פרשת המכון הפתולוגי: המדינה תפצה משפחות נפטרים במיליונים
סדרת תחקירים שפורסמו ב"ידיעות אחרונות" חשפו כי במכון לרפואה משפטית הוחזקו במשך שנים דגימות איברים של אלפי נפטרים. בעקבות הגילויים הוגשו עשרות תביעות לבית המשפט. היום חושף העיתון כי המדינה חתמה על הסכם פשרה דרמטי: 18 משפחות יפוצו במיליוני שקלים. וזו רק ההתחלה
באחד מימי חודש נובמבר 2012, בני הזוג אהובה ועמי אברבנאל עשו את דרכם לבית העלמין נווה-הדר בהוד-השרון – שם קבור בנם דורי, שנהרג בתאונת צלילה בשנת 2001, והוא בן 24 בלבד.
בכניסה לבית העלמין המתין להם איש זק"א שאחז בצנצנת ובה רקמות וחלקים מגופו של בנם המנוח, שנותרו מאז מותו במכון לרפואה משפטית באבו כביר. החבורה צעדה יחד לכיוון הקבר, שלצדו נחפר עוד קודם פתח צר, כדי לטמון את חלקי האיברים של בנם. "להלוויה של דורי הגיעו איזה אלף איש, ובסוף לא קברנו את כולו. השארנו משהו במקום אחר, וזה מזעזע", אמרה לנו השבוע אמו, אהובה.
בסדרת כתבות שפורסמו לפני כחמש שנים חשפה מחלקת התחקירים של "ידיעות אחרונות" כי דגימות איברים של 8,288 נפטרים, שנותחו במכון לרפואה משפטית משנת 2000 ואילך, לא הובאו לקבורה – זאת בניגוד להבטחות שקיבלו משפחות בעת שחתמו על טפסים המאשרים את נתיחת יקיריהן.
רבות מאותן משפחות כלל לא ידעו שאיברי יקיריהן נותרו במכון המשפטי, שמורים באלפי מכלי פורמלין. מאוחר יותר נחשפו מחדלים נוספים. כך למשל התברר כי במכון נשמר ליבו השלם של הבדרן המנוח דודו טופז, מבלי שהדבר הוזכר בדוח הנתיחה ומבלי שמשפחתו ידעה על כך.
מי שעמד אז בראש המכון, פרופ' יהודה היס, טען אז כי מלאכת שמירת הרקמות הינה פרקטיקה מקובלת, שמטרתה בירור הליכים משפטיים או חקירתיים שעשויים להתעורר עם הזמן.
בעקבות חשיפת העיתון הכריז משרד המשפטים על מבצע בשם "מנוחה בכבוד", שנועד להביא לקבורה את כל איברי הנפטרים שנותרו במכון לאורך השנים. במקביל קרא המשרד למשפחות לייצור קשר כדי לברר אם נותרו במכון רקמות של יקיריהן. זה גם היה השלב שבו משפחת אברבנאל גילתה, למרבה הזעזוע, כי חלקים מגופו של בנם נותרו כל אותן השנים במכון לרפואה משפטית. "זה היה שוק לא נורמלי", אומרת האם אהובה.
ב-2015 הגישו בני הזוג אברבנאל תביעה נגד משרד הבריאות ונגד המכון לרפואה משפטית. הם לא היחידים. מאז נחשפה הפרשה הוגשו עשרות תביעות פיצויים בידי משפחות שאברי יקיריהן נותרו במכון ולא נקברו בשלמותם, אלא שעד היום הסתיימו הליכים בתיקים ספורים.
"ידיעות אחרונות" חושף כעת כי בשבוע שעבר חתמה המדינה על הסכם פשרה ייחודי שמביא באחת לסיומן של 18 תביעות כאלה. בהסכם שהגיע לידינו נקבע כי "לפנים משורת הדין ומבלי להודות באחריות ו/או חברות של המדינה כלפי התובעים תשלם המדינה לכלל התובעים סך כולל של 3.85 מיליון שקל".
עו"ד עדו אורלנסקי, שייצג את המשפחות יחד עם עו"ד טוני ימין, מסביר כי היקף הפיצוי נקבע מול כל משפחה באופן נפרד, לפי פרמטרים שונים.
הכתבה מתפרסמת היום במוסף "7 ימים" של "ידיעות אחרונות"