מנכ"לית צלול: "לא לפתוח את חוף קצא"א לציבור"
50 שנה אחרי שנסגר, ייפתח חוף קצא"א באילת לציבור הרחב ובארגוני הסביבה חוששים: "כיום זה גן עדן. צריך לקבוע חוקים מאוד נוקשים איך מתנהגים בחוף, כדי לשמור עליו", מאיה יעקובס, מנכ"לית עמותת צלול בראיון באולפן ynet
אחרי 50 שנה החליטה המדינה כי חלק מחוף קצא"א (קו צינור הנפט אילת - אשקלון) באילת, ייפתח לציבור. מי שצלל שם מספר על גן עדן, אך יש מי שחרד לגורלו של גן העדן הזה בעקבות הפתיחה.
לדברי מאיה יעקובס, מנכ"לית עמותת צלול, שהתארחה באולפן ynet "החוף הזה הוא כרגע גן עדן באמת בגלל שלא מגיע אליו הציבור. חשוב לנו שינהלו את זה כמו שצריך, מכיוון שמדובר בחוף כל כך רגיש, עם אלמוגים נדירים, זה באמת גן עדן ברמה בינלאומית. צריך להגביל ולקבוע חוקים מאוד נוקשים - איך מתנהגים בחוף הזה.
"זה אומר שאסור לעשן שם סיגריות כי הבדלים מסוכנים, זה אומר שאסור להשתמש בכלים מפלסטיק בכלל או בכלים שיכולים להישבר. זה אומר שאסור להיכנס למים בחלק הרדוד ברגל, לא עם סנפירים. עדיף לא להיכנס בכלל, בטח לא עם כיסאות כמו שאנשים עושים כשהם נוסעים לאילת. החוף הזה צריך להיות ברמה של שמורת טבע אקסטרה, כמו מוזיאון".
להבין את החשיבות של האתר
בהתחשב בעובדה שכולנו מכירים את הישראלי הממוצע שנוסע לאילת והולך לחופים, וזה בסדר כי כולנו הולכים לחופים נכנסים למים, לפעמים עם כסאות, מה עושים? כי לפי מה שאת מבינה, מה הולך להיות שם?
"כרגע לפי מה שאני מבינה זה אמור להינתן לידי עיריית אילת שאומרת שהיא רוצה לקרוא לזה חוף ירוק. על פניו לקחת את זה כמקום לימודי חווייתי זה נכון וזה הדרך, אבל באמת יש שורה של חוקים מחמירים שאם ינהגו על פיהם אז יכול להיות בסדר. אם לא, זו תהיה תקלה חמורה".
יעקבס מציינת כי מדובר במקום ששימש כחוף פרטי של האנשים שעבדו בקצא"א, "החברה לא נתנה לאף אחד להגיע, אבל מצד שני היא בעייתית מאוד. לאורך השנים היו לה מקרים של דליפות נפט לאורך הקו והם לא כפופים לחוקי המדינה, לכן רב הנסתר על הגלוי שם. אני יודעת שהמשרד להגנת הסביבה מפקח עליהם מקרוב מאוד ומקפיד איתם מאוד ועדיין לא טוב שזה יהיה בידי חברת נפט".
אז מה כן צריך להיות שם? אתם בקשר עם גורמים בעיריה?
"אנחנו בקשר עם גורמים בעירייה ובקשר גם עם חברת קצא"א ולזכותם ייאמר שהיו"ר שלהם מבין את החשיבות של שמירת החוף ופתיחתו מצד שני לציבור".