כשהורה מתעלל בבנו: מהי תסמונת "מינכהאוזן באמצעות שליח"
אתמול נחשפה ההתעללות הממושכת של זוג הורים חרדים בבנם בן ה-4 שאושפז פעם אחר פעם בתל השומר. מה גורם לאם להתעלל בבנה ולגרום לו לחלות? הכל על התסמונת שמסכנת את חיי הילדים
פעם אחר פעם הובא הפעוט בן ה-4 לבית החולים לילדים בתל השומר עם תחלואות שונות. מצלמות שהותקנו במחלקה הראו כי האם הזריקה לבנה חומרים ונתנה לו כדורים, מה שהעלה את החשד כי האם המתעללת לוקה בתסמונת "מינכהאוזן באמצעות שליח".
אתמול (שבת) נעצרו זוג ההורים, חרדים תושבי מודיעין עילית בשנות ה-30 לחייהם. המעצר נבע מעירנותו של הצוות הרפואי שהבחין באשפוזים המרובים של הפעוט בחודשים האחרונים.
בית החולים פנה למשטרה, שפתחה בחקירה שכללה התקנת מצלמות נסתרות בחדר האשפוז של התינוק. בסרטונים שהתעלו נראתה האם מזריקה לבנה חומרים ונותנת לו כדורים.
אמהות מתעללות בילדים
אין זו הפעם הראשונה בה התגלתה התעללות בפעוט חסר ישע. ביולי 2009 נעצרה אם שנחשדה שהתעללה בבנה בן שלוש. הוא הועבר להדסה עין כרם כשהוא סובל מהרעבה חמורה ומשקלו שבעה ק"ג בלבד, משקל התואם תינוק בן חודשים ספורים.
הרופאים תיארו אז את מראהו הקשה כגוף התלוי על "רגלי גפרורים". במהלך אשפוזו נכשלו הנסיונות להאכילו באמצעות צינור הזנה (זונדה). תת המשקל של הפעוט היה כה חמור עד שהוביל גם לנשירת שיער.
הצוות המטפל, שחשד בהתעללות ובניסיונות האם לחבל בטיפול בבנה, הביא להתקנת מצלמות מעקב. הם נחרדו לגלות כי האם ניתקה את צינור ההזנה שחובר לבנה ואף החדירה לצינור חומרים לא ידועים. האבחנה, שכבר חשדו בה בעבר, קיבלה משנה תוקף: לאם תסמונת: "מינכהאוזן באמצעות שליח".
בשנת 2006 נעצרה אישה בת 35 בחשד כי הזריקה לבתה בת השנתיים חומרים מזהמים, שגרמו ככל הנראה לזיהומים ועלייה בחום הגוף. היא נעצרה לאחר שתועדה במצלמה נסתרת בבית החולים בו אושפזה בתה. את החומר הזריקה האם באמצעות צינורית עירוי שהיתה מחוברת לילדה באופן קבע.
שנה קודם לכן עצרה משטרת פתח תקווה תושבת אילת בת 35 בחשד שהרעילה את בתה בת השנה וחצי בתרופה "אקמולי". אנשי הצוות הרפואי של בית החולים שניידר פנו למשטרה לאחר שהתינוקת הובהלה לבית החולים בפעם השנייה עם בעיה בכבד. בדיקות הדם הראו כי בדמה של הפעוטה רמות גבוהות ורעילות של "אקמולי" שגרמו לפגיעה בתפקוד הכבד.
לפני כמה שנים אושפזה ילדה כבת 10 לאחר שלדברי אמה סבלה מדימומים חוזרים בשתן. הבדיקות אכן אישרו נוכחות של דם בשתן. לאחר שאושפזה, עקב הצוות הרפואי אחר אמה ולאחר חקירה התברר כי האם פצעה את איבר מינה של בתה וגרמה לה לדימום.
