מחקר מצא: 3 הערים עם הילדים הכי שמנים בישראל
חצי מיליון ילדים עם עודף משקל יש בשראל. הנתון הזה מציב אותנו במקום השני והמפוקפק באירופה. מחקר שערכה קופת החולים מכבי בחן את "מפת ההשמנה" של ילדים בגילאי 4־10 בערים הגדולות — בניסיון להקנות הרגלים לתזונה בריאה יותר. בראש הרשימה: באר־שבע, נתניה ובת ים — שבהן כרבע מהילדים זקוקים לדיאטה
משקל זה גם עניין של גיאוגרפיה: מחקר שנערך לאחרונה ב"מכבי שירותי בריאות" בקרב מבוטחים בערים הגדולות במדינה ביקש ללמוד על נתוני ההשמנה של ילדי ישראל לפי עיר מגוריהם.
החוקרים בדקו באמצעות הנתונים המופיעים במאגר הממוחשב של הקופה את הילדים המבוטחים בגילאי 4־10 בערים הגדולות, לפי מדד מסת הגוף (BMI) אשר מאפשר לבדוק בהתאם לגובהו ולמשקלו של הילד האם הוא סובל מהשמנה, מעודף משקל או שהוא במשקל תקין או תת־משקל.
התופעה של השמנת ילדים הופכת למגפה. חצי מיליון מהילדים בישראל סובלים מעודף משקל, מה שמציב את ישראל במקום השני והמפוקפק באירופה. ילדים עם עודף משקל והשמנת יתר סובלים מכאבי ראש ממושכים, הפרעות נשימה בשינה שעשויות לפגוע בערנות ובריכוז בלימודים, סוכרת, עודף כולסטרול, לחץ דם גבוה, כאבי שרירים ומפרקים.
מלבד הסכנות הבריאותיות בהשמנה, לתופעה יש גם השלכות חברתיות. מחקרים הוכיחו כי ילדים בעלי עודף משקל וילדים שמנים סובלים יותר מהעלבות והצקות מהסביבה בהקשר למראה החיצוני שלהם.
"ילד שמן יגדל להיות מבוגר שמן"
על פי הממצאים, בעיר באר שבע יש את אחוז הילדים הגבוה ביותר שסובל מעודף משקל והשמנה (25.4%) – אחד מכל ארבעה ילדים. במקום השני ממוקמת נתניה (25%), במקום השלישי דורגה בת־ים (24.9%) ובמקום הרביעי חולון (23.7%). את הרשימה סוגרות הערים תל אביב (20.4%), כפר סבא (19.6%) וירושלים (18.7%).
"הבחירה להתמקד בילדים בגילאים 4־10 היא בגלל היכולת לבצע שינוי בהרגלי התזונה ואורח החיים", אומרת לימור טל־פוני, דיאטנית ילדים ומנהלת תזונה במחוז השרון בקופת החולים. "אנחנו יודעים שילד שמן בגילאים 5־6 הוא בעל סיכוי של 40 אחוז להיות מבוגר שמן, ולכן בטווח הגילאים האלו אפשר לעשות שינוי ולמנוע השמנה או עודף משקל לטווח ארוך".
טל־פוני מזהירה כי "כל הילדים האלו שלא נטפל בהם יהפכו להיות מבוגרים שמנים ויסבלו מבעיות בריאותיות. ישנן שתי בעיות מרכזיות – הסביבה שאנחנו נמצאים בה מלאה במזון לא בריא כמו חטיפים, ג'אנק פוד ומשקאות ממותקים. הסיבה השנייה היא היעדר פעילות גופנית – הילדים פחות פעילים, יושבים מול הטלוויזיה והמחשב ופחות עושים ספורט.
בנוסף, אנחנו רואים שבהרצליה וכפר סבא ישובים מבוססים יותר אחוז הסובלים מהשמנה ומעודף משקל נמוך יותר מאשר בנתניה ובבאר שבע. אנחנו יודעים מכל המחקרים שהשמנה נקשרת למצב סוציו אקונומי נמוך".
במכבי מציעים שירות טיפול לילדים הסובלים מעודף משקל במרכזים ייעודיים ברחבי הארץ. ההורים והילדים מגיעים פעמיים בשבוע לפעילות גופנית ולסדנאות בהם לומדים איך לעשות שינוי בהרגלי התזונה המשפחתית. "אנחנו לא נותנים דגש על המשקל אלא מעודדים לעשות פעילות גופנית ולעבור תהליך ארוך בו המשפחה כולה לומדת לאכול נכון ובריא" אומרת טל־פוני.