ויכוחים וצעקות: המאגר הביומטרי בשלב ההכרעה
הוועדה המשותפת המכינה את חוק המאגר הביומטרי דנה היום לקראת הצבעה בהמשך בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת. בין היתר נרשמה מחלוקת על ביטול חובת נתינת טביעות אצבע. ח"כ יעל פארן מחתה: "אנחנו הולכים לתזז את כל מדינת ישראל ללשכת האוכלוסין מדי 5 שנים"
דיון סוער נערך הבוקר (ב') בוועדה המכינה את חוק המאגר הביומטרי, ובסופו אושר התיקון להצעה לקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת ברוב של שישה מול חמישה. במהלך הדיון חברי כנסת רבים, בהם גם כאלה שנמנים על סיעות הקואליציה, ציינו כי לדעתם הדיון בסוגיה טרם מוצה והביעו התנגדות לחוק במתכונתו הנוכחית. עם זאת, בסופו של דיון ארוך, שהופסק לצורך התייעצויות וכלל התערבות של יו"ר הקואלציה ח"כ דוד ביטן, חברי הכנסת מהקואליציה הגיעו להסכמות עקרוניות.
התיקון לחוק הביומטרי מבטל מצד אחד את חובת נתינת טביעות אצבע למאגר הביומטרי, ומצד שני מסיים את הפיילוט שנמשך כארבע שנים וחצי, והופך את המאגר לקבוע ומחייב עבור כל אזרחי ישראל. אם התיקון לחוק יעבור, יוקם מאגר ביומטרי קבוע שיכלול תמונות פנים של כל אזרחי ישראל, וטביעות אצבע אם האזרח יסכים לכך.
עם זאת, לפי מתווה החוק, תושב ישראל יקבל תעודת זהות או דרכון חכמים בתוקף ל-10 שנים, רק אם יסכים שטביעת האצבע שלו תישמר במאגר - אחרת התוקף יעמוד על חמש שנים.
"לאף אחד לא נוח עם החוק, עם הקצב והאופן הגורף. אין מקום לקיים את ההצבעות, צריך למצות את הדיונים", אמר ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו) בראשית הדיון. ח"כ יואב קיש (הליכוד) איים כי "אם לא יהיה תאריך סיום לפיילוט בחוק, אצביע נגדו", והוסיף: "ההחלטה הייתה שכן הולכים למאגר, ומהרגע שזה התקבל החשיבה הייתה איך נפגע בזכויות הפרט בצורה המינימלית ביותר. גם אני וגם אתם לא רוצים שהאזרח לא יידע על מה הוא חותם".
ח"כ יעל כהן פארן (המחנה הציוני) אמרה כי פנתה הבוקר לשר הפנים אריה דרעי וליועמ"ש לכנסת בדרישה לעצור את כל תהליך החקיקה. "אתמול בחצות קיבלתי במייל שני מסמכים של התייחסות של יחידת הממונה על הישומים הביומטרים במשרד ראש הממשלה, שנשלחו גם ליועמ"ש של הוועדה. המסמך אומר שאפשר ליישם תמונות פנים, גם עניין הגיל פתיר", אמרה.
לדברי פארן, מדובר בביקורת על הרשות הביומטרית לפיה אין כלל צורך בהכללת טביעות אצבע במאגר וניתן להסתפק במאגר תמונות בלבד. "המסמך הזה הוא חלק מתהליך ההסתרה בפני חברי הוועדה. אנחנו הולכים לתזז את כל מדינת ישראל כל חמש שנים ללשכות האוכלוסין, אפשר גם כל 10 שנים. הדיונים מבוססים פה על שקרים ועל חצאי אמיתות", האשימה.
המחלוקת עסקה בטענות הרשות לניהול המאגר הביומטרי כי יש צורך בהכללת טביעות אצבע במאגר. אלא, שלדברי ח"כ פארן, על פי המסמך שנחשף, "המציאות בפועל מלמדת על תמונה שונה מטענה זו. השוואת תמונות פנים נהוגות במאגרי דרכונים של הרבה מדינות בעולם כדוגמת ארה"ב, קנדה, אוסטרליה, ניו זילנד ובקרוב בריטניה".
פרופ' קרין נהון מהתנועה לזכויות דיגיטליות אמרה בדיון: "היום תאשר הכנסת חוק שרוב החכ"ים נגדו, אך בשל שיקולי שלמות קואליציה מצביעים נגדו. זהו כתם על ספר החוקים הישראלי. המאגר הביומטרי הוא אקט דורסני, אשר עלול להפוך את ישראל למדינת מעקב, ומסכן את ביטחון התושבים שלה. תשע שנים של מאבק ציבורי, ושלוש וחצי שנים של ניסוי הוכיחו מעל לכל ספק כי אין צורך במאגר ביומטרי עבור תעודות חכמות. יש חלופות פחות דורסניות".
"הצלחנו במאבק שלנו להפוך את טביעת האצבעות לוולנטרית, ואנחנו קוראים לאזרחי ישראל למצות את זכותם ולא לתת את האצבע לאגירה במאגר. עם אישור הצעת החוק במליאת הכנסת תעתור התנועה לזכויות דיגיטליות לבג"ץ, במטרה למחות את החרפה הזו מעל ספר החוקים הישראלי".