שתף קטע נבחר
 

מתי מחליטים: מעבר מבוגרים מהבית - ומה ההבדל בין בית אבות לדיור מוגן

מדריך מפורט על ההבדלים בין דיור מוגן לבית אבות, מה הן ההגדרות הבריאותיות והתפקודיות שעל פיהן נקבעת המסגרת המתאימה, מה חשוב לבדוק לפני שמחליטים, מתי יש השתתפות במימון ולמי צריך לפנות כשמתעוררת בעיה. עובדת סוציאלית מומחית מסבירה

בישראל קיימות כיום מספר אפשרויות מגורים לאוכלוסייה המבוגרת המציעות שירותים שונים ומתאימות לפלחי אוכלוסייה מגוונים. בבואנו לבחור עם הורינו את המוסד המתאים להם נגלה שאנו עומדים מול שתי אפשרויות דיור עיקריות: בית אבות או דיור מוגן. על אף ששניהם מספקים פתרון מגורים לאוכלוסייה המבוגרת, בתי אבות ובתי דיור מוגן הם שני דברים שונים, וזאת מכיוון שכל אחד מהם פונה לפלחי אוכלוסייה אחרים ומציע שירותים אחרים בהתאם לצרכיו ותפקודו של המבוגר.

 

עוד במדור 60 פלוס:

5 סימנים שמבוגר זקוק לעזרה ומה לעשות 

לא רק רע: 5 עובדות מפתיעות על מבוגרים בישראל

מניסיונם: מתי ואיך לעבור לדיור מוגן

 

אפשרויות משתנות בהתאם למצב הבריאותי והתפקודי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אפשרויות משתנות בהתאם למצב הבריאותי והתפקודי(צילום: shutterstock)

 

 ( )

בתי הדיור המוגן מיועדים לאוכלוסייה מבוגרת ועצמאית שאינה זקוקה לטיפול צמוד. הדיירים בדיור המוגן הם אנשים שרוצים להמשיך ליהנות מאורח חיים עצמאי בקרב בני גילם בסביבה מוגנת ובטוחה, המציעה גם אפשרויות לפעילויות פנאי וחברה. בתי הדיור המוגן מציעים דירות מאובזרות, שירותי תחזוקה, פעילויות פנאי ושירותים רפואיים בסיסיים.

 

בחלק ממוסדות הדיור המוגן הוקמה מחלקה מיוחדת לדיירים שבריאותם הידרדרה ומתקשים בחלק מתפקודי היומיום, מחלקה שנקראת "דיור תומך" ובה ניתן כל הטיפול הדרוש המאפשר לדייר להישאר בסביבתו המוכרת.

 

בתי האבות פועלים תחת פיקוח של משרד הרווחה ו/או משרד הבריאות ומציעים שירותים שפונים לאוכלוסייה המבוגרת שמעוניינת או זקוקה לעזרה בתפקוד היומיומי. בשל הצרכים השונים של הדיירים ישנם סוגים שונים של מסגרות על פי מצב תפקודם.

 

 ( )

כיום מוגדרים על ידי משרד הבריאות ומשרד הרווחה ארבעה מצבי תפקוד לפונים לבתי אבות:

 

תשושים: זקנים עם ירידה בתפקוד המצריכה עזרה חלקית בפעולות היום יום.

 

סיעודיים: זקנים שמצב בריאותם ותפקודם ירוד, עם מחלות כרוניות או בעיות מורכבות הדורשות טיפול סיעודי ומעקב רפואי צמוד. מדובר בזקנים המרותקים למיטה או לכיסא גלגלים, עם שליטה חלקית או ללא שליטה על הסוגרים, קושי בהליכה ובאכילה עצמאית על רקע המחלה (אחד או יותר מהמצבים הנ"ל).

 

תשושי נפש: זקנים שאינם בהכרח מוגבלים בתפקוד הפיזי אך סובלים מירידה בזיכרון, בשיפוט, בהתמצאות, הזקוקים לעזרה בכל תפקודי היומיום ולהשגחה על רקע מצבם הקוגניטיבי הירוד (כמו למשל מבוגרים עם אלצהיימר).

 

סיעודי מורכב: זקן במצב סיעודי שזקוק גם לאחת או יותר מהפרוצדורות הרפואיות הבאות: עירוי תוך ורידי ממושך, פצעי לחץ, דיאליזה, טיפולים כימותרפיים, ומכשירי הנשמה.

