נער הובא לבית משפט אזוק – ויפוצה כספית
הנער הובא עם אזיקים בניגוד לנהלים, והשוטרים לא נימקו בכתב את הסיבה לך. נציג המשטרה טען בדיון שלא מצא תימוכין לטענה על אזיקים, אולם תמונה שצולמה בבית המשפט הכריעה את הכף
נער שהובא להארכת מעצר בבית משפט השלום בירושלים אזוק בידיו יפוצה ב-2,800 שקל משום שהדבר נעשה בניגוד לחוק. פרקליטו הצליח להוכיח את הטענה לאחר שהביא תמונה שבה נראה הנער עם האזיקים, וזאת בניגוד לטענתו של נציג המשטרה בדיון.
האירוע התרחש לפני חצי שנה. הנער נלקח על ידי שוטרי מחוז ש"י לדיון בעניינו והגיע אליו עם אזיקים. יש לציין כי החוק אוסר איזוק גם לבגירים, אולם במקרה של קטינים על נציגי המשטרה לנמק מדוע הושמו אזיקים. בהחלטה שהתקבלה במסגרת תביעה בבית המשפט לתביעות קטנות נאמר כי איזוק פומבי עלול להשליך על מצבו של קטין, וכי על מנת להוביל עצור כשהוא אזוק חייבת להיות עילה מספקת של מסוכנות או עילת בריחה.
במהלך הדיון בבית משפט לתביעות קטנות אמר עו"ד מנשה יאדו מארגון חוננו, פרקליטו של הנער, כי האיזוק הוא "פרקטיקה יום יומית. דבר שנעשה בשגרה. אנחנו יודעים שתביעה אזרחית יכולה לתקן את זה".
נציג המשטרה בבית המשפט הכחיש את הטענה כי הנער הגיע אזוק. "ביחידה שאני משרת בה יש הקפדה על הנהלים של קטינים, של אזיקה הובלה". לדבריו, "יש הקפדה יתרה על רישום הסוגיה הזו. ברגע שהנחיתי את השוטרים לבצע איזוק מסוים, נגיד אם הקטין השתולל, הוא ברחן, ניסה לברוח, התנהגות מחשידה מבחינתי, הכל על פי הנהלים. אם הוריתי לאזוק, שוטר ירשום 'הקצין הנחה אותי לאזוק את פלוני בגלל שעשה כך וכך'. ניסיתי לבדוק ואין שום זכר לסיפור הזה".
בתגובה לעמדת נציג המשטרה שלף עו"ד יאדו תמונה של הנער כשהוא מובל בבית המשפט כשהוא אזוק. הוא אף ציין את שם הצלם, תפקידו והסביר כי יוכל להביא אותו לעדות. לאחר הצגת ראיה זו, ולאור העובדה שגם נציג המשטרה הודה כי הדבר מנוגד לנהלים, החליטה המשטרה לסיים את המשפט בהסכמה. בית המשפט קבע ישולמו פיצויים של 2,800 שקלים לנתבע.
"מדובר בהליך אחד מיני רבים שנוהל כדי להזכיר למשטרת ישראל כי גם למתיישבים ופעילי ימין יש זכויות וצביון אנושי ואזרחי עליו יש לשמור", אמר עו"ד יאדו. "הפער בין הנורמות הכתובות בחוקים ובנהלים, לבין היחס שמקבלים העצורים מהשוטרים בשטח הוא פער של שמיים וארץ. אין לי ספק שפסק הדין הזה יועיל לתיקון המצב והפחתת העוולות שמבוצעות בידי אנשי החוק".
מבחינת החוק, אין להוביל קטין אזוק במקום ציבורי, "אלא אם ניתן להשיג את מטרת הכבילה בדרך שפגיעתה בקטין פחותה". כמו כן, אם כן הוחלט לעשות זאת יש לוודא כי משך הכבילה יהיה קצר ביותר הנדרש להשגת המטרה. בהחלטה נאמר כי בכבילת קטין יש לקחת בחשבון את גילו ואת "השפעת הכבילה על שלומו הגופני והנפשי". למרות שמדובר בפיצוי קטן יחסית, לפסיקה השלכות משמעותיות לנוכח העובדה שהובלת עצורים קטינים אזוקים היא דבר שבשגרה.