מומחים קבעו: תוספי התזונה שיעזרו לספורטאים - ואלה שממש לא
השימוש בתוספי תזונה לשיפור ההישגים הספורטיביים כבר נפוץ בכל העולם, אך האם הוא בטוח בצורה מספקת, ובכלל, האם תוספים אלו עובדים? פרופ' נעמה קונסטנטיני ודיאטנית הספורט רקפת אריאלי, מסבירות מה צריך לדעת על התוספים שיעזרו (או ממש לא) לפעילות הספורטיבית שלכם
כתבות נוספות:
בר ניצחה את האנורקסיה והפכה למאמנת כושר לילדים
התפריט האישי: המלצות תזונה על פי גיל, מין ומצב בחיים
מתאמנים? 6 כללי תזונה שיביאו אתכם לכושר שיא
כאשר מדובר בספורטאים התאמת התזונה לצרכים הייחודיים חיונית להצלחה. התזונה הרגילה לא תמיד מספקת את כל הרכיבים הדרושים ולעתים נדרש לתגבר אותה בהשלמות חוסרים תזונתיים. בשל סיבות אלו ספורטאים מהווים קבוצת מטרה גדולה בשוק תוספי התזונה, אך לא רק הם בלבד.
פריחת מכוני הכושר והעלייה במודעות לחשיבות פעילות גופנית בשנים האחרונות הביאו לשגשוג אדיר בשוק תוספי התזונה גם לקהל המתאמנים החובבים. כיום ניתן לראות מכוני כושר רבים המתהדרים בארון תצוגה מרהיב המכיל מגוון תוספים ובהם אבקות שונות המבטיחות את שיפור המראה והיכולת.
מנתונים שנאספו מ-12 אליפויות עולם בשנת 2010, נמצאה צריכה ממוצעת של 1.7 תוספים לאתלט. בנוסף, מחקר שנערך על ידי Descombe ועמיתיו אשר חקר שימוש בתוספי תזונה בקרב 72 אתלטים אוסטרליים מ-7 ענפי ספורט שונים - מצא ש-87.5% מהם צרכו תוספי תזונה, ללא הבדל בין המינים, זאת על אף שמחציתם ציינו שתוספי תזונה מיותרים במידה ומתקיימת שמירה על תפריט מאוזן.
צריכת תוספי התזונה על ידי אותם ספורטאים נבעה מסיבות שונות, ובכללן: שמירה על בריאות, הגברת אספקת האנרגיה, שיפור ההתאוששות מאימון לאימון, הגברת הכוח, שיפור הערנות ועוד.
תוספי התזונה הפופולריים ביותר היו ויטמינים, מינרלים, קפאין, חלבונים, תערובת של פחמימות וחלבונים, קריאטין וגלוקוזאמין. רובם ציינו שאינם יודעים מהו הרכיב הפעיל בתוסף ומהן תופעות הלוואי שלו. רק מחצית מהם ידעו מה המינון המומלץ לנטילה.
מה בטוח, מה יעיל, ומה מסוכן?
על מנת להקל על אנשי המקצוע נבנה על-ידי עורכי המחקר אינדקס המקטלג את תוספי התזונה לקטגוריות בהתאם למטרתם, יעילותם ובטיחותם: ירוק – יעיל ובטוח לשימוש, צהוב – בטוח לשימוש אך קיימת חוסר ודאות לגבי היעילות, אדום - או לא בטוח לשימוש, או לא יעיל.
חשוב לציין שגם תוספי התזונה המותרים לשימוש עלולים להיות "מזוהמים" בחומרים האסורים לשימוש על פי חוקי הארגון העולמי למניעת צריכת סמים בספורט - World Anti-Doping Agency) Wada).
במחקר שביצע הוועד האולימפי הבינלאומי International Olympic Committee) IOC) נמצא שמתוך 643 תוספי תזונה "כשרים" - 15% היו "מזוהמים" בחומרים אסורים. זאת בדומה לנתונים שמצאו חוקרים איטלקים אשר בדקו 64 תוספי תזונה ומצאו שב-12.5% מהם נמצאו חומרים אסורים, על אף ההכרזה כי המוצר אינו מכיל חומרים אסורים.
בנוסף, חשוב להדגיש כי תוסף תזונה אינו תרופה ואינו דורש מרשם. כתוצאה מכך לא קיים פיקוח על תוספי תזונה ולא ניתן לאשר באופן ודאי שמה שרשום על גבי האריזה - אכן קיים בו. בבדיקות אקראיות שמתבצעות לתוספי תזונה שונים מתגלים פערים גדולים בין מה שמצוין על גבי האריזה לכמות הרכיב בפועל. כך לדוגמא בבדיקה שנעשה לתוסף חלבון פופולארי, נמצאה כמות של 19 גרם חלבון ולא 40 כפי שמוצג על גבי האריזה.
בדיקה שנעשתה לתוסף קפאין של מספר חברות שונות ביקשה לבדוק את הטענה. במסגרת המחקר נבדקו תוספי קפאין של חברות שונות ב-3 מועדים שונים לאורך השנה. ממצאי המחקרים חשפו הבדלים בכמות הקפאין באותו תוסף, על אף שהיה זהה ושייך לאותה חברה. בחלק מהבדיקות ההבדל בתכולת הקפאין היה כמחצית מהמצוין.
תוספי התזונה הרבים המוצעים לספורטאים משווקים על-ידי פרסומות רבות אך לרוב אין הוכחות מוצקות מספיק בכל הקשור ליעילותם. ישנם תוספים אשר בטוחים לשימוש ויעילותם מוכחת יותר, ועל כן כדאי להיצמד לשימוש בהם. חשוב לעשות זאת רק לאחר יעוץ של אנשי מקצוע מוסמכים (תזונאית קלינית וספורט, פיזיולוג מאמץ, או רופא ספורט), תוך התאמה לסוג הספורט המבוצע, איכות התזונה של המתאמן, הרכב גופו ובדיקות הדם שלו. בכל מקרה, יש להימנע מצריכה בלתי מבוקרת של תוספים כלשהם, עקב חוסר וודאות לגבי בטיחותם לטווח ארוך.
למידע נוסף אודות תוספי תזונה ותפקידי האגף לאכיפה ופיקוח בטיפול ובמניעת הסחר בסטרואידים האנאבוליים, אתם מוזמנים להירשם לכנס השנתי ה-3 לתזונה מאמץ גופני ואימון שיתקיים ב-29 במרץ
רוצים להשתמש בתוספי תזונה? בואו ללמוד יותר: