פינוי תשעת הבתים בעפרה: המשטרה החלה במעצרי מנע
התושבים בעפרה הפיצו קוד הנחיות שמרגיע את השטח לקראת פינוי הבתים שנבנו על קרקע פלסטינית, אך במשטרה כבר מחלקים צווי הרחקה לצעירים שעל פי ההשערות עלולים לגרום בעיות. "לא נשתמש בברזלים ולא נתבצר", כתבו התושבים. הערב השתלטו שוטרים על אחד הבתים כדי למנוע התבצרות
בג"ץ קבע שעל תושבי תשעת הבתים בעפרה לפנותם עד 8 במרס, ובמשטרה כבר נערכים לכך: אנשי הפשיעה הלאומנית של מחוז ש"י החלו במעצרי מנע של צעירים כהכנה לפינוי המתקרב, ואחד מהם שסירב לקבל את הצו המשטרתי ועמד בפני שופט והורחק ל-15 יום מעפרה. עורך דינו, נתי רום, מטעם ארגון "חוננו" טוען כי מדובר במשטרת מחשבות וכי מדובר באירוע חריג. במשטרה אומרים כי צפויים מעצרים נוספים.
בשטח המצב שונה לחלוטין. רוב המשפחות כבר ארזו את חפציהן ולכולן יש מקום מגורים חלופי, כפי שהותיר להם חלון הזמן עד הדחייה. במקביל, הפיצו אנשי עפרה מעין קוד התנהגות בפינוי שבו הם משדרים מסרים מאוד רגועים. "לא נשתמש בברזלים ולא נתבצר. מחאתנו תתבטא בכל בית בהתאם להנחיות המשפחה ובהתאם לבחירתם הלגיטימית להזמין פנימה את מי שירצו ולקבוע את סגנון המחאה", נכתב. "במקומות אשר תבחר המשפחה לא להיות ימונו מבוגרים מוחים כאחראים. הציבור יישב על הקרקע בחצרות הבתים ובסביבתם ובשורה ארוכה על המדרכה הצמודה לכניסות הבתים. בראשנו, רבנינו, מזכירות היישוב וחברי מועצת חברים. נקרא ונארגן את תומכינו ברחבי הארץ לעצרות מחאה בצמתים מרכזיות ביום הפינוי".
במהלך היום החלו כמה נערים להיכנס לתוך המבנה התשיעי הלא-מאויש בניסיונות להתבצר במקום עד לרגע הפינוי והריסת הבית. כוחות מג"ב שהגיעו למקום הערב נכנסו פנימה בניסיון להוציא משם את הצעירים ולמנוע את ההתבצרות. הערב נמסר כי הנערים פונו והמשטרה השתלטה על הבית הריק. תושבי עפרה התריעו בפני הצעירים כי אינם מעוניינים באלימות וטענו כי בזמן הפינוי ישהו בבית מבוגרים.
בתחילת חודש פברואר נענה בג"ץ לבקשת המשפחות לדחות בחודש את פינוי תשעת הבתים, שעל פי החלטת בית המשפט יושבים על קרקע פלסטינית. השופטים לא הסכימו לעתירת התושבים לדחות את הפינוי בשלושה חודשים, והסכימו לעיכוב של חודש "לפנים משורת הדין", ועל מנת לאפשר לכוחות הביטחון להיערך כראוי.
נשיאת העליון השופטת מרים נאור כתבה: "אין מחלוקת כי המבנים שבהם עסקינן נבנו שלא כדין על קרקע פרטית פלסטינית. בנייתם נעשתה תוך הפרת צווי ההפסקה וצווי ההריסה שהוציאו הרשויות, והושלמה במה שנחזה כמחטף שנעשה לאחר הגשת העתירה. השתלשלות עניינים קשה וחריגה זו, שבמסגרתה נקבעו עובדות בשטח תוך הפרת צווים מינהליים, היוותה נדבך מרכזי בפסק דיננו. אני סבורה כי יש לאפשר לכוחות הביטחון זמן סביר להיערכות לביצוע פסק הדין, ולא לחייבם לבצעו בבהילות שנוצרה עקב בקשת הארכה. אנו מביעים תקווה כי בהגיע מועד הפינוי, המבקשים יתפנו בדרכי שלום, כפי שהצהירו בתצהיריהם".
התושבים קיימו ביום ההודעה עצרת מחאה נגד הפינוי, שבה השתתפו אלפים. "אלו אירועים שצריך לברך עליהן ברוך דיין האמת. זורקים יהודים מבתיהם. אלו סיפורים של גולה, של הרס, שריפה וגירוש. והנה כאן בארץ ישראל עושים את זה הרשויות לעם ישראל, למה? כי ייקוב הדין את ההר", אמר אבי רואה, יו"ר מועצת יש"ע ויו"ר מועצת בנימין בעצרת. "זה קורה במשמרת שלנו. צריך ללמוד את הלקח. הקב"ה שולח לנו מסר, צריך ללמוד למה זה קורה. האם אהבנו באמת כל אחד? האם באמת קיבלנו כל אחד ואחד כאן בהתיישבות? כי זו המהות זו התכלית. סייבר וכלכלה זה חשוב אבל הרוח היא החשובה באמת".
במקביל, ממשיכים תושבי עמונה לגור בדוחק באכסניות בעפרה, לאחר שפונו מיישובם אך הקמת יישוב חלופי מתעכבת. מפוני עמונה שיגרו לפני מעל עשרה ימים מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשר החינוך נפתלי בנט שבו הם מעלים את החשש כי החלקה המוכשרת עבורם בעפרה, ואמורה להיות זמנית, תהפוך להיות קבועה ולא יוקם להם יישוב חדש כפי שהובטח.
חששם הגדול הוא שבקשת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לרסן את הבנייה בהתנחלות תבוא על חשבונם. לדבריהם, הממשלה מקדמת פתרון בנייה עבור המפונים באופן חד צדדי, ומתנערת מהקמת היישוב החדש שהובטח להם. לטענתם, במנהל האזרחי ובמועצת בנימין מבצעים עבודות להכשרה בניית יחידות דיור בחלקה 84, הנמצאת בשטח עפרה, אולם הם חוששים שמדובר במצב קבע.