משלחת מצפון קוריאה במלזיה: "רוצים את גופתו של קים ג'ונג נאם"
שבועיים לאחר חיסולו של אחיו למחצה של שליט צפון קוריאה, העלו בפיונגיאנג הילוך ושלחו דיפלומטים למלזיה בניסיון להשיב אליהם את הגופה - שאותה הם מסרבים לנתח. בינתיים הודיעו במלזיה כי מחר יוגשו כתבי אישום נגד שתי חשודות מווייטנאם ואינדונזיה בגין רצח - והרשעתן עשויה להוביל לעונש מוות
מתגברת המתיחות בין צפון קוריאה למלזיה על רקע החיסול בנמל התעופה: משלחת של בכירים צפון קוריאנים נחתה היום (ג') בקואלה לומפור בניסיון להשיב לפיונגיאנג את גופתו של קים ג'ונג נאם, אחיו למחצה של השליט קים ג'ונג און, שהורעל למוות לפני כשבועיים בבירת מלזיה – ורבים חושדים, במיוחד במלזיה, כי מדובר במתקפה שדווקא פיונגיאנג הוציאה לפועל.
גופתו של קים ג'ונג נאם עומדת בלב מאבק דיפלומטי חריף בין צפון קוריאה למלזיה. בפיונגיאנג התנגדו נחרצות לכך שבמלזיה יערכו לגופה ניתוח שלאחר המוות, בעוד המלזים סירבו להחזיר את הגופה מבלי לקחת לכל הפחות דגימות DNA מהקורבן ומבני משפחה מדרגה ראשונה.
המשלחת הצפון קוריאנית כוללת את רי טונג איל, לשעבר סגן השגריר לארה"ב, שאמר הבוקר לעיתונאים מחוץ לשגרירות הצפון קוריאנית במלזיה כי המשלחת הדיפלומטית תנסה להשיב את הגופה ולשחרר אזרח צפון קוריאני שנעצר במסגרת הפרשה. הוא הוסיף כי המשלחת גם שואפת ל"התפתחות של יחסים ידידותיים" בין שתי המדינות.
מלזיה אישרה כי הקורבן של התקיפה בנמל התעופה בקואלה לומפור הוא אכן קים ג'ונג נאם, אך בצפון קוריאה לעומת זאת הגדירו את הקורבן רק בתור "אזרח צפון קוריאני בעל דרכון דיפלומטי".
החיסול של קים ג'ונג נאם התרחש בין המוני נוסעים בנמל התעופה בקואלה לומפור, ונראה כי היה מדובר באירוע מדוקדק ומתוכנן היטב. לפי הרשויות במלזיה, הצפון קוריאנים נתנו גז עצבים מסוג VX לשתי נשים, ששמו את החומר הקלטני על פניו של קים. הוא מת בדרכו לבית החולים, כ-20 דקות לאחר האירוע.
בינתיים הודיעה היום התביעה במלזיה מחר תגיש כתב אישום נגד שתי הנשים החשודות, דואן טי הונג הווייטנאמית וסיטי עיישה האינדונזית, בגין מעורבותן ברצח. לפי התביעה, הרשעה עשויה להביא לעונש מוות. בנוסף נעצרו שני חשודים נוספים: אזרח מלזי ששוחרר בערבות ואזרח צפון קוריאני שעדיין במעצר. החקירה נגדם ממשיכה ועדיין לא ברור אם גם נגדם יוגשו כתבי אישום. הרשויות ממשיכות לחפש אחר שבעה חשודים נוספים, כולם צפון קוריאנים. ארבעה מהם נמלטו מהמדינה יום לאחר החיסול וככל הנראה שבו לארצם.
קים ג'ונג נאם סומן בעבר בעצמו כיורש של שליט צפון קוריאה הקודם, קים ג'ונג איל, אבל בהמשך הוא הודח אחרי שניסה להיכנס לדיסנילנד בטוקיו עם דרכון מזויף. הוא עבר לסין – ואף הביע התנגדות למינוי אחיו קים ג'ונג און לשליט צפון קוריאה. לאורך השנים הוא התבטא כמה פעמים בפומבי נגד העובדה שמשפחתו הרודנית מעבירה את השליטה בצפון קוריאה מדור לדור בין בניה. מעריכים כי הוא היה באמצע שנות ה-40 לחייו, והיו לו שני בנים ובת משתי נשים בסין ובמקאו – לשם היה בדרכו בעת חיסולו בנמל התעופה.
קים ג'ונג נאם היה אחיו הגדול של השליט הנוכחי, ושנים ארוכות הוא חי בעיקר מחוץ לצפון קוריאה. קשריו עם משפחת השלטון הצפון קוריאנית נחשבים רופפים, וב-2010, כשהאב קים ג'ונג איל עוד היה בחיים ושלט במדינה הקומוניסטית המסוגרת, הביע קים ג'ונג נאם התנגדות לכך שקים ג'ונג און יירש את התפקיד אחרי מות האב.
ב-2012, אחרי מינוי קים ג'ונג און לשליט, דווח כי קים ג'ונג נאם אמר שצפון קוריאה מאוד לא יציבה ושבסופו של דבר המשטר הסטליניסטי בה יקרוס. לפי הערכות, קים ג'ונג נאם היה קרוב לדודו, ג'נג סונג תאק, שהיה האיש מספר שתיים בצפון קוריאה – עד שהוצא להורג ב-2013 בהוראתו של קים ג'ונג און. לאורך השנים הדגיש קים ג'ונג נאם שוב ושוב כי לו עצמו אין שום רצון להנהיג את צפון קוריאה.