הבסיס: הפרעות נפשיות
להבדיל מתסמונת מינכהאוזן הרגילה, קורבנות תסמונת מינכהאוזן פדיאטרית - המכונה גם "מינכהאוזן באמצעות שליח" (Munchausen by Proxy) - הם דווקא ילדים. במקרה זה, ההורה הלוקה בתסמונת פוגע בילדו, ומביא אותו לבדיקות, הדמיות וטיפולים שלא לצורך, במטרה לאשפוז ממושך ככל האפשר. מרבית ההורים הלוקים במינכהאוזן באמצעות שליח הן דווקא האמהות.
היה זה הברון פרידריך הירונימוס, אשר נהג לטייל ברחבי העולם ולהתפאר בסיפורי בדיות, שעל שמו נקראה "תסמונת מינכהאוזן" ב-1951. עד היום לא ברור מהו הגורם לתסמונת, אולם חלק מהלוקים בה סובלים גם מהפרעות נפשיות שונות, ובהן הפרעת אישיות גבולית המתאפיינת בראיית העולם כ"שחור או לבן", התפרצויות זעם וחוסר יציבות.
המחזה הקלאסי של חולי מינכהאוזן הוא מעבר מרופא לרופא, מבית חולים לבית חולים, כשהם מצוידים ברשימה אינסופית של תלונות וסימפטומים לכאורה. חלק מהחולים מזריקים חומרים מזיקים ורעילים, כדי לגרום למחלה. הם עשויים להזריק לגופם תמיסות מזוהמות, לפצוע את גופם עד לדימום ניכר, להרעיב את עצמם או לגרום לחבלות קשות - הכל לשם האשפוז, הבדיקות והטיפול התרופתי.
מרבית החולים לומדים היטב אודות המחלה בטרם יציגו אותה לצוות הרפואי. הם בודקים כיצד ניתן להתחלות בה, ומהן הפעולות הרפואיות הדרושות. הם ינסו בכל מאודם לשכנע את הצוות הרפואי כי הם אכן סובלים ממחלה קשה, רק כדי לעבור עוד ועוד פרוצדורות רפואיות.
מרבית הצוותים הרפואיים אינם מצליחים לזהות תחילה כי המדובר במינכהאוזן. החולה המתחזה עובר בדיקות רבות, לרוב ללא כל ממצא ברור, עד שהאפשרות למינכהאוזן אכן עולה על הפרק. עם זאת, ישנם כמה רמזים שיכולים לעורר חשד כמו אישפוזים מרובים מידי שנה, לרוב בבתי חולים שונים, כשהם משוחררים ללא אבחנה ברורה, תוצאות חריגות בבדיקות והדמיות, ידע רב ברפואה, ילד שמצבו משתפר כשההורה אינו לצידו, או מקרי מוות ומחלות מסתוריות שלא פוענחו במשפחה.
כאמור, במחלת "מינכהאוזן באמצעות שליח" מעביר ההורה את התחלואה המדומה אל ילדו, וגורר אותו לטיפולים מיותרים, הדמיות, ניתוחים ואישפוזים שלא לצורך.
הטיפול בתסמונות מינכהאוזן באמצעות שליח, הוא בראש ובראשונה הרחקת ההורה מהילד שעבר התעללות ועצירת הטיפול התרופתי, ההדמיות או הניתוחים המיותרים שהילד עובר. ילדים שמצבם הרפואי והגופני ניזוק כתוצאה מהתעללות ההורה, מאושפזים ומטופלים לפי הצורך.
במקרים קשים, מורחק ההורה מילדו באופן זמני, תוך התערבות והשגחת השירות הסוציאלי ומעקב פסיכיאטרי של ההורה הלוקה בתסמונת. הטיפול המרכזי בתסמונת כולל פסיכותרפיה. אם מזוהה מחלה פסיכיאטרית נלווית, מתווסף גם טיפול תרופתי. עם זאת, שיעור ההצלחה של הריפוי בתסמונת מינכהאוזן ומינכהאוזן באמצעות שליח בדרגה חמורה הוא נמוך.