שלושה הורים ישראלים תקועים עם ילדיהם במכסיקו
שלושת האבות הגיעו למדינה אחרי שכל אחד מהם בנפרד חתם על חוזה בשנת 2015 על ביצוע הליך פונדקאות במדינת טבסקו. השלטונות מסרבים להעניק לילדים תעודות לידה והם וילדיהם לא יכולים לעזוב ולשוב לישראל. משרד החוץ: "מדינת ישראל מנסה למצוא פתרון שיחזיר אותם הביתה"
שלושה אבות יחידנים שהביאו את ילדיהם בהליך פונדקאות תקועים כבר חודש וחצי במכסיקו מבלי יכולת לצאת מהמדינה. שלושת הגברים – דוד טולדו, חנוך דניש ושאול שירי - הגיעו למדינה אחרי שכל אחד מהם בנפרד חתם על חוזה בשנת 2015 לביצוע הליך פונדקאות במדינת טבסקו (אחת מ-31 מדינות המרכיבות את מכסיקו) עוד בטרם נכנס החוק האוסר על ביצוע פונדקאות לזרים.
אולם למרות שהחוק החדש שנכנס לתוקפו בינואר 2016 אוסר על ביצוע פונדקאות לזרים שאינם תושבי מכסיקו, הוחלט שמי שכבר החל בתהליך וחתם על חוזה וטפסים יוכל להשלים אותו ללא עיכוב.
"אפילו בית משפט במכסיקו קבע שהשינוי של החוק לא יפגע רטרואקטיבית בהורים שמביאים ילדים בהליך פונדקאות במדינה טרם כניסת החוק", סיפר דוד טולדו, אחד האבות בשיחה עם ynet ממכסיקו.
האבות: "אנחנו בני ערובה עם ילדינו"
"למרות שלא עברנו על החוק המקסיקנים מסרבים לתת לנו את תעודות הלידה לילדים ואנחנו לא יכולים לשוב הביתה. אנחנו נמצאים במדינה כבר חודשים ממש כמו בני ערובה עם תינוקות בני יומם", הוא מוסיף.
שלושת האבות זועמים על השלטונות במכסיקו שמסרבים להנפיק להם תעודות לידה וזאת בניגוד לאמנות בין לאומיות. "לילדים שלנו אין זהות, הם לא יכולים לקבל טיפול רפואי ואי אפשר להוציא אותם מחוץ לגבולות המדינה. זה פשוט בלתי נתפס".
בנוסף שלושת האבות ביצעו בדיקת DNA המוכיחה שהם האבות הביולוגיים ובית הדין לענייני משפחה בירושלים הוציא פסק דין שקבע באופן חד משמעי שדוד, חנוך ושאול הם האבות הביולוגים של ילדיהם.
בית המשפט גם דרש לעדכן את הפרטים האלו ברישומי משרד הפנים, לאזרח את הילדים ולהוציא להם דרכונים לאלתר. אולם יחד עם זאת משרד החוץ יחד עם השגרירות המקומית מתקשים לסייע לאבות וילדיהם מפני שבלי תעודת לידה הם לא יכולים להוציא אותם ממכסיקו.
"מדינות אחרות הצליחו למצוא פתרונות דיפלומטיים לבעיה הזו", אומר דוד, "אפשר לחשוב על דרכים יצירתיות כמו הנפקת דרכונים דיפלומטיים למספר ימים עבור התינוקות עד שישובו לארץ", הוא מוסיף.
"שגרירות ישראל במכסיקו על אף על מאמציה מול המקומיים אינה מצליחה לסייע לנו בקבלת תעודות הלידה. היא אמנם תהיה מחויבת להנפיק לנו את הדרכונים לילדים כפי שנקבע בפסק הדין אך היא טוענת שללא תעודת לידה מהמקומיים יהיה קשה לסייע לנו לצאת מהמדינה".
לדברי ההורים אזרחי מדינות זרות שנמצאים באותו מצב כמוהם קיבלו דרכונים מהשגרירות של מדינתם ומסמך מחליף תעודת לידה שהונפק להם והם הצליחו לעזוב את מכסיקו.
"אני חושב שהציוץ של נתניהו והתמיכה ביוזמה של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ להקים חומה בין ארצות הברית למכסיקו והיחסים הרעועים בין שתי המדינות בתקופה האחרונה לא הוסיפו לנו, ואולי אפילו עיכבו את הניסיון להסדיר את הדברים", טוען דוד. מנגד, במשרד החוץ דוחים את הטענה הזו וסבורים שאין לכם שום קשר.
"אנחנו נמצאים במרחק של 850 קילומטר ממכסיקו סיטי, אנחנו לבד, אין לנו תמיכה, אין מי שילווה אותנו. אנחנו ממש בודדים", סיפרו האבות. "הילדים שלנו ללא טיפול רפואי נאות ואנחנו לא נערכנו לשהות של תקופה ארוכה. אנחנו נמצאים בבתי מלון והעלות פשוט לא נורמלית", הם מוסיפים.
"לא ייתכן שנמתין עד להחלטה של ערכאות משפטיות כאן במכסיקו מכיוון שהדבר עלול להימשך שנים. אנחנו רוצים לחזור הביתה ושכל האירוע הזה יהיה מאחורינו", סיכמו.
ממשרד החוץ נמסר בתגובה: "מדינת ישראל באמצעות משרד החוץ, מנהל האוכלוסין ושגרירות ישראל במכסיקו עושים את מירב המאמצים למען ההורים על מנת לעבור את המשוכות הבירוקרטיות על מנת לסייע להם למצוא פתרון שיוכלו לשוב לישראל".
גורם דיפלומטי ישראלי, הגיב על פרשת הפונדקאות במכסיקו בעקבות הטענות של ההורים: "אנשי מטה משרד החוץ והשגרירות במכסיקו נרתמו בכל המרץ לסייע למשפחות . פעילותנו מתואמת לחלוטין עם משרד המשפטים ורשות האוכלוסין. השגרירות במכסיקו חרגה מכל מטלותיה כדי לפעול לסייע להורים מול שלטונות מכסיקו ואף הגיעה לפתרון יצירתי אשר איפשר הענקת דרכונים לחלק מהתינוקות.
"סגן השגריר והקונסולית ביצעו מספר נסיעות למדינת טבסקו על מנת לסייע למשפחות ואילו מטה משרד החוץ, המקדיש מאמץ משפטי וקונסולרי רב בנושא הזמין היום את המשפחות לדיון ועדכון בנושא.
"איננו מוכנים לקבל אמירות חסרות אחריות של גורמים אלו או אחרים המנסים להטיל על המשרד אחריות למחדליהם, תוך התעלמות ממדרישות החוק המקומי. משרד החוץ ימשיך לפעול בצורה מקצועית ויעילה, כפי שהוא תמיד פועל, למען המשפחות והילדים. אנו מצפים ליחס אחר מצד אלו שאנחנו פועלים עבורם".