שתף קטע נבחר

 

העט הרעיל וחטיפת השחקנית: מבצעי צפון קוריאה

החיסול של קים ג'ונג-נאם במלזיה הוא פרק נוסף בסדרת הפעולות החשאיות והקטלניות של צפון קוריאה מעבר לים. מהפיצוץ במטוס בדרך לבנגקוק, דרך חטיפת הבמאי והשחקנית ועד ניסיון חיסול עם עט - סקירת המבצעים ב-CNN

דרום קוריאה טוענת שסוכנים צפון קוריאנים עומדים מאחורי מותו הפתאומי של קים ג'ונג נאם – בנו של הרודן המנוח קים ג'ונג איל – ב-15 בפברואר בשדה התעופה הבינלאומי בקואלה לומפור. לפי הדיווחים הסוכנים התנפלו על קים מאחור והרעילו אותו. אם הוא אכן חוסל זו פעילות סמויה נוספת של פיונגיאנג מעבר לים. לפעמים התוצאות היו קטלניות.

 

ניתן לקרוא את הכתבה גם באתר CNN 

 

הפיצוץ במטוס הדרום קוריאני

ב-29 בנובמבר 1987 התפוצץ מטוס של קוריאן אייר הדרום קוריאנית וכל 115 הנוסעים ואנשי הצוות שהיו עליו נספו. שני צפון קוריאנים הטמינו מטען חבלה בתא העליון במהלך עצירת ביניים באבו דאבי. המטען התפוצץ אחרי שהשניים ירדו מהטיסה. המטוס התפוצץ מעל ים אנדמן, בדרך לבנגקוק.

קים ג'ונג איל עם בנו הבכור, קים ג'ונג נאם, ב-1981 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קים ג'ונג איל עם בנו הבכור, קים ג'ונג נאם, ב-1981(צילום: AFP)
 

קים היון-הוי ()
קים היון-הוי

המשטרה הצליחה להגיע אל המחבלים, שנמצאו בבחריין. הם ניסו להתאבד על ידי בליעת גלולות ציאניד. אחת מהם, קים היון-הוי, שרדה והוסגרה לדרום קוריאה. בסיאול היא הודתה שביצעה את הפיגוע ונידונה לעונש המוות, אך לאחר מכן קיבלה חנינה על ידי הנשיא רוו טאה-וו מכיוון שנטען שהיא עברה שטיפת מוח בצפון קוריאה. קים כתבה על כך בספר שהוקדש לקורבנות הפיגוע ונקרא "הדמעות של נשמתי". בראיון לתוכנית טלוויזיה אוסטרלית ב-2013 קים אמרה כי היא הייתה חייבת לחיות במחתרת בגלל איומים מסוכנים צפון קוריאנים שהחשיבו אותה לבוגדת.

 

ניסיון חיסול עם עט רעיל ואקדח-פנס

במשך שבע שנים העריק פארק סאנג-האק הפריח מדרום קוריאה אל מעבר לגבול בלונים עם עלונים שמבקרים את השלטון הצפון קוריאני. פיונגיאנג איימה בפעולת תגמול אלימה נגד דרום קוריאה על המנהג הזה. בנובמבר 2012 זה הגיע. היעד היה פארק. מתנקש צפון קוריאני ניסה לחסל את פארק ברחובות סיאול עם עט שמסוגל לירות כדורים רעילים ואקדח-פנס. פארק אמר ב-2012 שהנשקים האלה נראים בלתי מזיקים אך קטלניים. "אפשר להרוג מישהו בקלות, הייתי מת מיד". לרוע מזלו של המתנקש הוא נתפס כשעשה את דרכו לעבר פארק, שהיה בהגנה צמודה של המשטרה.

פעילים בדרום קוריאה מפריחים בלונים עם עלונים נגד צפון קוריאה באזור הגבול (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פעילים בדרום קוריאה מפריחים בלונים עם עלונים נגד צפון קוריאה באזור הגבול(צילום: AFP)

 

חטיפת הבמאי והשחקנית בהונג קונג

הבמאי שין סאנג-אוק והשחקנית צ'וי און-הי הובילו פעם את תעשיית הקולנוע הדרום קוריאנית. כפי שפול פישר משחזר בביוגרפיה על הזוג, "הפקה של קים ג'ונג איל", בינואר 1978 צ'וי נחטפה על ידי סוכנים צפון קוריאנים ברפולס ביי בהונג קונג ונלקחה לפיונגיאנג. שין נחטף אחרי חצי שנה, גם בהונג קונג, כשחיפש מידע על גורל אשתו.

