ערן מלכה העיד במשפט פישר: "אמר לסדר תפקיד לפרקליט הבכיר"
קצין המשטרה לשעבר מיחידת להב 433, שמרצה עונש מאסר בגין מכירת מידע מהחקירות לעו"ד רונאל פישר, הגיע מהכלא כדי להעיד לראשונה במשפט שבו חשוד פישר בעבירות שוחד ומרמה. הוא סיפר כיצד רימו את שי ברס שמואשם בפרשה: "מישהי במשרד של רונאל סידרה את הכסף בערימת שתי וערב", והעיד כיצד ביקש פישר מניצב במשטרה לסדר תפקיד לפרקליט בכיר
ערן מלכה, קצין המשטרה לשעבר מיחידה להב 433 שמרצה עונש מאסר בפרשת רונאל פישר, מעיד הבוקר (יום ב') במשפטו של פישר בבית המשפט המחוזי ירושלים. הוא הודה והורשע בכך שמסר לפישר מידע רגיש על חקירות להב 433 תמורת שוחד. "רונאל מאוד רצה בקרבתי ובקשר איתי, וזה קסם לי", סיפר מלכה, שהגיע לעדות היישר מבית הסוהר. "מאוד רציתי את זה, היה לי נעים ורציתי להיות שם", הוסיף.
מלכה מרצה שבע שנות מאסר בפועל, לאחר שבית המשפט העליון המתיק את עונשו בשנה. מלכה הודה והורשע לאחר שחתם על הסכם עד מדינה בעבירות מרמה והפרת אמונים, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, שיבוש מהלכי משפט ולקיחת שוחד. "הנאשם לא היה רק שומר סף של שלטון החוק, אלא מי שהיה אמור להחזיק ולחזק את בניין שלטון החוק", קבע אז שופט המחוזי יעקב צבן. "הנאשם פגע בעבודת המשטרה, הן במקרים ספציפיים והן באמון הציבור".
מלכה סיפר בעדות כיצד הוא ופישר רימו את שי ברס המואשם גם כן בפרשה. "רונאל סיפר ש'המזדות עבדו' (לפי עדת המדינה, אמרו לברס לשים לב לרכב מזדה שעוקב אחריו ואז שכרו אחת כזאת, וברס לקח את רונאל פישר כעו"ד - ל"י). אז עדת המדינה ישבה על הספה עם הכסף שהגיע מהתיק במזומן. מישהי במשרד סידרה את הכסף בערימת שתי וערב. לקחתי משם 36 אלף יורו. רונאל לקח סכום זהה ועדת המדינה קיבלה 5,000 יורו. רונאל תדרך אותה לא לקנות דברים יקרים".
מלכה סיפר עוד כי "שנה וארבעה חודשים אחרי אני מקבל תיק שמגיע מרשות החברות שעוסק בסיפור של שני קבלנים עם אישורים שלא כדין. אני מאוד מודאג כי אני יודע שהיה סיפור כזה באמת. אני מתקשר לרונאל ואומר לו. זוכר את הסיפור עם שי? יש בעיה זה קורה באמת ויש חקירה וזה אצלי".
"עדכנתי את רונאל על החקירה. היה צריך לייצר משהו שיגרום לו לחשוב שמה שמה שיש עכשיו לא קשר למה שהוא שילם, אלא משהו חדש ואפילו גדול יותר. אני הצעתי שנזמין את מבקר הפנים של מע"צ. בעקבות זה שי ברס הגיע לרונאל פישר, ורונאל סיפר לו שמתנהלת נגדו חקירה - משהו גדול יותר ממה שהיה אז".
"רונאל ביקש שאכין מסמך שאותו הוא יוכל להציג לברס. הכנתי, בדיתי דברי מליבי, אך רונאל אמר לי: 'זה לא מספיק, צריך להגדיל את הדרמה והמתח'. אמרתי לו שאני לא יודע לעשות את זה. פישר ענה לי ואמר שאתן את המסמך לעדת המדינה. היא שינתה דברים וביקשה שאסתכל על זה לפני שהיא מראה לרונאל. בדיוק התפוצץ סיפור אלון חסן ועד היום לא ראיתי את המסמך הזה".
עוד העיד: "דיברנו שניסים מרום הפרקליט, לוקח את יאיר ביטון בקטע אישי. סמוך למועד החקירה הגלויה של ביטון, רונאל אמר לי שעובדים כדי לסדר תפקיד לניסים מרום (תפקיד של יועץ משפטי של מעצ). רונאל היה שתוי והתרברב כשאמר לברונו שטיין, 'סדר לו את התפקיד הזה במעצ'". ניצב בדימוס ברונו שטיין חשוד אף הוא בקבלת טובות הנאה מפישר, עת כיהן בראש אגף התנועה במשטרה.
