מוציא לפועל, לוחם זכויות אסירים וזמר: "המחסל מספר 1" שוב מסתבך
אבנר הררי, מי שכונה "המחסל מספר 1" של העולם התחתון, בילה לא פחות מ-40 שנה בין כותלי בתי הכלא. לאחרונה הכריז כי עזב את עולם הפשע, לחם למען זכויות האסירים, פתח חנות ירקות ואף הוציא סינגל בכורה, עד שהיום נעצר בחשד שהניח מטעני חבלה במכוניות מפורסמים. פרופיל
"המחסל מספר אחת" - כך כונה במשך שנים אבנר הררי, שנעצר הבוקר בחשד להנחת מטענים במכוניותיהם של מרגלית צנעני, איש העסקים מאיר שמיר והכדורגלן קובי מוסא. האיש שמעולם לא הורשע ברצח נחשב לאחד מבכירי המוציאים לפועל בעולם התחתון. הוא לוחם ותיק למען זכויות האסירים, הוציא סינגל, התערבב בפוליטיקה ותכנן לפתח שתי אפליקציות, בנוסף לעבודה בחנות הירקות שלו בהרצליה, עד שנדמה ששוב חזר לסורו.
הררי (61) נולד במגדיאל, בן למשפחה בת תשעה ילדים. הוא סיפר בראיונות לתקשורת שאת עולם הפשע גילה במהלך שירותו בצה"ל. בתום מלחמת יום הכיפורים, שבה שירת כתותחן, הוא הועבר לשרת כנהג בבית הדין הצבאי ביפו ונשלח ל-4 שנות מאסר בכלא באר שבע לאחר שגנב רכב חירום לצורך בילוי עם חברים. לדבריו, בבית הכלא הוא הכיר את בכירי העבריינים בישראל ומאז השאר היסטוריה.
בשנת 2000 הואשם הררי ברצח ליאון אזולאי בלוד, אך בתום משפט שערך 6 שנים הוא זוכה מאחר שהפרקליטות התקשתה להביא עדים למשפט. ב-2006 נשלח לשלוש שנות מאסר אחרי שהורשע כי יחד עם אחרים עקב אחרי אסי אבוטבול והתכוון לפגוע בו באמצעות ירי טיל לאו.
בינואר 2010 הוא נעצר בחשד לניסיון רצח כמי שנחשב ל"מוציא לפועל" של האברג'ילים, וזאת רק חודשיים לאחר ששוחרר מכלא רימונים, שם ריצה עונש מאסר של 10 חודשים בגין איומים על עבריין אחר. בתחילה נחשד הררי כי איים גם על מי שהיה אז ראש ארגון הפשיעה בדרום, שלום דומרני, אך שמו של האחרון נמחק מכתב האישום. יש לציין כי בין השניים היה באותם שנים סכסוך שהוביל את דומרני ל-10 חודשי מאסר לאחר שהודה והורשע במסגרת הסדר טיעון בעבירת חבלה חמורה, אחרי שתקף את הררי. אותו מעצר משנת 2010 הסתיים בהרשעה בעבירת קשירת קשר לביצוע פשע ובמאסר נוסף של 6 שנים.
אביר זכויות האסירים
במהלך מאסריו הררי עתר לבית המשפט בבקשות שונות. ב-2010 הוא נאבק על מנת שיכניסו מאוורר לתא המעצר שבו שהה עד לתום ההליכים במשפט. "לעומת אסירים אחרים, אין לי מאוורר. אני מבקש מאוורר דחוף מאחר שחם נורא כפי שבית המשפט יודע", כתב אז בכתב ידו לשופט.
זכותם של עצורים ואסירים לתנאי מחיה נאותים עומדת בבסיס שיטת המשפט הפלילי, לכן הוסיף ודרש הררי בעתירה אחרת את חידוש מלאי תה ה"ארל-גריי" בקנטינה. בסמוך לעתירה זו הוא הגיש שתי עתירות נוספות - האחת עסקה בכך שבכלא איילון שאליו יועד לעבור, רשאים האסירים לנהל בטלפון הציבורי שיחות קצרות יותר מאשר בכלא השרון, ובשנייה הלין כי תא הענישה (הצינוק) בכלא אטום הרמטית ואין בו מאווררים. הפעם עתירותיו נדחו.