שין סאנג-אוק וצ'וי און-הי ()
שין סאנג-אוק וצ'וי און-הי

בצפון קוריאה הזוג אולץ על ידי קים ג'ונג איל לסייע לשקם את תעשיית הסרטים של צפון קוריאה. השניים עשו 17 סרטים, כולל סרט האקשן "פולגסארי", סרט פנטזיה על מפלצת שהפך לסרט קאלט בגלל העלילה הביזארית והאפקטים המיוחדים. צ'וי ושין הצליחו להתחמק כשהיו בפסטיבל סרטים בווינה. הם ברחו לשגרירות ארה"ב ובסוף חזרו לדרום קוריאה.

 

ריגול בדרום קוריאה

כמו ניסיון ההתנקשות בפארק סאנג-האק, סוכנים צפון קוריאנים ביצעו כמה פעולות מדרום לגבול. טכנית פיונגיאנג עדיין נמצאת במלחמה נגד שכנתה אחרי שמלחמת קוריאה הסתיימה ללא הסכם שלום ב-27 ביולי 1953.

 

וון ג'אונג-הוואה נידונה לחמש שנות מאסר ב-2008 אחרי שהודתה שפיתתה קציני צבא דרום קוריאנים במטרה לקבל מידע מסווג. אחרי שחרורה היא אמרה שתדמית ה"פאם פטאל" שקיבלה מוגזמת, אך הגנה על עצמה נגד הטענות שהיא הייתה רק מודיעה זוטרה ולא מרגלת.

קים ג'ונג נאם, שחוסל במלזיה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קים ג'ונג נאם, שחוסל במלזיה(צילום: AFP)
 

שלושה מהמחסלים של קים ג'ונג-נאם שנמלטו לחו"ל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שלושה מהמחסלים של קים ג'ונג-נאם שנמלטו לחו"ל(צילום: רויטרס)
 

ב-2015 קים דונג-שיק, מרגל צפון קוריאני לשעבר, אמר ל-CNN שהוא נשלח לאוניברסיטה מיוחדת לארבע שנים, שם למד כישורים שונים, בין השאר אומנויות לחימה, צלילה, ואיך להשתמש בחומרי נפץ. "מתייחסים למרגלים באותה רמה כמו לגנרלים. החינוך שלהם ברמה גבוהה דומה. אפשר לומר שצפון קוריאה מחשיבה מרגלים לאנשים חשובים מאוד", קים אמר.

 

עשרות חטיפות של יפנים

מתחילת שנות ה-70 חטפו סוכנים צפון קוריאנים לפחות 17 אזרחים יפנים, וייתכן שיותר ממאה. הם נחטפו ברחובות ובחופי הים של יפן והוברחו לצפון קוריאה. טוקיו הכירה רשמית רק ב-17 קורבנות כאלה, וצפון קוריאה הודתה שחטפה רק 13. ועדה עצמאית קבעה כי עוד עשרות רבות נחטפו, כולל 15 מאז שנת 2000. קורבנות החטיפה בעצמם, כולל צ'וי און-הי והעריק האמריקני צ'ארלס רוברט ג'נקינס, שהתחתן עם חטופה יפנית במהלך השבי בצפון קוריאה, כתבו שנפגשו עם חטופים רבים - בהם גם אזרחי המזרח התיכון ואירופה.

 

בדו"ח של האו"ם ב-2014 נכתב כי הסיבות לחטיפות הן בין השאר לימוד שפות זרות ובמקרים רבים החטופים נאלצים להינשא לזרים בצפון קוריאה כדי למנוע התבוללות. בשנה שעברה טען ארגון דרום קוריאני שדיוויד סנדון, אמריקני בן 24 שנעלם בטיול בסין ב-2004, למעשה נחטף על ידי סוכנים צפון קוריאנים כדי לשרת כמורה פרטי לאנגלית של קים ג'ונג און. מחלקת המדינה האמריקנית אמרה כי אין ראיה שמאשרת את הדיווח.

 

הכתבה תורגמה על ידי ynet ובאחריותו

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
קים ג'ונג-און
צילום: רויטרס
מומלצים