שתף קטע נבחר

 

בצל המחלוקת: הוועדה מתכנסת לבחור שופטי עליון

26 מועמדים יעלו בדיון בוועדה לבחירת שופטים כשברקע מחלוקת קשה בין השופטים לבין הפוליטקאים בוועדה על זהות הארבעה שייבחרו לבית המשפט העליון. במוקד: מינויו של השופט אלרון, שכחלון ולשכת עורכי הדין תומכים מול הלחץ של הדרג המשפטי למנוע אותו

מי ייבחר לשיפוט בעליון? בצל מחלוקת קשה בין השופטים לבין הפוליטיקאים בוועדה לבחירת שופטים באשר לזהות ארבעה שופטים שייבחרו לבית המשפט העליון, תתכנס אחר הצהריים (ד') הוועדה לבחירת שופטים.

שקד ונאור. משני צידי המתרס (צילום: גיל יוחנן ) (צילום: גיל יוחנן )
שקד ונאור. משני צידי המתרס(צילום: גיל יוחנן )

לוועדה הוצגה רשימה של 26 מועמדים. על פי החוק, על מנת שייבחר שופט לבית המשפט העליון, נדרש רוב מיוחס של 7 מתוך 9 חברי הוועדה לבחירת שופטים. פירוש הדבר הוא עריכת דילים והסכמות הדדיות. השחקנים העיקריים בדילים הם: נשיאת בית המשפט העליון מרים נאור שלצידה השופטים העליונים: המשנה אליקים רובינשטיין וסלים ג'ובראן. מנגד ניצבים הפוליטיקאים: יו"ר הוועדה, שרת המשפטים איילת שקד, ושר האוצר משה כחלון ולצידם הח"כים רוברט אילטוב (ישראל ביתנו) ונורית קורן (ליכוד). כמו כן יושבים בוועדה שני נציגי לשכת עורכי הדין - אילנה סקר וחאלד זועבי.

 

ל"כיסא הנשי" המועמדות העיקריות הן השופטות המחוזיות יעל וילנר, נאוה בן-אור ורות רונן. בנוסף, שני שופטים מהמגזר הערבי מועמדים לעליון: ג'ורג' קרא וחאלד כאבוב.

 

ספיר. אחד המועמדים המועדפים על שרת המשפטים איילת שקד ()
ספיר. אחד המועמדים המועדפים על שרת המשפטים איילת שקד

השרה שקד מובילה את המועמדויות של שופטי בית המשפט המחוזי בירושלים דוד מינץ ורם וינוגרד, האפוטרופוס הכללי פרופ' דוד האן ואיש האקדמיה פרופ' גידי ספיר. היא רואה בהם מועמדים שמרניים שיהיו קשובים לצורכי הימין הדתי ושל המתנחלים.

 

כחלון ולשכת עורכי הדין היו רוצים לראות את נשיא בית המשפט המחוזי בחיפה יוסף אלרון ושופט בית המשפט המחוזי בתל אביב חאלד כאבוב מתמנים לשופטי עליון. במגעים שנערכו בימים האחרונים ושעדיין ימשיכו להתנהל גם הבוקר, בניסיון להביא להסכמות ולא ל"פיצוץ", התברר כי עבור השר כחלון ולשכת עורכי הדין, מינויו של הנשיא אלרון הוא בבחינת "יהרג ובעל יעבור". לדבריהם, מסע ההכפשה נגד אלרון ששיאו הגדרתו כ"מי שלא קורץ מחומר של העליון" בלי לנמק מדוע נובע משיקולים זרים.

אלרון. מועדף על עורכי הדין, קומץ שופטים מתנגד למינויו (צילום: אתר בתי המשפט) (צילום: אתר בתי המשפט)
אלרון. מועדף על עורכי הדין, קומץ שופטים מתנגד למינויו(צילום: אתר בתי המשפט)

על נשיאת בית המשפט העליון נאור מופעלים לחצים כבדים מקומץ שופטים, ובראשם הנשיאה המיועדת אסתר חיות, שלא להסכים למינוי אלרון אלא להתעקש על מינוי נאוה בן-אור, רות רונן או השופט רון סוקול. בית המשפט העליון גם מתנגד נחרצות למינויו של פרופ' גידי ספיר בשל עמדותיו נגד "המהפכה החוקתית" של הנשיא בדימוס אהרן ברק.

 

כמו כן, בימים האחרונים קמה התנגדות גם לבחירתו של דוד האן בטענה שאינו "בשל" דיו לתפקיד. לעומתם, הבהירה שקד שאם תיבלם האג'נדה שלה לבחירת שופטים שמרנים היא לא תסכים לפשרה.

 

באשר לזהות של השופט הערבי בעליון, ההחלטה אם יהיה זה קרא או כאבוב תלויה בכל "הדיל" ונראה שבמקרה זה איש לא יעמוד על בריקדות. שופט העליון מעדיפים את קרא (הנוצרי) הנחשב ללוחם בשחיתות ופליליסט מצטיין. לשכת עורכי הדין מעדיפה את כאבוב (המוסלמי) הנחשב "כוכב עולה" בכל היבטי המשפט ואף יעיל באורח יוצא דופן .

 

ברקע הבחירה היום גם הצעות החוק המאיימות על עצמאות בית המשפט העליון, שאותן בלמו עד כה השרה שקד ושר האוצר משה כחלון. בין החקיקות - שינוי שיטת בחירת השופטים שנועד להחזיר לאחור את הווטו של שופטי העליון על הבחירה להפוך אותה לרוב רגיל, ביטול שיטת הסניורטי שעל פיו נבחר נשיא בית המשפט העליון וכן הגדלת מספר שופטי העליון מ-15 ל-17.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
השרה שקד והשופטת נאור
צילום: גיל יוחנן
מומלצים