איך טיפול במים עם פיזיותרפיה יועיל לחולי פרקינסון
מומחה עולמי בהידרותרפיה מסביר למה הטיפול במים בשילוב עם פיזיותרפיה יעיל במיוחד לחולים במחלת הפרקינסון, "שני הטיפולים משלימים זה את זה להאטת התקדמות המחלה" הוא אומר, ממליץ על חמישה תרגילים פשוטים לביצוע בבריכה ומדגים
מים לריכוך השרירים. אחד התסמינים הבולטים של מחלת הפרקינסון הוא נוקשות השרירים שבאה לידי ביטוי בתנועות איטיות וטווח תנועה קטן. טיפול הידרותרפי לחולים המשולב עם טיפול פיזיותרפי יקל את העומס על המפרקים, ירכך את השרירים המכווצים ויאפשר תנועה זורמת יותר.
למחלת הפרקינסון אין כיום תרופה ולצד זה מומחי הבריאות ממליצים על השתתפות בפעילות גופנית קבועה וקבלת טיפול פיזיותרפי מוקדם ככל האפשר במטרה למנוע סיבוכים של המחלה ולהאט את הירידה בטווחי התנועה שמחריפה עם התקדמות המחלה. אבל כאשר משלבים גם טיפול במים אפשר להוסיף ולשפר את שיווי המשקל, ההליכה, התנועתיות, התפקוד בחיי היום יום וכן לשפר את מצבם המנטלי והרגשי.
עוד במדור 60 פלוס:
בן 82 חורש את גרמניה על אופני שטח
רעד בגיל מבוגר: 10 דרכים למתן אותו
התפריט הגמיש: התזונה שתחזק אתכם בגיל 60 ומעלה
פרקינסון מכווץ שרירים ופוגע בתנועה
מחלת הפרקינסון הינה מחלה ניוונית של מערכת העצבים אשר מתקדמת באיטיות ופוגעת בתפקוד המוטורי. ב-70% מהמקרים מקור המחלה אינו ידוע, ברוב המקרים נמצא כי חולי פרקינסון יסבלו מלחץ גופני המשפיע על הצוואר וגורם לחוסר יכולת הרמת הידיים, רעד, כיפוף הגב וחוסר יציבה.
אחד התסמינים הבולטים של המחלה הוא כאמור נוקשות השרירים. בדומה לאיש הפח בסיפור "הקוסם מארץ עוץ" אשר מתקשה לתפקד כאשר אין לו שמן במפרקים, כך אדם הסובל מנוקשות השרירים חווה קושי בביצוע תנועה רצונית. הקושי בא לידי ביטוי בעיקר בתחילת התנועה אשר הופכת ליותר איטית ויותר קטנת טווח.
נוקשות השרירים פוגעת בשלד וביכולת הבלימה של הגוף. במצב שבו בלימת הגוף אינה תקינה כמו למשל אי יכולת לכופף את הברך, התנועה נעצרת ונגרם מצב של חוסר יציבה נכונה של הגוף. חוסר יציבה הינו תסמין נוסף של המחלה, אשר משפיע על התפקוד הכללי של הגוף.
פעילות קבועה: שומרת על טווח התנועה והשרירים
לצד החיפוש אחר תרופה למחלה נמצא כי השתתפות בפעילות גופנית קבועה משפיעה על אחוזי השרידות, מאטה את קצב התקדמות המחלה וכן נמצא כי רכיבה על אופנים והליכה יכולים לשמר את הפעילות הגופנית הנורמלית.
עוד הראו מחקרים כי אימונים אירוביים וחיזוק שרירים במסגרת קבוצתית משפרים את כוח הרגליים, התנועתיות, שיווי המשקל, הקואורדינאציה וסבולת לב-ריאה.
בנוסף, ישנה השפעה חיובית של שיפור בתפיסת איכות החיים והתמיכה החברתית בקרב החולים בעת אימון קבוצתי.