 

בתי האבות יספקו את כל השירותים הדרושים לדייר לפי מצבו ואלה אף מהווים תנאי בחוזה שייחתם מול המוסד.

 

הרחבה בנושא ניתן למצוא באתרי האינטרנט של הגופים השונים (באדיבות: רעות משפחה מטפלת)
הרחבה בנושא ניתן למצוא באתרי האינטרנט של הגופים השונים(באדיבות: רעות משפחה מטפלת)
 

 

 ( )

ההחלטה להעביר את הטיפול בהורה המזדקן לידיו של בית אבות עשויה להיות קשה לכם ולהורים. למעבר יש השלכות כלכליות ונפשיות. לעתים קרובות תצטרכו לקבל החלטה במהירות לקראת שחרור מאשפוז, או בעת החרפה פתאומית במצב ההורה, עזיבה לא צפויה של עובד זר או כל שינוי שגורם לכם להרגיש שאינכם יכולים עוד לנהל את הטיפול בהורה באופן יומיומי בביתו. אז איך בוחרים? לפניכם שמונה המלצות להתנהלות בזמן בדיקת בתים מתאימים. 

 

1. רצון ההורה 

 שתפו את ההורה בהחלטה על המעבר לבית אבות. חשוב מאוד לשמוע מה רצונו של ההורה. במידה וההורה צלול וניתן לנהל איתו שיחה או לשמוע ממנו על רצונותיו וצרכיו, צריך לתת לו את ההזדמנות לקחת חלק בהחלטה. ספרו על האפשרויות הקיימות באזור המיועד, הראו תמונות של בתי האבות ואם זה אפשרי צרפו את ההורה לביקור במקום. גם אם ההורה צלול באופן חלקי חשוב לשתף אותו בכוונה להעבירו לבית אבות, ניתן להיעזר באנשי מקצוע להתייעצות כיצד לעשות זאת.

 

2. מצב תפקודי

הקריטריון העיקרי לבחירת סידור מוסדי לזקן הוא מצבו התפקודי. עבור כל מצב תפקודי קיים מוסד שמתאים לצרכיו של הזקן וליכולותיו.

 

3. התייעצות עם איש מקצוע

דברו עם איש מקצוע על ההחלטה להעביר את ההורה לבית אבות. חשוב להתייעץ עם רופא, אחות או עובדת סוציאלית, המכירים את מצבו הרפואי/תפקודי של ההורה ויכולים לתת לכם כיוון לגבי הצרכים הספציפיים שלו.

 

4. עריכת "סקר שוק" בין בתי האבות

 לפני הכניסה לבית האבות, מומלץ להיעזר בחוות דעת והמלצות של חברים ובני משפחה נוספים. בבואכם לבדוק בית אבות מסוים שימו לב לנקודות הבאות:

 

 וודאו כי לבית האבות רישיון של משרד הבריאות ו/או הרווחה והוא נמצא בפיקוח מסודר.

בדקו מה הם תנאי תשלום לבית האבות (האם יש דמי כניסה ,או רק תשלום חודשי).

מדיניות בית האבות לגבי רכישת תרופות ומוצרי ספיגה.

איכות הטיפול, מספר המטפלים במחלקה ביחס למספר הדיירים במשמרות השונות.

שעות עבודה של רופאים בבית האבות.

תרבות פנאי ותעסוקה בבית האבות.

  

5. ניתן להיעזר בחברת השמה לבתי אבות בהכוונה ויעוץ

ישנן מספר חברות השמה שיעזרו לכם למצוא את בית האבות המתאים להורה. חברת ההשמה מכירה היטב את מבחר בתי האבות הקיימים באזור, מפעילה אנשי מקצוע שיערכו תאום ציפיות אתכם לגבי סוג המקום, הטיפול, המיקום, רמת המלונאות והמחיר.

  

6. בקרו בבית האבות יותר מפעם אחת 

בעת הביקור בבית האבות בקשו לדבר עם הנהלת המקום, עם הרופא ועם אחות אחראית, הכינו רשימת שאלות על שעות ואופי העבודה של הצוות הבכיר, הרופא, העו"ס. בקשו מידע על מספר המטפלים ביחס למטופלים במחלקות במשמרות השונות. בקשו מידע על סוג ההכשרה שהמטפלים השונים עברו. שאלו לגבי טיפולים פארא-רפואיים לדיירים-כמו פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק. בקשו מידע מפורט על התפריט ועל טיב המטבח, האם ניתן להתאים אוכל מיוחד עבור המטופל במקרים מיוחדים, מחלות וכו'.