"הערצתי את רונאל, הוא סיפק את כל צרכיי הרגשיים"
בעדותו סיפר מלכה כי הקשר בינו לבין פישר התהדק בשנת 2012: "זו הייתה תחילתה של חברות. היינו נפגשים מדי פעם, מדברים. פעם גם אכלנו ארוחת ערב עם בנות הזוג. הייתי מגיע אליו למשרד, בערבים בעיקר. ניהלו הרבה שיחות אישיות על החיים ועל העבודה".
"הערצתי אותו", הוסיף מלכה בנוגע ליחסיו עם פישר, "הוא עטף אותי וסיפק לי את כל הצרכים הרגשיים שהייתי צריך בצורה מאוד חכמה". לאחר מכן הוסיף: "המשפחות שלנו מכירות, הילדים הכירו אחד את השני. הכרתי את רות דוד, עיתונאים - זה נראה כמו דלת לחיים האחרים שתמיד חלמתי שיהיו לי, ולא היו. זה היה מילייה שאתה רוצה להיות חלק ממנו".
"אני, רונאל ורות דיברנו באינטרנט כדי להימנע מהאזנות"
כמו כן, מלכה סיפר על אופן התקשורת בינו לבין פישר: "התקשורת בינינו הייתה בהודעות טקסט - כשהייתה כשרה. ברגע שהתחלנו לדבר על דברים אסורים, עברנו לווטסאפ", סיפר מלכה. "עדת המדינה כינתה אותי 'דייויד סטיוארט', מהוויסקי, בהתכתבות שלה עם רונאל. אצל רונאל, באנשי הקשר, הכינוי של היה אברדין (שם של עיר בסקוטלנד; ל.ל.). אנ הייתי מכנה את פישר 'ברלי' - גם מונח מתוך עולם הוויסקי".
"כשאמרנו 'דבר איתי בכתום', הכוונה הייתה לשיחה אינטרנטית. עשינו בזה שימוש כדי להימנע מהאזנות ושלא ניתן יהיה לנטר את השיחה. השתמשנו בזה - אני, רונאל, רותי ועדת המדינה. אם צריך לדבר על דברים בעיתיים, אז 'עושים את זה בכתום'"
לאחר מכן עבר מלכה לדבר על החקירה בעניינו של קובי כחלון, אחיו של שר האוצר משה כחלון ולשעבר סגן ראש עיריית ירושלים. כחלון נחקר בשנת 2012 בחשד לעבירה של הפרת אמונים לאחר שהתגלה כי היתר בנייה שאישרה הוועדה המקומית בעיריית ירושלים, שבראשה הוא עומד, הסתמך על מסמך שבו זויפו חתימות של רשות מקרקעי ישראל. ב-ynet נחשף כי לפרשה נכנס גם ניצב בכיר במשטרה, שלכאורה העניק יחס מיוחד לכחלון כדי לחלצו מהעמדה לדין.
"עלה שמו של קובי כחלון כמי שנתן היתר באישון לילה, למרות שהייתה חותמת מזויפת", סיפר מלכה. "עלו עוד כמה חשדות לגבי כחלון והתיק הזה הפך להיות נגד כחלון. באותן השיחות עם רונאל אני מספר לו על כחלון, שכנראה נצטרך לחקור אותו".
מלכה הוסיף: "קובי כחלון הגיע לחקירה, אני הייתי ממונה על החקירה. כמה דקות אחרי תחילת החקירה הוא ביקש לדבר עם הממונה על החקירה. הוא מספר לי שהגיע אליו בלילה אדם מסוים ואמר לו שהוא יודע שהוא צריך להיחקר, ושיש עו"ד בתל אביב שהייתה פעם בפרקליטות שתוכל לסייע לו. זו הייתה השיחה. הוא מסר שם של אדם בשם יאיר ביטון. כחלון אמר שהוא דיבר עם מני יצחקי, מפקד להב 433, ולדבריו אמר לו 'תגיד מילה מסוימת בתחילת החקירה'".
פישר נעצר לראשונה ביולי 2014 בחשד שקיבל סכומי כסף גדולים מאלון חסן, לשעבר יו"ר ועד עובדים בנמל אשדוד, ובתמורה הבטיח לסגור לו את התיק החקירה שניהלה נגדו יחידת להב 433. באפריל 2015 חלה התפתחות בעקבות פיצוח מכשיר הטלפון שלו, והוא נעצר שוב.
במרס 2015 הואשם פישר בלקיחת שוחד, מתן שוחד, בקבלת נכסים שהושגו בפשע ובקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות. במאי 2015 הוגש נגדו כתב אישום מתוקן שאליו נוספו שני סעיפים - ניסיון לשחד את ניצב ירון בארי ולשבש הליכים בחקירת פרשת ב. יאיר. פרקליטת מחוז תל אביב לשעבר, עו"ד רות דוד, מואשמת בפרשה בקבלת נכסים שהושגו בפשע ובשיבוש מהלכי משפט.
את מלכה מייצגים עורכי הדין יניב שגב וחן אשואל.