5 יתרונות לטיפול במים
המים החמים ישחררו שרירים. הטיפול במים יעצים את ההשפעה המייטיבה של הפעילות הגופנית הקבועה המומלצת על ידי המומחים. המים החמים ישחררו את השרירים באזור הצוואר, השכמות, הרגליים והגב התחתון. וכך ככל שהלחץ פוחת כך התנועה של המפרק גמישה יותר.
חיזוק מפרקים. המים מונעים את העומס על המפרקים וכך הטיפול במים מחזק גם אותם.
יתרון נוסף לטיפול במים הוא חווית ההצלחה. ביצוע התרגילים במים קל יותר וגורף הצלחה רבה יותר. חווית ההצלחה חשובה בגלל התסכול האינסופי של החולים. המים הם המקום היחיד בו החולה יכול להרגיש כאדם רגיל.
הגדלת נפח הריאות ותפוקת הריאות. השחייה גורמת להכנסת חמצן מרובה יותר לאזורי המוח המועבר לשרירים. כשלשרירים יש יותר חמצן הם מתפקדים לאורך זמן רב מבלי להתעייף.
תרגול ללא תלות. לשחייה היבט נפשי לטיפול כיוון שהיא מאפשרת תרגול עצמי. התרגול העצמי הופך את השיקום ליותר מהיר וללא תלות באחר.
5 תרגילים פשוטים: לחיזוק השרירים ונשימה נכונה
מדוע חשוב לשלב את שתי שיטות הטיפול? חלק ממטרת הטיפול ההידרותרפי היא לא להפוך את חולי הפרקינסון לדגים כיוון שאנו חיים ביבשה. השימוש בכוח של המים מאפשר לנו להרפות יותר את השרירים, להגדיל את טווח התנועה, ולהאריך שרירים ואילו טיפול פיזיותרפי עובד על הפרקטיקה: לימוד של תרגילי יציבה והליכה נכונה. שני הטיפולים משלימים אחד את השני. לפניכם 5 תרגילים פשוטים לביצוע בבריכה בשילוב הדגמה והסבר.
תרגיל 1: לנשום נכון
מטרת התרגיל להרגיל את הריאות לעבודה תוך שאיפה איטית ונשיפה.
אופן ביצוע התרגיל: בשלב הראשוני, אנו אוחזים בקיר עם יד אחת או שתיים, שואפים אוויר עם הפה במשך שתי שניות ומכניסים ראש למים ונושפים מהאף במשך שתי שניות. תוך כדי הכנסת הראש למים, אנחנו מכופפים את הברכיים ומעגלים טיפה את הגב ובכך יוצרים תנועתיות קלה של האגן עם העלייה והירידה של הגוף. בשלב השני, מבצעים את אותו תרגיל אלא שהפעם תוך כדי הליכה עם או בלי עזרת הידיים.
שימו לב כי בתרגיל זה יש להפריד בין האף לפה ולא לנשוף יחד, זאת בכדי לשמור על אף נקי ממים. ההליכה ממשיכה את עבודת הנשימות אך הפעם תוך כדי התנגדות גדולה יותר של המים על החזה ותוך כדי מאמץ.
הדגמה:
תרגיל 2: שחרור לחץ בגב התחתון
מטרת התרגיל עמידה נכונה ללא לחץ בגב התחתון ובצוואר, תוך שימוש בשרירי הזרועות והידיים, הגנה על המפרקים והרחבת הריאות.
אופן ביצוע התרגיל: אנו אוחזים בקיר עם שתי ידיים, ממתינים כ- 3-5 שניות בציפה ולאט לאט מביאים את הברכיים לבטן ואת הידיים לאחור, תוך כדי נשיפה איטית ולסיום את הרגליים לרצפה. רק לאחר שהרגליים נוגעות ברצפה אנחנו מרימים את הראש מעל המים.
