הפינוי בעפרה: שוטרים מוציאים מתבצרים מהבתים
כוחות הביטחון מפנים את תשעת הבתים שנבנו על קרקע פלסטינית. המשטרה טענה כי שמונה משפחות התפנו בהסכמה, אולם חלקן שבו לבתים שבהם מתבצרים מאות נערים. עד כה נעצר אדם אחד. רב קרע את צו הפינוי מול המצלמות. תושבים ובני נוער שהגיעו למקום פרצו בבכי
עם תחילת הפינוי חלפו שוטרים בין הבתים, שאוכלסו על-ידי מאות בבני נוער, והודיעו להם באמצעות מגפון: "אם לא תתפנו מרצון, ניאלץ לפנות אתכם". מאות נערים עלו לגגות הרעפים בבתים והתיישבו עליהם. תושבים מקומיים ובני נוער נראו פורצים בבכי ונערות שעזבו את הבתים בדמעות התקבלו עם צאתן על-ידי מורה מקומית, שניסתה להרגיען. יש לציין כי חלק מהכוחות המפנים השתתפו גם במבצע הפינוי של עמונה הסמוכה.
"כל העת נמשכת ההידברות מול המתיישבים וההנהגה המקומית, בכדי למנוע חיכוך ועימותים מיותרים מול כוחות הביטחון ועל מנת לאפשר את ביצוע המשימה ללא נפגעים", נמסר מהמשטרה, שקראה ל"משפחות המתיישבים, שהן ציבור שומר חוק, להמשיך לגלות אחריות ולפעול לריסון גורמים לא מקומיים. לא לאפשר אלימות כנגד שוטרים וחפים מפשע".
כוחות מג"ב בודדו כל אחד מהבתים על רקע קריאות נערים לסרב פקודה. אחת השוטרות פרצה בבכי עם תחילת הליך הפינוי, והוצאה מהזירה על-ידי חבריה. סגן מפקד משטרת ש"י הגיע לצומת המחבר את תשעת הבתים, ומסר את צו הפינוי לרב של עפרה, אבי גיסר ולרבנים נוספים שהגיעו לשם. ואולם, הרב של עמונה, יאיר פרנק, קרע את הצו מול המצלמות.
"זהו יום עצוב, יום של הרס ושל חשבון נפש", אמר הרב גיסר והבהיר: "כל פעולה כוחנית רק מזיקה למאבק שלנו. אנחנו ממשיכים במאבק ללא אלימות ואני פונה אליכם, הנערים שיושבים על הגג, כי יש לנו אחריות על חיי אדם. כל ההתיישבות תצא מהמאבק הזה חזקה יותר".
עם תחילת הפינוי שוחח מפקד אחד מהכוחות עם בני משפחת בן שושן, שמיועדת להתפנות, וביקש מהם להורות לבנות שהתבצרו על גג הבית להתפנות בדרכי שלום לחצר הסמוכה. "לא תהיה פה אלימות. אנחנו פה כדי לשמור שאף חייל לא ייפצע", אמר לו חבר של המשפחה.
קודם לכן עימותים התפחתו בין השוטרים לבין לבין נערים. במקום היו דחיפות ובחלק מהמקומות הבעירו צמיגים. נערים קראו לעבר השוטרים "עבריינים" ו"פושעים". אסתר ברוט, תושבת אחד הבתים המיועדים לפינוי: "גם אם חשבתי שאהיה מוכנה לזה, אני ממש לא. זה רגע קשה. הלילה עבר בתחושות קשות עם מעט מאוד שעות שינה". עם תחילת הפינוי הוסיפה: "יש כאן עוול שלא יתואר. אני אמחה, אבל אצא מכאן על הרגליים".
ורדית כפיר שבביתה נמצאים מאות נערים, העידה על "תחושות קשות. אני מרגישה פושעת בבית שלי. יש כאן טמטום גמור. הנערים מלאו את הבית, כרגע סיימנו להתפלל ואנחנו מחכים". היא אמרה כי "למרות כל התמונות של נערים על הגגות, אנחנו כאן בשליטה מלאה על הנערים, הם מקשיבים לנו. לא תהיה פה אלימות. הבית שלי מלא נערים ויש תחושה של התרוממות נפש. נקווה שיהיום הזה יעבור בשלום. זהו יום קשה להתיישבות".
אתמול קראו בהתנחלות לתושביה המשרתים במילואים להגיע במדים ולהראות נוכחות. חלקם עשו זאת, וטענוף "המדינה ביד אחת שולחת אותנו להגן על המולדת וביד השנייה הורסת את בתינו לשם ההרס".
התושבים טענו כי הכוחות "עשו להם תרגיל". לטענתם, בהתאם לסיכום מראש נקבע שיוכלו להוציא את הילדים לגנים ושתתאפשר כניסה לבתים עד השעה 8:00. בפועל, כוחות מג"ב נכנסו ובודדו את הבתים כבר ב-5:30 בבוקר. פנחס ולרשטיין, ראש מועצת בנימין לשעבר, אמר בתגובה: "כשלא עומדים בהסכמים, גם כאלה שבכתב, יהיה לנו מאוד קשה לשלוט על הנוער". אנשי עפרה ניסו לפתור את הבעיה מול הכוחות.
מדובר צה"ל נמסר כי "הבית הראשון של משפחת כפיר מסתמן כבעייתי ביותר, ובו מסתגרים כ-150 נערים. מדי פעם בכל רגע שנער נוסף מנסה לחדור פנימה מתפתח עימות בינו לבין השוטרים". ולרשטיין ותא"ל ליאור כרמלי, מפקד אוגדת איוש, שוחחו בנוגע לסיכומים ועד לשעה 09:00 סוכם על הקפאת המצב.
כבר משלשום החלו כמה נערים להיכנס לתוך המבנה התשיעי הלא-מאויש בניסיונות להתבצר במקום עד לרגע הפינוי והריסת הבית. כוחות מג"ב השתלטו על הבית הריק, אך כאמור - הבוקר התחדש העימות במקום.
בג"ץ קבע שיש לפנות את הבתים עד 8 במרס. שלשום דיווחנו כי אנשי הפשיעה הלאומנית של מחוז ש"י החלו במעצרי מנע של צעירים כהכנה לפינוי המתקרב, ואחד מהם שסירב לקבל את הצו המשטרתי ועמד בפני שופט והורחק ל-15 יום מעפרה.
רוב המשפחות ארזו בימים האחרונים את חפציהן ולכולן יש מקום מגורים חלופי, כפי שהותיר להם חלון הזמן עד הדחייה. במקביל, הפיצו אנשי עפרה מעין קוד התנהגות בפינוי שבו הם משדרים מסרים מאוד רגועים. "לא נשתמש בברזלים ולא נתבצר. מחאתנו תתבטא בכל בית בהתאם להנחיות המשפחה ובהתאם לבחירתם הלגיטימית להזמין פנימה את מי שירצו ולקבוע את סגנון המחאה", נכתב.