"נטשנו את עמדת הקורבן": במצפה רמון מתכוננים למהפך
תכניות לעוד 1,300 חדרי מלון, מרכז מסחרי חדש, שיפוץ תשתיות ותנופת בנייה שמנהלים יזמים אופטימיים, ואפילו פריחת יקבים מקומיים וסקייט פארק חדש - לאחר שנים של הזנחה, מצפה רמון מגלה ניצנים של התעוררות. ראש המועצה: "שינינו גישה באופן מודע - וזנחנו את 'אג'נדת המסכנות'". צפו בתמונות
לאחר הפיתוח המואץ שעוברת ירוחם - מגיע גם תורה של מצפה רמון: לאחר שנים של קיפאון בשוק הנדל"ן המקומי, הפך היישוב למוקד פיתוח מצד יזמים פרטיים וגורמים רשמיים - כאשר על הכוונת תהליך מואץ של בניה ופיתוח של מבני ציבור, מיזמים עסקיים פרטיים ופרויקטים למגורים ולמסחר. השינוי, אומרים רבים, הוא בין היתר בזכות שינוי בגישה - מעמדה קורבנית לעמדה מלאת יוזמה.
כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן
אחד הפרויקטים העיקריים שמקדמים בימים אלו ביישוב הוא שינוי בניין המועצה המקומית. מבנה המועצה החדש יוקם על שטח של כ-900 מ"ר, ומיועד להשתלב בנוף המדברי ובמרחב האורבני בו הוא נמצא. 11 משרדי אדריכלים מתמודדים על הפרויקט.
רוני מרום (50), ראש המועצה שנבחר לפני 3 שנים, הסביר כי "אנחנו משנים גישה באופן מודע. זנחנו את 'אג'נדת המסכנות', והפכנו ליישוב שמודע להון האנושי והנכסים הטבעיים שלו. זו הדרך לגיס משאבים ממשרדי ממשלה והמגזר השלישי".
"התכנית שלנו היא להפוך ליישוב בן 10,000-8,000 איש, לעומת יישוב של כ-5,500 תושבים כיום", הוא מוסיף. "בגלל הבידוד הגיאוגרפי של העיר יש צורך בכלכלה מקומית מקיימת חזקה - וכדי לעשות זאת, מצפה רמון חייבת לגדול".
בתכנית: מאות יחידות דיור חדשות
במקביל מקדמת חברת "גלעד מאי" תכנית מגורים בשכונות גוונים וספיר ביישוב, ומתכוונת להקים 29 יח"ד בגודל של 3-5 חדרים (125-130, 107 מ"ר, מ"ר ו-90 מ"ר). "הכוונה שלנו היא להשקיע במקומות בהם יש מחסור בהיצע דירות איכותי", מסביר גלעד יפרח, מנכ"ל החברה. "המקום סובל ממחסור בבנייה מאז שנות ה-90 - מאז נבנו שכונות בנה ביתך, אבל לא דירות. אנשים זקוקים לחלופת דיור איכותית ומודרנית".
"במצפה רמון יש אוכלוסיה צעירה וחזקה שהגיע מהמרכז", הוא מוסיף. "הוקמה כאן קהילה תוססת של צעירים ואנשי רוח שהתאהבו במקום, גם מטעמי ציונות וגם בגלל האווירה. גם אנשי הקבע מהסביבה יצרו תמהיל אוכלוסייה רענן, יחד עם עובדי מקאן וואלי". 60% מיחידות הדיור כבר נמכרו לאחר שהחלו בשיווק לפני 3 חודשים. "אפילו לא עשינו פרסום", מודה יפרח.
בנוסף, בחודש שעבר פרסם משרד הביטחון הודעת מכירה של 14 דירות בהליך של מכרז פומבי, אליו יוכל לגשת כל אזרח. מדובר בהליך שמבוצע במסגרת תהליך התייעלות שמוביל משרד הביטחון, ואשר כולל דירות בנות 3 ו-4 חדרים בגדלים של 60-115 מ"ר.
הגירה חיובית - לראשונה מזה שנים
במועצה אף מקווים לסיים לשפץ את רובע דרכי הבשמים הידוע, הכולל את שיפוץ המדרכות והתאורה, והוספת ספסלים, תשתיות וריצוף. מדובר בפרויקט בעלות של 6 מיליון שקלים, אשר ייבנה ברובע שמהווה מוקד משיכה עיקרי למטיילים ואת החלק מרכזי בפרנסתם של תושבי היישוב.