לאחר שאנחנו מרגישים בנוח עם התרגיל, נבצע את אותו דבר ללא הקיר: כאשר אנחנו שוכבים על המים, ידיים לפנים פחות או יותר ברוחב כתפיים, ולאחר כ- 5 שניות מתחילים לעשות בלונים ובאותו זמן מביאים ברכיים לבטן וידיים לאחור ובאותו אופן, רק כאשר הרגליים נוגעות ברצפה מרימים ראש, אחרת ייווצר לחץ חזק בגב התחתון תוך כדי העמידה.
הדגמה:
תרגיל 3: חיזוק שרירים
מטרת התרגיל לחזק את שרירי הזרועות והכתפיים תוך כדי תנועה סימטרית ללא לחץ בגב התחתון.
אופן ביצוע התרגיל: הולכים כאשר הידיים בתוך המים ומבצעים עיגולים בידיים כמו בסגנון חזה, רק שהפעם העיגולים גדולים יותר, עמוקים יותר ובכל עיגול נוגעים בבטן. בסיום כל עיגול חוזרים לצורת חץ, מחכים 3 שניות תוך כדי הליכה ומבצעים עיגולים נוספים באותה צורה.
את אותו תרגיל אנו מבצעים תוך כדי שחייה עם תנועות עדינות של הרגליים וללא הוצאת אוויר. קצת לפני שנגמר לנו האוויר נעמדים לאט כמו בתרגיל 2.
הדגמה:
תרגיל 4: שחרור לחץ בצוואר
מטרת התרגיל ביצוע תנועות של הידיים והרגליים ללא לחץ בצוואר ובגב. התנועה גם סימטרית וגם מאפשרת למי שקשה לו לשחות עם ראש במים, לחזק את השרירים הספציפיים, פתיחת הנשימה, חיזוק שרירי הגב והבטן והחשוב מכל - הוא מכין אותנו יותר מאוחר לשחיית הגב והחתירה.
אופן ביצוע התרגיל: שוכבים על הגב, ידיים לצד הגוף ובועטים עם רגליים בחתירה. את הבעיטות יש לבצע בתוך המים עם כיפוף קל יחסית בברכיים. לאט לאט מרימים את הידיים, כאשר הן צמודות לגוף עד גובה בית השחי תוך כדי שאיפת אוויר מהפה, ברגע שהזרועות מגיעות לגובה הכתפיים, מתחילים לגרוף עם הידיים כשהם בתוך המים, עד שהידיים נוגעות בירך תוך נשיפת אוויר מהאף.
לאורך כל התנועה שומרים על צוואר רפוי עם מבט לשמיים. במידה ויש לחץ בגב, מומלץ לבצע את התרגיל עם סנפירים, על מנת לעזור בציפת הגוף ואז ננסה לבעוט בצורה עדינה ואיטית.
הדגמה:
תרגיל 5: פתיחה של בית החזה
מטרת התרגיל ליצור פתיחה גדולה מאוד של בית החזה. מותחים את הכתפיים, בדיוק ההפך מישיבה מול מחשב. כמו כן, הנשיפה העמוקה בכל תנועה ותנועה שומרת על הגוף מלא באוויר וכך יכולת הציפה שלנו טובה יותר.
בנוסף, סגנון הגב הוא הסגנון היחיד שאין בו תזוזת צוואר, כך שהוא יכול להתאים מאוד לאנשים שסובלים מכאבי גב וצוואר.
אופן הביצוע התרגיל: גב רפוי עם נשימה מתוזמנת- צפים על הגב ושוחים גב חתירה. הכוונה היא שהידיים זזות לאחור, כף היד רפויה מאוד והשחייה היא איטית. אנו מנסים כמעט לא לעבוד עם הרגליים, אלא לתת להם להיגרר במים כחלק מגלגול הגוף.
במידה ואנחנו מרגישים שאנו שוקעים, ניתן לבצע את התרגיל עם סנפירים. בתרגיל זה, אנו מנסים לתזמן נשימה. עם יציאת היד מהמים אנחנו שואפים אוויר ובזמן הכנסתה למים נושפים אוויר.
הדגמה:
הכותב הינו מומחה להידרותרפיה, בעלים של רשת מרכזי "עולם המים" ומייסד שיטת השחייה WEST
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"