השרה שקד: "אפעל לצמצום התערבות בג"ץ בנושאים פוליטיים"
אחרי שהצליחה לחזק את הפלג השמרני בבית המשפט העליון, איילת שקד מסמנת את המטרה הבאה. ההערכה היא ששקד תנסה לצמצם את הזכות לעתור לבג"ץ. בראיון לאולפן ynet אמרה אתמול שרת המשפטים: "בהחלטות פוליטיות מי שצריכים לקבוע הם הכנסת והממשלה"
יום לאחר ניצחונה הגדול בוועדה לבחירת שופטים, איילת שקד לא עוצרת: שרת המשפטים שקד מתכוונת לקדם יוזמות לצמצום ההתערבות של בית המשפט העליון בהחלטות פוליטיות.
גורמים משפטיים העריכו אתמול כי תוכניתה של שקד היא לבחון קודם כל את האפשרות לצמצם את זכות העמידה בבג"ץ, כלומר להגביל את האפשרות לפנות לערכאה הגבוהה ביותר. בישראל נהוגה זכות עמידה רחבה, שמשמעותה שאנשים יכולים לפנות לבג"ץ בעניינים ציבוריים גם אם הם עצמם לא נפגעו מהם.
ההערכה היא שכל יוזמה להגבלת זכות העמידה צפויה להיתקל בהתנגדות מצד צמרת המערכת המשפטית, שתטען כי זכות העמידה היא עקרון יסוד בשיטת המשפט הישראלית וכי צמצומה הוא מעשה בלתי חוקתי. גם היועץ המשפטי לממשלה עשוי להתנגד למהלך כזה מאותן סיבות.
בראיון באולפן ynet הבטיחה אתמול שקד כי תשמור על העצמאות השיפוטית במערכת המשפט, אבל הודתה שבטווח הארוך מטרתה לצמצם מאוד את המהפכה שהוביל בעבר מי שהיה נשיא בית־המשפט העליון, אהרן ברק, שדגל בכך ש"הכול שפיט", כלומר שאין נושא שלא ראוי שבג"ץ יעסוק בו. "צמצום ההתערבות זה דבר שאני מקדמת ואמשיך לקדם", אמרה. "בהחלטות פוליטיות מי שצריך לקבוע זה הכנסת והממשלה. הם נבחרו. הכנסת היא הריבון". כשנשאלה עד כמה רחוק תלך, השיבה: "צריך להחזיר את הגלגל אחורנית, ואני עושה במסגרת תפקידי מה שאני יכולה".
בתגובה לטענה שהמערכת הפוליטית התערבה הפעם ברגל גסה בהליך בחירת השופטים אמרה שקד כי המועמדים מקודמים על פי כישוריהם המשפטיים, "אבל ברור שבחירה של שופטים לעליון צריכה להיות בנויה על בסיס פוליטי. זו הייתה המטרה: לקדם שופטים שמרנים — וזה הושג".
בבית־המשפט העליון הביעו אתמול רוב השופטים שביעות רצון מהמינויים החדשים ואמרו שמדובר בשופטים מקצועיים. אחרים טענו כי הבחירה נעשתה על פי תכתיבי השרה שקד ושהשופטים שנבחרו אינם נמנים עם העילית השיפוטית.
במכתב לשופטים כתבה נשיאת בית המשפט העליון, מרים נאור: "אני גאה ושמחה על כך שהוועדה השכילה לקדם ארבעה שופטים מיומנים, מקצועיים ובעלי ניסיון רב ועשיר, שללא ספק יהוו תרומה חשובה למשימות העומדות בפני בית־המשפט העליון".
עוד כתבה הנשיאה נאור: "תפקידם של שופטי ישראל הוא להכריע בסכסוכים בין אדם לחברו, לשמור על שלטון החוק ולהגן על זכויות האדם. השופטים נהנים מאי־תלות ומעצמאות שיפוטית מלאה. כל אחת ואחד מהם פוסק לפי מיטב הכרתו ומצפונו ובמסגרת הדין, ללא מורא וללא משוא פנים. כך פעלו וכך ימשיכו לפעול כל שופטי ישראל, ובכללם השופטים שקודמו".