השמאים: הדיור התייקר ב-1.7% ברבעון ה-4
ירידה במחירי הנדל"ן? לא בדיוק: לפי סקירה של לשכת שמאי המקרקעין, מחירי דירות 4 חדרים עלו ברבעון הרביעי של 2016 - והשלימו זינוק של 8.3% בשנה כולה. בת"א נרשמה עליית המחירים השנתית החדה ביותר
ירידה במחירי הדירות? תלוי את מי שואלים. על פי סקירת מחירי הדיור של לשכת שמאי המקרקעין בישראל, שפורסמה היום (ב') ומתייחסת לרבעון הרביעי של 2016, מחירי הדירות עלו ב-1.7% ברבעון הרביעי לעומת הרבעון השלישי של השנה החולפת. עוד עולה מהנתונים כי מדובר בעלייה של 8.3% במהלך 2016 כולה. לעומת זאת, חלה ירידה דרמטית של 40% במספר עסקאות המקרקעין של דירות בנות ארבעה חדרים.
צפו בטבלת מחירי הדירות ושיעור עליית המחירים:
נזכיר כי בשבוע שעבר פורסם מדד המחירים לצרכן של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס), לפיו מדד מחירי הדירות של הלמ"ס ירד בחודשים נובמבר-דצמבר 2016 ב-1.2% בהשוואה לחודשים אוקטובר-נובמבר. מדובר בירידה החדה ביותר בעשור האחרון, אולם בהשוואה שנתית מדובר בעלייה של 5.9%.
ירידה של 1.2% בחודשיים האחרונים של 2016
ירידה במחירי הדירות? "לא פתחנו שמפניה"
עם זאת, חשוב לציין כי דווקא ברמה הרבעונית, נתוני לשכת השמאים צנועים יותר בהשוואה לנתוני הלמ"ס. לפי הלמ"ס, מחירי הדירות עלו ברבעון הרביעי של 2016 בשיעור של כ-2% לרמה ממוצעת של כ-1.49 מיליון שקל.
בעקבות הפרסום של הלמ"ס הגיעו ביקורות רבות על הממצאים מצד גורמי מקצוע בענף, במיוחד על רקע המחקר של בנק ישראל שפורסם החודש, לפיו נתוני התחלות הבנייה של הלמ"ס שגויים; ובעקבות הדיווח של הלמ"ס כי נתונים נוספים שפרסמה לגבי כמות מבוקשת של דירות אינם נכונים.
בנק ישראל: הנתונים על התחלות בנייה שגויים
"הציבור מקבל אינדיקציות מוטעות על הנדל"ן"
העלייה החדה ביותר ברבעון - באשקלון ובחולון
על פי הממצאים, מחירי הדירות באשקלון וחולון עלו ברבעון הרביעי בשיעור של 4%, ולמעשה ביצעו את עליית המחירים הגדולה ביותר בתקופה זו. מחיר דירת ארבעה חדרים בערים אלו עומד על 1.2 ו-1.8 מיליון שקל בהתאמה. ברמה השנתית, תל אביב רשמה עליית המחירים החדה ביותר בשיעור של 13%. מחירה הממוצע של דירת ארבעה חדרים בעיר ללא הפסקה עמד ברבעון הרביעי על 3.23 מיליון שקל.
מדובר בסקירה שנייה של לשכת השמאים, שבחרה מתוך כלל העסקאות ברבעונים הרלוונטיים, דירות בעלות מאפיינים הומוגניים ככל שניתן, שכמות העסקאות בהן גבוהה יחסית. לפיכך לא נסקרו דירות בנות חמישה חדרים ומעלה או דירות בנות שלושה חדרים ומטה. כמו בסקירה הרבעונית שנהג לפרסם השמאי הממשלתי, נבחנו דירות בנות ארבעה חדרים בבנייה רוויה (לגובה) חדשות ומיד שנייה.
נציין כי בסקירה הקודמת חלה עלייה של 2.3% במחירי הדירות ברבעון השלישי של 2016 לעומת הרבעון השני, וזינוק של 9% בשנה כולה. מכאן שאף שעדיין ישנה מגמה של עליות, רמת העליות התמתנה. על פי הממצאים של הסקירה הנוכחית, בלטו בעליות מחירים הערים אשקלון וחולון, עם קפיצה של 4%, והעיר נתניה עם עלייה של 3%. בהרצליה ובאילת המחירים קפאו.
לדברי עורך הסקירה, יו"ר לשכת השמאים אוהד דנוס, "כשהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) מפרסמת מדד שמראה, לכאורה, ירידה במחירי הדיור בדצמבר, ולא מודיעה שנכללו בו גם דירות של תוכנית מחיר למשתכן, היא פשוט מטעה את מרבית הציבור. הלמ"ס מתחילה לאבד את אמינותה - מה שהופך את דו"ח מחירי הדיור של לשכת שמאי המקרקעין לחשוב עוד יותר".
"מגמת העלייה תשתנה בשנה הקרובה"
מנהל קבוצת שיווק הנדל"ן, סן חן, יעקב ערבליך, המשווקת דירות למגזר החרדי והדתי, התייחס גם הוא לממצאים. "עליית המחירים שאנחנו ממשיכים לראות, היא תוצאה ברורה לכך שההיצע עדיין גובר על הביקוש בחלקים נרחבים בארץ".
לדבריו, "מגמת העלייה תשתנה בשנה הקרובה, גם בגלל חוק מיסוי דירה שלישית, שישחרר דירות לשוק וגם יפחית את הביקוש מצד יזמי הנדל"ן; וגם בגלל מכרזי מחיר למשתכן שימשכו את השוק למטה. לגבי נתוני הלמ"ס, אם זה נכון שנכללו בהם דירות מחיר למשתכן, זה בהחלט הטעיית הציבור בכל מה שנוגע למה שקורה בשוק בפועל. הדבר יגרום לפגיעה באמינות הלשכה וחבל".
עמית נשרי, מנכ"ל א.לאפיס העוסקת בין השאר בקידום היתרי בנייה וטפסי אכלוס, הוסיף כי "שוב ושוב מנסים באוצר להראות לנו באופן מלאכותי איך שוק הנדל"ן לכאורה משנה כיוון, אך המציאות טופחת על הפנים. אזרחים רבים שזכו במחיר למשתכן לא יכולים לעמוד בעלות הדירות, ואלו חוזרות שוב להגרלה. גם ניסיון לשנות נתונים, וכן לספור דירות משווקות, להוריד דירות אחרות ולכלול בנתוני הלמ"ס גם את מחיר למשתכן - והכל כדי להצביע על שיפור - כל אלו מהווים פגיעה בציבור הרחב, שפועל על בסיס המידע הלא מדויק שמשתחרר חדשות לבקרים".
לדבריו, "רק הליכים רחבים יותר ועמוקים יותר בוועדות לתכנון ובנייה, לרבות הגדלת כוח האדם, העלאת שכר והקצבת משאבים, יוכלו לזרז את קצב שחרור הדירות המתוכננות ואת קצב שחרור טופסי האכלוס לבניינים גמורים. הרפורמה לפי תקנה 101 לחוק, לפיה ניתן לקבל היתרי בנייה בלוחות זמנים קצרים, היא יותר כותרת מאשר מציאות. ללא שינוי אמיתי בה, דבר לא ישתנה והמחירים ימשיכו לעלות".