"הנגב נמצא בתנופה כללית, שכוללת גם את ירוחם ואת דימונה", אומר ליאור נחמה, מנכ"ל החברה לפיתוח מצפה רמון. "מצפה רמון עלתה לתודעה, בין היתר בזכות מלון בראשית - וכיום מגיעים לכאן הרבה צעירים שנהנים מהשקט. כתוצאה מכך קיימת תנופת בנייה שלא הייתה כמוה ב-20 השנים האחרונות". נחמה עבר למצפה רמון לפני 9 שנים עם משפחתו מהיישוב עלי שבשומרון, ומספר כי "בשנים האלה היה שינוי עצום. מחירי השכירות קפצו ויש הגירה חיובית".
1,300 חדרי מלון חדשים
גם תחום התיירות ביישוב צפוי לעבור שדרוג. לפני כשנה וחצי אושרה תכנית של רשות מקרקעי ישראל בשיתוף משרד התיירות, להקמת 6 בתי מלון וחדרי אירוח בהיקף של 1,300 חדרים. מטרת התכנית המוצהרת, הכוללת שטחי בנייה של 1,100 דונם, היא להפוך את מצפה רמון לאחד מיעדי התיירות המרכזיים בישראל - וכוללת בין היתר הקמת טיילת לאורך שפת המצוק.
במקביל נערכים מאמצים רבים גם מצד תיירנים פרטיים. ערן רז, בעל יקב "ננה", הגיע למצפה רמון יחד עם אשתו וששת ילדיהם לפני כעשור מאזור הרי ירושלים. רז עסק בתחום היין באזור ירושלים ורמת הגולן, והחליט לבצע את המעבר לדרום במטרה לנטוע כרמים בנגב.
"עברתי לכאן לאחר שגיליתי את הפוטנציאל להפוך את מצפה רמון לאזור של ייצור יין", מספר רז. "את השנים הראשונות הקדשתי לנטיעת כרמים - את הכרם הראשון נטענו ב- 2007 באפיק נחל צין, שמתאים לגפנים לייצור יין איכותי מבחינת מזג האוויר והקרקע". במקביל עסק רז בפרויקט "שפת מדבר" לפיתוח חקלאות ביישוב, וקרוב לאלף דונם של כרמי יין כבר ננטעו באזור. בעתיד מקווה רז לייצר כ-100 אלף בקבוקים, לעומת היקף ייצור של 5,000 בקבוקים כיום בחוות "ננה".
"אני צופה באזור משתנה כבר 15 שנים - ומה שקורה בו היום הוא לא מה שקרה בו בעבר, לא מבחינת המועצה והסיוע שלה ליזמים, וגם לא מבחינת משרדי הממשלה. בעבר היה מדובר במועצה נזקקת - וכיום מדובר במועצה יוזמת ולוקחת אחריות".
במקביל ליזמות הקולינרית, בקרוב צפויים לקום סקייט פארק ופאמפ טרק. מדובר בשני מיזמים שיוקמו בהשקעה של כ-4 מיליון שקלים, ומיועדים לרוכבי סקייטבורד ורולר בליידס. האתרים יוקמו בליווי של מומחים בעלי שם מחו"ל ויהיו מוקפים בפארק ציבורי, באזורי צפייה מוצלים ובגינון מתקדם.
מרכז מסחרי במקום מבנה בזק נטוש
את מבנה בזק אשר עומד נטוש מזה 18 שנים צפוי להחליף בקרוב מרכז מסחרי חדש, אשר יכלול עסקים ממגוון רשתות (בהן קולומביה, אלדו, וכן רשתות הקפה, הסושי ופארם). מדובר בהשקעה מתוכננת של כ-25 מיליון שקל.
היזם הוא ששי רז (52), תושב פתח תקווה ובעל חברת "אשל מצפה רמון בע"מ". "מעולם לא שקלתי ברצינות את אזור מצפה רמון כאזור להשקעה", הוא מספר. "במשך שנים היה מדובר באזור נשכח. אבל לאחר עבודת מחקר ושיחות מעמיקות עם המועצה המקומית הבנתי את הפוטנציאל. כיום מגיעים לאזור המון יזמים צעירים, שחלקם מונעים גם משיקולי ציונות".
"המקום לא יהפוך לאילת - יש בה אווירת בוטיק מיוחדת", הוא מוסיף. "המיקום של הפרויקט הוא נפלא, ואם משרד התיירות ומשרדי ממשלה נוספים ישלבו ידיים, המקום יכול להתרומם. כרגע מלון בראשית הוא בועה - צריך להמשיך ולפתח משם".