זהירות בעל חיים דרוס: בקרוב - כבישים אדומים לחיות
שיתוף פעולה של אפליקצית הניווט Waze והחברה להגנת הטבע יוליד בקרוב מיפוי של הכבישים המסוכנים לבעלי חיים. במסגרת המיזם שנולד עבור היום הבינלאומי לחיות הבר של האו"ם נוספה אפשרות לדיווח על בעלי חיים דרוסים באפליקציה
מתגייסים למען בעלי החיים דרך דיווח באפליקציה: חברת Waze המפעילה את אפליקצית הניווט הפופולרית והחברה להגנת הטבע יוצאות במיזם חדש, שבמסגרתו יתבצע לראשונה בישראל מיפוי של הכבישים המסוכנים לבעלי חיים ובאמצעות הציבור יכינו אטלס של הכבישים האדומים לחיות הבר, שאלפים מהן נדרסות מדי שנה בכבישי הארץ.
המיזם יוצא לדרך לקראת היום הבינלאומי לחיות הבר של האו"ם, שיחול ביום שישי השבוע. לאפליקציית הניווט נוספה אפשרות לדיווח על חיות בר דרוסות שנתקלים בהם הנהגים כדי למפות את הכבישים המסוכנים לבעלי החיים ולפעול להסדרת מעברים בטוחים לחיות הבר כדי למנוע את הפגיעה בהם. מהדיווחים שיתקבלו, תכין החברה להגנת הטבע את "אטלס הכבישים האדומים לחיות הבר".
"הבולטים ביותר מהם קיבלנו דיווחים היו כביש 6, כביש 1, כביש 5 - כל הכבישים הראשיים", מספר שמוליק ידוב, מנהל מרכז היונקים של החברה להגנת הטבע. "עובדי החברה להגנת הטבע הם הראשונים שהתחילו להשתמש באפשרות הדיווח באפליקציה והמספרים היו מטורפים. בתוך תחום יהודה ושומרון היו לנו מעט מאוד דיווחים. ייתכן משום שאנשים חששו להשתמש באפליקציה שם. גם באזור רמת הגולן קיבלנו דיווחים מעטים יחסית".
בחברה להגנת הטבע מסבירים כי רשת הכבישים הענפה הקיימת בישראל ממשיכה להתפתח בקצב מהיר. אלפי קילומטרים של כבישים מאפשרים לנו לנוע בנוחות ממקום למקום, אך ככל שהכבישים מתפתחים כך גדלה הסכנה לחיות הבר. מאז חודש נובמבר, החברה להגנת הטבע ו-Waze החלו בהפעלה ניסיונית של המיזם, ואלפי דיווחים על חיות בר דרוסות התקבלו מדי חודש. בינואר, למשל, התקבלו באמצעות קהילת הנהגים של Waze דיווחים על 1,416 דריסות מכבישים בין עירוניים וכפריים. המשמעות היא שמדי שנה יותר מ-15 אלף דיווחים עשויים להתקבל.
"תשתיות התחבורה מהוות אתגר וסכנה לאוכלוסיות רבות של חיות בר. עבור צבאים, דרבנים, גיריות, צבים, צבועים, לוטרות ומינים רבים אחרים, חציית כביש לעיתים קרובות עלולה להסתיים במוות", מוסיף ידוב. "החיות המועדות לדריסה הן כל מי שחוצה כביש. אנחנו בדרך כלל רואים בכבישים את היונקים הגדולים והבינוניים. אנחנו פחות מקבלים נתונים לגבי בעלי כנף שנפגעים. הבעיה היא שהם קטנים ולא רואים את הפגיעה בהם. אנחנו היינו רוצים לקבל גם עליהם מידע".
לדברי איש החברה להגנת הטבע, היום כבר קיימת בכל הארץ סכנת דריסה ממשית. "באזור הצפון אנחנו רואים שועלים, תנים, גיריות ועוד. באזור הדרום אנחנו רואים הרבה יעלים. עם זאת אין אפשרות במערכת לדווח על מין בעל החיים שראית. העבודה מבחינתנו היא לקבל נתונים על אזורים מועדים, ואז נוכל לגלות מי הם בעלי החיים הנפגעים ומה אנחנו יכולים לעשות כדי למנוע את הפגיעה. אנחנו רוצים לעבוד עם הציבור וגורמי המקצוע כדי לבדוק את הנושא הזה, ולמצוא ולהציע פתרונות. אישית, אני מעריך שעכשיו נקבל אלפי נתונים בחודש".
אז כיצד הציבור יכול לעזור? לדווח על בעלי חיים שנפגעו בכבישים. אם נתקלתם בחיית בר דרוסה, מחוץ לשטח עירוני, כנסו לאפליקציית Waze, ולחצו: דיווח - סכנה - על כביש/בשולי הכביש - בעל חיים.