 

בקשו לערוך סיור במחלקות השונות של בית האבות, בעת הסיור שימו לב לרמת הניקיון, לצפיפות בחדרים, לסוג המיטות והמעקה למיטה, לניקיון השירותים והמקלחות, ללחצני המצוקה ומיקומם (אם מדובר במחלקה לתשושי נפש שימו לב לאופן הכניסה והיציאה מהמחלקה, האם הכניסה נעולה ומופעלת על ידי אדם או קוד או שכל אחד יכול להיכנס ולצאת). שימו לב לחדר האוכל, האם הוא נעים ומרווח.

 

ערכו ביקורים נוספים באופן עצמאי ללא תאום ובשעות שונות בבית האבות. זמני הארוחות, בעיקר ארוחת הערב הם זמן מצוין לביקור בבית האבות, אז תוכלו להתרשם מאיכות האוכל, יחס המטפלים בעת ההאכלה וכן תוכלו לפגוש בני משפחה מבקרים ולבקש המלצות. מאוד מומלץ לקבל חוות דעת ממשפחות של דיירים אחרים בבית האבות.

 

7. קראו את האותיות הקטנות

בעת קבלת ההחלטה ודאו שהנכם מבינים היטב את כל תנאי הקבלה, תנאי התשלום ומה התשלום כולל. חוזה הכניסה לבית האבות יגדיר את התנאים והיחסים בין הדייר לבית האבות.

 

דבר נוסף שחשוב לבדוק הוא את תנאי האשפוז והטיפול בזקן אשר מצבו התפקודי משתנה. דבר זה יחייב העסקת מטפל/ת דרך "חוק סיעוד" או עובד זר צמוד, דבר שלא מקובל בכל מוסד. חשוב לבדוק האם יש בבית האבות מחלקה שיכולה לתת פתרון במידה ותחול התדרדרות במצב התפקודי.

 

8. הכינו את המעבר לבית האבות בקפידה

המעבר לבית אבות הינו צעד מאתגר לזקן ולבני המשפחה. דאגו להכנת המבוגר למעבר, לליווי צמוד עבורו בימיו הראשונים בבית האבות. נסו לערוך "תורנות" בין בני המשפחה לביקורים תכופים בשבועות הראשונים.  

 

 ( )

זקנים תשושים זכאים לבקש סיוע במימון בית האבות ממשרד הרווחה ברשות המקומית. חשוב לציין שהזכאות למימון נקבעת בהתאם למצבו הכלכלי, התפקודי, הסוציאלי של הזקן. נלקחות בחשבון גם הכנסות בן הזוג והילדים.

 

זקנים סיעודיים ותשושי נפש זכאים לפנות בבקשה לסיוע במימון מטעם משרד הבריאות. גם במקרה זה, גובה הסיוע תלוי במצבם הכלכלי של הזקן , בן זוגו וילדיו. במידה ולהורה יש ביטוח סיעודי כדאי לבדק אפשרות לממשו לצורך מימון המסגרת.

 

זקנים במצב סיעודי מורכב זכאים למימון האשפוז על ידי קופת החולים בה הם חברים. הזקן ו/או משפחתו נדרשים להשתתפות עצמית. במידה ויש קושי לעמוד בתשלום ההשתתפות העצמית ניתן לפנות לקופת חולים בבקשה לסיוע.

 

 ( )

במהלך השהות בבית האבות עלולות לצוץ בעיות שונות החל מקשיי התאקלמות וכלה בהזנחה מצד הצוות המטפל. בשל כך על המשפחה המטפלת לעקוב אחר הנעשה בבית האבות ולשים לב לשינוים בהתנהגותו של הזקן ומצבו הבריאותי. האם הוא פעיל פחות, מתנהג שלא על פי אופיו, דכאוני יותר, סובל מפצעים לא מוסברים וכדומה.

 

במידה ואנו חושדים בבעיה מסוימת יש לפנות קודם כל לגורמים הרלוונטים בתוך בית האבות -מנהל בית האבות, רופא או העובד הסוציאלי של המקום – ואם הבעיה לא נפתרת ניתן לפנות לגורמים חיצוניים במשרד הבריאות והרווחה, המפקחים על המוסדות.

  

 

הכותבת הינה עובדת סוציאלית, רעות משפחה מטפלת 

 



פורסם לראשונה 24/02/2017 09:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
הקושי לבחור את המקום המתאים ביותר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים