ושינויים בתפיסת הזמן והמרחב. תופעות אלה חולפות בדרך כלל זמן קצר לאחר ההסתגלות. כשקנאביס ניטל דרך הפה, תופעות הלוואי עלולות להימשך עד 72 שעות לאחר נטילת המוצר. במינון יתר עלולים להתרחש שינויים גדולים בלחץ הדם, בדופק, ברמות הסוכר בדם או בקצב הנשימה. מינון גבוה עלול לעיתים לגרום גם להתפרצות של מצבים פסיכוטיים, חרדה או הזיות.
שימוש קבוע בכמויות גבוהות עלול להוביל לפגיעה ביכולות הקוגניטיביות.
האם מותר ליטול תרופות יחד עם קנאביס?
על הרופא המטפל לבדוק את כל התרופות שנוטל המטופל לפני מתן קנאביס רפואי, שכן תרופות רבות מתנגשות עם החומר, שעלול להגביר את השפעתן או לדכא אותן.
כך, למשל, תרופות אופיאטיות (המשפיעות על מערכת העצבים), נוגדי דיכאון שונים ותרופות הרדמה עלולים בשילוב הקנאביס להגביר את הסיכון להפסקת נשימה ואיבוד הכרה. אלכוהול שנצרך ביחד עם קנאביס עלול לגרום להגברת דיכוי מערכת העצבים המרכזית ולהוביל לדום נשימה ולאיבוד הכרה. שימוש בתרופות זקפה כמו ויאגרה בשילוב קנאביס מגביר את הסיכון להתקף לב. שימוש בתרופה מדללת הדם קומאדין ביחד עם קנאביס מגביר את הסיכון לדימומים.
האם קנאביס גורם להתמכרות?
קיימת מחלוקת מחקרית וציבורית בשאלה האם צריכת מריחואנה מוליכה לשימוש בסמים קשים יותר דוגמת קוקאין או הרואין. על פי חלק מהמחקרים, המשתמשים במריחואנה אינם מגיעים לשימוש בסמים קשים יותר. עם זאת, ממחקרים ארוכי טווח שנערכו בקרב בני נוער עולה כי מרבית המשתמשים בסמים קשים החלו את השימוש בסמים בצריכת מריחואנה או חשיש.
מהן הסכנות בטיפול בקנאביס רפואי?
מחקר רחב היקף, שבוצע לאחרונה על ידי האקדמיה הלאומית האמריקאית למדע בשיתוף אוניברסיטת הרווארד, סיכם מעל 10,000 מחקרים שבוצעו בעולם בקרב צרכני מריחואנה או קנאביס רפואי, ועולים ממנו הממצאים הבאים:
הקנאביס מגביר את הסיכון לפתח סכיזופרניה, הפרעות חרדה והפרעות פסיכוטיות אחרות. קנאביס עלול להגביר גם את הסיכון לדיכאון.
שימוש כבד במריחואנה מגביר את הסיכון למחשבות אובדניות ולהחמרת תסמיני הפרעה בי-פולרית (מאניה-דפרסיה).
הסם פוגם בלמידה, בזיכרון ובריכוז. יש עדות לכך שבעיות אלה נמשכות גם לאחר הפסקת השימוש בסם.
מחקרים מצאו עדות מסוימת לכך שהשימוש בקנאביס מגביר את הסיכון גם לאובדן עבודה ולפיטורים. כמו כן, משתמשי קנאביס נוטים להשׂ תכר פחות מאלה שאינם משתמשים בסם. † השימוש בקנאביס פוגם בכושר הנהיגה.
קנאביס עלול להגביר את הסיכון לסרטן האשכים.
עישון הסם מגביר את הסיכון ללקות בהתקף לב ויכול להחמיר ברונכיט ושיעול כרוני.
תינוקות של נשים המעשנות מריחואנה בהיריון נולדים במשקל נמוך יותר.
מי זכאי לקבל מרשם לקנאביס רפואי?
אלה ההתוויות בסל:
אונקולוגיה: מטופלים בזמן טיפול בכימותרפיה ועד חצי שנה מסיומו לצורך הקלה בבחילות, בהקאות או בכאבים הקשורים לטיפול, ולצורך שיכוך כאב ממקור סרטני בשלב גרורתי לאחר שמוצו אפשרויות הטיפול המקובלות.
גסטרואנטרולוגיה: חולי מחלת מעי דלקתית פעילה )קרוהן או קוליטיס( שאצלם מוצו ונכשלו הטיפולים המקובלים לתקופה של שלושה חודשים לפחות, או חולים שאינם יכולים לעבור ניתוח לכריתת המעי הפגוע.
כאב: חולים הסובלים מכאב נוירופתי המטופלים לפחות שנה במרפאת כאב, וכל אפשרויות הטיפול המקובלות מוצו אצלם.
מחלות זיהומיות: חולי איידס שסובלים מירידה של מעל עשרה אחוז במשקל, לשיפור בתיאבון או להקלה בהקאות ובתסמיני מערכת העיכול.
נוירולוגיה: חולי טרשת נפוצה במצבים ספסטיים (התכווצויות שרירים)) חולי פרקינסון הסובלים מכאב, מי שסובלים מתסמונת טורט, או אפילפסיה קשה ובלתי נשלטת. האישור יינתן רק לאחר שמוצו כל הטיפולים הרפואיים המקובלים והם לא הביאו לשיפור.
כאב: מטופלים סופניים שתוחלת חייהם הצפויה היא חצי שנה.
פסיכיאטריה: לסובלים מהפרעת דחק בתרחבלתית PTSD( או "הלם קרב,)" אצלם מוצו כל הטיפולים המקובלים.
מתי אסור השימוש בקנאביס?
שימוש בקנאביס מסוכן לסובלים מאי ספיקת לב, פסיכוזה )או מצב פסיכוטי בעבר,) הפרעה חרדתית, למי שקרוב משפחה מדרגה ראשונה שלו סובל ממחלה פסיכיאטרית משמעותית, ומי שיש לו היסטוריה של התמכרות או שימוש לרעה בסמים. השימוש עלול להחמיר את מצבם של אנשים אלה, לגרום להם לתופעות לוואי קשות או להעמיד אותם בסכנת חיים.
כיצד מקבלים רישיון לקנאביס רפואי?
מי ששייכים לאחת הקבוצות שנמצאות בהתוויה שבסל הבריאות צריכים לפנות לרופא המשפחה ולבקש הפניה לייעוץ של רופא מומחה באחד התחומים הבאים: רפואת כאב, פסיכיאטריה, נוירולוגיה, ראומטולוגיה, גסטרואנטרולוגיה ואונקולוגיה, בהתאם למחלה הכרונית. אם קיימת התאמה להתוויה שבסל, ממליץ המומחה על מרשם לקנאביס רפואי. את ההמלצה מעבירים ליחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות )יק"ר,) שמעניקה את האישור לאחר שווידאה כי המטופל זכאי לו על פי התקנות.
אני סובל מבעיה רפואית שלא נמצאת בהתוויות. איך אני יכול לקבל אישור לקנאביס? במקרה כזה על הרופא המומחה לנמק בצורה מפורטת, בצירוף מסמכים רפואיים ואסמכתות רפואיות, את הבסיס לסברה כי השימוש בקנאביס עשוי לסייע למטופל. ההמלצה של המומחה תועבר ליחידת הקנאביס של משרד הבריאות, שבוחנת את ההמלצה ומחליטה האם לאשר אותה.
לא קיבלתי אישור לקנאביס רפואי. האם אפשר לערער על ההחלטה?
מטופל או רופא מטפל רשאים להגיש בכתב ערר על ההחלטה לוועדת ערר של משרד הבריאות. ועדת הערר, הכוללת שני רופאים מומחים ונציג של משרד הבריאות, מתכנסת מדי תקופה, בוחנת את העררים ומחליטה אם לקבלם או לדחותם. במידה שערר נדחה, יכול המטופל לבחון פנייה לערכאות משפטיות.
היכן רוכשים את הקנאביס הרפואי?
בישראל יש מספר ספקים של מריחואנה רפואית, המגדלים את הצמח תחת פיקוח קפדני של משרד הבריאות ומשטרת ישראל. לספקים מספר נקודות חלוקה ברחבי הארץ. עם קבלת אישור משרד הבריאות לקנאביס הרפואי ומינונו מקבל המטופל פירוט של נקודות החלוקה מהן ניתן לאסוף את החומר.
באיזה מעקב נתונים מי שקיבלו מרשם? עליהם לעבור מעקב רפואי אצל הרופא שמורשה לרשום קנאביס רפואי מדי שלושה חודשים בשנת הטיפול הראשונה. משנת הטיפול השנייה יש צורך בביקורת אחת לחצי שנה.
הכותב הוא מומחה ברפואת ילדים וכתב הבריאות של ynet.
ייעוץ מקצועי: אירית אבישר, אחות מוסמכת ומדריכת טיפול בקנאביס
הכתבה מתפרסמת במוסף "זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות"
צפו: החוקר האוסטרלי שחקר את הצדדים האפלים של הקנאביס