בשנת 2015 הוא עתר שוב בטענה שסוהרי כלא איילון מקבלים לחם טרי בכל יום א', בעוד האסירים מקבלים לחם "יבש ועבש". "לא מדובר בענייני 'טריות' או 'אנינות', אלא בטענה שהלחם אינו ראוי למאכל אדם מבחינה תברואתית, יבש, מעלה עובש, ותיקנים מהלכים בארז אחרון הלחם", טען הררי בעתירה.
הררי הקפיד לשמור על פרופיל ציבורי גבוה גם בקיץ 2011, בימי המחאה החברתית. במכתב ששלח מתאו בבית הלא לפרופ' מנואל טרכטנברג, שעמד אז בראש הוועדה שהוקמה בעקבות הלחץ הציבורי במחאה, הוא העלה את הקשיים של משפחות האסירים. "אנא זעקו את זעקתנו, כי אין לנו דרך לזעוק אותה מבעד לחומות ומשפחותינו טרודות בהישרדות כלכלית ונפשית", כתב הררי.
"בשם כל האסירים במדינת ישראל, אני מבקש שעל סדר היום של מנהיגי המחאה והוועדה הממשלתית יונח הטיפול באסירים וכל הקשור לכך, כך שיינתן להם מזור בשעה היסטורית זו", הוסיף הררי. עוד הוא כתב: "ראוי גם ראוי שתיערך ריווזיה של ממש בכל הקשור לתנאי האסירים בכלא. התנאים קשים מנשוא. הצפיפות היא איומה, החופשות שאמורות לסייע לאסיר בשמירת קשר עם משפחתו ניתנות בדוחק ולא לכולם".
"במדינת ישראל כלואים אלפים רבים של אסירים. מרבית האסירים נידונו בעבר לכליאה מאחורי סורג ובריח. המסקנה המיידית המתבקשת מכך הינה כי הכלא אינו מזור לאסירים הללו", סיכם את דבריו. ואכן, הררי שנכלא פעמים רבות ונעצר שוב הבוקר, מוכיח תיאוריה זו בעצמו.
במשך שנים, ובוודאי באותה תקופה, ידע משכן הכנסת הפגנות רבות, אבל לזו שהתרחשה במרס 2012 - איש לא ציפה. אוטובוס עמוס מפגינים יצא מיפו ופרק מחוץ למשכן עשרות מפגינים לשחרורו של אבנר הררי. "אבנר הררי זכאי", נכתב על השלטים של המוחים שביקשו משפט חוזר. פעילי "מטה המאבק" של הררי הפיצו עצומה בפייסבוק ופרסמו שלטי חוצות.
ופתח קריירה גם כזמר. הסינגל האחרון של אבנר הררי
במשך השנים הררי המשיך להיות מעורב בתחום הפוליטי. בראיונות לתקשורת הוא הביע תמיכה בליכוד והצהיר שהקים מטה לתמיכה במירי רגב בין כותלי בית הכלא.
40 שנה בילה הררי בין כותלי בית הכלא, יותר מהשנים שבהן היה מחוצה להם. לאחר שחרורו האחרון הוא הרבה להתראיין לכלי תקשורת, הבטיח שהוא פתח דף חדש, פתח חנות ירקות בהרצליה, הודיע שהוא מתכנן לפתח שתי אפליקציות שונות ועמל על עתירה לבג"צ בנושא זכויות האסירים. לאחר שחרורו מהכלא הוא אף הוציא סינגל ראשון בדרך לאלבום בכורה בשם "דרך חדשה", ובכך השלים שלוש דורות של זמרים - אביו שהיה זמר חתונות ובנו הזמר איתי הררי.
למרות השינוי המובטח נעצר הבוקר הררי שוב והפעם בחשד להנחת מטעני חבלה לאחר שנתפס "על חם" כשהוא מניח מטען חבלה מתחת לרכבו של הכדורגלן קובי מוסא. הוא נעצר יחד עם חשוד נוסף והם חשודים גם בהנחת מטענים מתחת לרכביהם של מרגלית צנעני וברכבו ובביתו של איש העסקים מאיר שמיר. "הידיים שלי נקיות כמו משי, עוצרים אותי על לא עוול בכפי", אמר לפני הדיון בהארכת מעצרו שהוארך בשבוע.