בקשה לצו מניעה נגד המדינה: מפרה את הסכם ההבראה מול בי"ח הדסה
ארגון נשות הדסה טוען כי המדינה לא עומדת בהתחייבויותיה בהמשך להסכם ההבראה. בעתירה שהוגשה לביהמ"ש נכתב כי המדינה לא העבירה את הכספים בשווי של כ-2 מיליארד שקלים, לאחר שהארגון העביר לה את נכסיו, ו"הוסיפה פשע לפשע", כאשר גבתה דמי השכרה מצדדים שלישיים לפיתוח אותן קרקעות. משרד האוצר: "אנו דוחים מכל וכל את הטענות"
פרסום ראשון: ארגון נשות הדסה הגיש לבית המשפט המחוזי בקשה דחופה לצו מניעה נגד המדינה, בטענה כי זו מפרה באופן בוטה את הסכם ההבראה שנחתם בינה לבין בית החולים ונשות הדסה - ומעכבת העברת סכומי עתק לבית החולים בגין קרקעות שהעבירו נשות הדסה לידי המדינה.
כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן
בבקשה שהוגשה לבית המשפט נטען כי הכספים חיוניים לתפקוד בית החולים, וללא התערבות בית המשפט "עלול בית החולים להגיע בתקופה הקרובה ממש אל עבר חדלות פירעון על כל המשתמע מכך". בקשת צו המניעה כוללת בתוכה עצירת כל הפעולות התכנוניות בנכסים שהועברו למדינה, השבת הריבית בגין ההלוואת המדינה והעברת הכספים עבור הקרקעות או להורות למדינה להחזיר את הקרקעות לנשות הדסה בהיעדר תשלום בגינן.
על פי הארגון במסגרת הסכם ההבראה שנחתם ב-2014 סוכם כי הארגון ימכור את הקרקעות שבבעלותו בדרום ירושלים לידי המדינה - והכספים ישמשו להבראת בית החולים. על פי כתב העתירה, נשות הדסה העבירו את הקרקעות באופן מיידי, כפי שסוכם, ואילו המדינה לא ביצעה הערכת שווי ולא העבירה כספים להדסה בגינן, למרות שעל פי הערכת שמאי מטעם הארגון, שווי הקרקעות נאמד על כ-2 מיליארד שקלים.
בהדסה טוענים בעתירה כי "המדינה הוסיפה פשע לפשע" בכך שהיא מתנהגת בקרקעות אלו כשלה. "המדינה משכירה נכסים שהועברו לה על ידי המבקשות, גובה דמי השכרה מצדדים שלישיים בגובה מיליוני שקלים, מנהלת הליכים לפיתוח המקרקעין ולאחרונה אף פועלת לשיווקם של חלק מהנכסים במחלוקת... בתמורה לשווי מאות מיליוני שקלים".
הקרקעות שהועברו לידי המדינה, בשטח של כמה מאות דונמים, ממוקמות באזור שכונות קרית היובל ועין כרם בירושלים, ובחלק גדול מהן מקודמות תוכניות בנייה בשלבים מתקדמים. בין הקרקעות מצוי מתחם "הדסה הקטנה", בשכונת קרית היובל, עליו פרסמה המדינה מכרז לפני כשלושה חודשים לבניית 450 יחידות דיור למגורים בתוספת שטחי תעסוקה ומסחר במסגרת מתווה "דירה להשכיר".
המדינה לא עשתה כל צעד כדי להעביר כספים עבור הקרקעות
בעתירה נטען כי במסגרת הסכם ההבראה שנחתם מול המדינה הוחלט כי המדינה תעביר סיוע כספי לבית החולים בסך של כ-150 מיליון שקלים, תעמיד הלוואה לבית החולים בסך 100 מיליון שקלים וכן תעמיד קרן מיתה אשר פרותיה יועברו לבית החולים בסך השווה לשיווי הנכסים שהועברו למדינה בהפחתת כספי הסיוע וההלוואה.
בנוסף התחייבו בנשות הדסה להעביר מאות מיליוני שקלים לבית החולים. לטענת הארגון, מרגע שאושר ההסכם נשות הדסה העבירוכ-600 מיליון שקלים לבית החולים, אולם המדינה לא עשתה כל צעד כדי להעביר כספים עבור הקרקעות שהתקבלו, המיועדים לבית החולים. "מדובר בסכומי עתק אשר יסייעו באופן משמעותי להוצאת בית החולים מהמשבר הכלכלי בו הוא מצוי. התמהמהות המדינה והסחבת בה היא נוקטת בעניין, מדגישה את רצון המדינה להימנע, בכל דרך, מלבצע הערכת שווי זו ולעמוד בהתחייבויותיה על פי הסכם ההבראה".
עוד נכתב בעתירה כי "אין ולא יכולים להיות שירותי בריאות סבירים בירושלים ובסביבתה, ללא פעולתו השוטפת והמלאה של בית החולים. מי שאמונה על מתן שירותי הבריאות במדינה, על פי הדין, היא המדינה ועל פניו, מובן מאליו כי זו תפעיל את כוחה, מקורותיה ותקציבה כדי לסייע לבית החולים להתקיים, לפעול באופן מאוזן ולמלא תפקידו ההכרחי. אלא שמה שאמור להיות מובן מאליו לכל אזרח במדינה, לא היה מובן ולדאבון לב עדיין אינו מובן, למדינה עצמה.
למדיניות המפלה בה נקטה ועדיין נוקטת המדינה היה חלק מכריע בתהליך שהוביל לקריסתו הכלכלית של בית החולים, ולצורך בגיבושו ובאישורו של ההסדר על ידי בית המשפט הנכבד". בהמשך נכתב כי "המדינה מפרה באופן בוטה וקיצוני את הוראות ההסדר והיא זו אשר בהיעדר התערבותו של בית המשפט הנכבד, תוליך את בית החולים אל עברי פי פחת בתקופה הקרובה ממש.
"הפרת ההסדר היסודית של המדינה, פשוטה מחד ובלתי נתפשת מאידך. קשה להלום התנהלות כה בוטה, חסרת תום לב וזלזול בהתחייבויות המדינה כפי שאושרו על ידי בית המשפט הנכבד".
בארגון נשות הדסה מדגישים כי "על פי הסכם ההבראה ייעוד כספי הקרקעות הוא סיוע לבית החולים, דבר שלא מתממש בפועל. חלק ניכר מהסיוע של המדינה אינו משולם למעשה ממקורותיה. מקורות שיקומו של בית החולים הנם כספי סיוע נוספים מאת המבקשות בסכומי עתק, ומאות דונמים של נכסי נדל"ן בשווי עצום שהועברו למדינה".
עוד טוענים בעתירה כי בעוד המדינה לא העבירה כספים עבור הנכסים שהועברו מנשות הדסה, בית החולים משלם ריבית עבור ההלוואה שניתנה במסגרת הסכם ההבראה
בארגון טוענים כי על אף פניות ונשנות לחשב הכללי, טרם נערכה שמאות שתקבע את שווי הקרקעות, והמדינה מעכבת בכוונה פעולה זאת בשל רצון לעכב העברת הכספים. בבקשה לצו המניעה דורשים העותרים מבית המשפט לעצור את כל הפעולות התכנוניות בנכסים שהועברו מהדסה לידי המדינה, להורות למדינה לפעול להשבת ריבית
הלוואת המדינה, לקבוע לוח זמנים להשלמת עריכה השומות והעברת הכספים עבור הקרקעות או להורות למדינה להחזיר את הקרקעות לנשות הדסה בהיעדר תשלום בגינן.
מפרקליטות מחוז ירושלים (אזרחי) נמסר בתגובה: "בית המשפט המחוזי בירושלים (כב' השופט דוד מינץ) דחה בהחלטתו מיום 17.2.17 את בקשת ארגון נשות הדסה למתן צו מניעה זמני וקבע כי היא עומדת בסתירה לסעד העיקרי המבוקש לאכוף את ההסכם.
"יצויין כי בימים אלו תלויה ועומדת בפני בית המשפט בקשת בית החולים הדסה לחייב את המדינה להעביר כספים על-פי הסכם ההבראה למימון הליך פרישה של עובדים ותמיכה לפיתוח תשתיות.
"בבקשה שהוגשה על-ידי המדינה באמצעות עורכות הדין שרון אבני וחוי טוקר מפרקליטות מחוז ירושלים (אזרחי), נטען כי בית החולים הפר את ההוראות שנקבעו בהסכם ההבראה, ביחס להעברת מידע ונתונים לחשב המלווה, ובכך סיכל למעשה בית החולים את האפשרות לעקוב אחר עמידתו בהוראות הסכם ההבראה והשגת תכליותיו.
בהחלטתו מיום 2.2.17 קיבל בית המשפט את בקשת המדינה והורה לבית החולים להעביר את הנתונים לחשב המלווה".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "אנו דוחים מכל וכל את הטענות שהועלו על ידי ארגון נשות הדסה בעתירה שהוגשה בנדון. נבהיר כי במסגרת הסכם ההבראה שנחתם עם בית החולים הדסה ביום 24 ביוני 2014, העבירו בית החולים ונשות הדסה נכסים שאינם תפעוליים למדינה תמורת סכום של 150 מיליוני שקלים, כאשר נקבע מנגנון הסדרה במידה ושווי הנכסים יעלה על סכום זה.
"טענתן של נשות הדסה בדבר סחבת בתהליך הערכת שווי הנכסים תמוהה לנו לאור העובדה שהימשכות התהליכים נובעת בשל סוגיות משפטיות כבדות משקל בדבר זכויותיהן המשפטיות במקרקעין, שהועלו על ידן במפתיע, בשלב הסופי של התהליך.
"טענות אלו, בדבר זכויותיהן המשפטיות במקרקעין, מתבררות בימים אלו בשיתוף עם רשות מקרקעי ישראל (בעלי הקרקע). נוכח מורכבות הטענות המשפטיות הדבר אורך זמן".