אלוף במיל' סמיה: "צוק איתן - כישלון חרוץ של הקבינט"
סמיה, ששימש כסגן מפקד פיקוד דרום במהלך הלחימה בעזה בקיץ 2014, מצביע בראיון לאולפן ynet על מחדלי המבצע ("היה פער איום במידע על מספר המנהרות") ומפנה אצבע מאשימה לעבר הדרג המדיני לקראת פרסום דו"ח המבקר: "כשיש בלגן איום ותחרות בין חברי הקבינט, הכי קל זה להאשים את הצבא"
מחר יפרסם מבקר המדינה יוסף שפירא שני פרקים מהדו"ח על מבצע "צוק איתן", שיעסקו באיום המנהרות ובקבלת ההחלטות בקבינט לפני המבצע בקיץ 2014. אחד המבקרים הבולטים של המוכנות לפני המבצע הוא האלוף במיל' יום טוב סמיה, ששימש כסגן מפקד פיקוד דרום במהלכו. "אני לא מחכה לדו"ח. לא קראתי אותו והוא לא מעניין אותי. אני יודע מה היה שם", מבהיר סמיה בראיון ל-ynet ומכריז: "צוק איתן היה מבצע כושל ברמת הניהול של הקבינט והממשלה, וברמת המוכנות של הצבא לדברים האופרטיביים".
"המודיעין היה מעולה, להבדיל ממלחמת יום כיפור - וזה צורב עוד יותר", מבהיר סמיה ומוסיף כי "ברמת המוכנות של מי שהיה צריך לעסוק במנהרות ובנשק תלול המסלול, ורמת השיח והמטרות שמוגדרות על-ידי המטה הכללי והניהול, בהחלט מדובר בכישלון".
האלוף במיל' סמיה מזכיר כי איום המנהרות היה ידוע לכל כ-3-4 חודשים לפני תחילת הלחימה בעזה, ואף פורסם בכלי התקשורת. "אני לא אומר משהו שאנשים לא יודעים עליו. חיל המודיעין, ביחד עם פיקוד הדרום, קיים יום עיון לגבי המנהרות. הכול היה על השולחן כבר באותו יום. אני הגעתי למבצע מחו"ל ובארבע שעות, עם שתי קצינות, סגן וסרן מהפיקוד והאוגדה, למדתי על המנהרות. אני מדבר על העניין האופרטיבי, כמו כמות המנהרות, וזמן העבודה שצריך להקדיש לכל מנהרה".
"היה פער איום במידע", טוען סמיה, "במטה הכללי ובירושלים דיברו על 68 ו-87 מנהרות, ואני הראשון שאיפסתי אותם שיש רק 31 מנהרות. הממשלה דיברה על 40 ימי לחימה פיזית, ולי לקח ארבע שעות, כמנכ"ל של חברת הנדסה וכאלוף פיקוד לשעבר, להבין שכשמישהו יודע לחלק כוחות ומשימות - יש כאן 12 ימים ללא חמאס".
"בהינתן הידיעה שהדרג המדיני לא מתכוון להגיד לחסל את החמאס, או לכבוש את הרצועה, נשארו שני מוקדים טקטיים לטיפול - המנהרות והירי תלול המסלול. לשני הדברים האופרטיביים הפשוטים האלה הצבא היה צריך להתאמן ולהתכונן - בפעילות, בכוחות ובמשימות. מסתבר גם שהפצצת פתחי המנהרות בשנתיים שלפני המבצע בעצם מנעה מהכוחות לטפל כמו שצריך במנהרות", הוא מוסיף.
באשר להתנהלות הקבינט בתקופת המבצע, סמיה לא חוסך במילים: "כשיש בלגן בדרג המדיני הכי קל זה להאשים את הצבא, לטעון שהוא לא היה מוכן ולהסיט את האש מהדרג המדיני. זה כישלון חרוץ של כל הקבינט הזה, בוודאי כשהוא דוקר אחד את השני בסכינים ומוציא דברים החוצה, ויש תחרות בין חברי הקבינט".
"מאז מלחמת לבנון הראשונה אין שיח אמיתי שוטף בין הדרג המדיני לצבאי - ואלו התוצאות", טוען סמיה. "אם הגענו למצב שבו שר בקבינט מרגיש שחסר לו מידע כדי לקבל החלטה, אז קודם כל למה הוא לא צעק לפני זה? הוא יכול היה לצעוק, להפוך שולחן ולהתפטר מהממשלה. אחרי זה לרדת לשטח ולשכנע קצינים להיפגש איתך זה להוסיף חטא על פשע".
כשנשאל מה מצפה לנו לקראת המערכה הבאה, משיב סמיה: "ראשית, אני מקווה שלמבצע הבא לא נדרדר כמו למבצעים הקודמים. בצוק איתן, אני מזכיר לכל עם ישראל, הדרדרנו מבלי שהתכוונו להיכנס בעקבות חטיפת הנערים והתחלת האש. מדינת ישראל נכנסה למבצע הזה שלא בכוונה ולא הייתה מוכנה אליו. אני מקווה שבמבצע הבא לא רק שנגיע מוכנים, אלא, רחמנא ליצלן, אולי אפילו ניזום אותו".