שתף קטע נבחר
 

צרכני הגז יממנו חלק מהקמת הצינור לירדן

מחיר הולכת הגז למפעלים יעלה כדי לאפשר לשותפות לווייתן לייצא לירדן: בהחלטה ששלחה רשות הגז למפעלים ולתחנות הכוח היא הודיעה כי הם יממנו 42% מהקמת הצינור. הרשות הדגישה כי אף על פי שהמשק לא זקוק לצנרת חדשה, היא תהיה גדולה פי שלושה מהדרוש

מפעלים ותחנות כוח יממנו 42% מהקמת צנרת הולכת גז ממאגר לווייתן לירדן, כך עולה ממסמך שימוע שפרסמה רשות הגז בחמישי האחרון שהגיע לידי "כלכליסט". במסמך ביקשה הרשות לעדכן את צרכני הגז בישראל על כוונתה לעדכן את תעריף ההולכה על מנת לממן את הקמת מקטעי הצנרת ליצוא הגז מהמאגר לחברת החשמל הירדנית.

 

כך נתקעת מהפכת הגז בתעשייה הישראלית

מבקר המדינה: חסמים וכשלים בחיבור לרשת הגז הטבעי

 

מסמך הרשות מתייחס להקמת צנרת באורך של כ־32 ק"מ, שתקום בין תל קשיש (שבין יקנעם לקרית טבעון) לדברת (במזרח עמק יזרעאל). הצנרת עתידה לשמש ליצוא הגז ממאגר לווייתן לירדן בסוף 2019, כחלק מחוזה הענק שהיווה את העוגן למימון פיתוח המאגר.

 

צנרת ענקית שלא לצורך

רשות הגז הפיצה את המסמך בתחילת החודש לכלל המשתמשים במערכת הולכת הגז, ביניהם מפעלים ובעלי תחנות הכוח, בו הוגבל זמן התגובה שלהם לשבוע בלבד, ועליהם לתת את דעתם עד ה־9 במרס.

 

לפי הערכה, העלות הכוללת של הקמת צנרת ההולכה יעמוד כל כ־303 מיליון שקל. צרכני הגז ישאו ב־42% מעלות הקמת מקטע הצנרת, כ־127 מיליון שקל, והם יממנו זאת על ידי התייקרות בתעריפי ההולכה ברמה שטרם נקבעה.

 

נובל אנרג'י האמריקנית, שתייצא את הגז על ידי חברת בת כדי לנתק את הזיקה היהודית של מקור הגז, תישא רק ב־58% מעלות ההקמה, כ־176 מיליון שקל. בכיר במשק הגז טוען שאת התוספת של עוד כמה עשרות ק"מ למעבר הגבול הירדני אמורה נובל אנרג'י לשלם בעצמה.

 

לטענת רשות הגז, משום שמקטע הצנרת המיועד אמור לשרת בעתיד גם תחנות כוח בבנייה או מפעלים שיחוברו למערכת הגז, יש סיכוי סביר שאלו ישתמשו בצנרת החדשה. הרשות מסתמכת על החלטה מתחילת 2014 שקבעה שאם מתקיים יצוא למדינה זרה, על היצואן לשלם את החלק היחסי של הקמת הצנרת הנוספת שנדרשת. עוד היא מסבירה כי יש להקים את קו הגז הנוסף מכיוון שהקיבולת הנוכחית של הצנרת, בקוטר של 18 אינץ', "אינה מספיקה לכל הביקושים של המשק המקומי והיצוא לירדן".

 

סיבה נוספת לטענת הרשות להטיל על צרכני הגז חלק נכבד מהקמת צנרת ההולכה היא כי "לולא פרויקט היצוא לירדן, לא היה צורך בהכפלת הקו במועד בו הוא צפוי להיות מוקם". ההסבר הוא שהכמות שמועברת כיום, 1.1 מיליארד מ"ק לשנה, מספקת את צרכי האזור. לכן הרשות טוענת כי "לצורך פרויקט היצוא הנוכחי, די היה בהקמת צינור של 12 אינץ'. אולם, כשבאים להקים מקטע לא מקימים רק עבור הכמות המיועדת לעבור בצינור". לכן, לפי המסמך, יש להקים צנרת יצוא בקוטר של 18 אינץ' לפחות, גם עבור חוזי יצוא עתידיים, שעדיין לא קיימים.

 

הדבר הביא למסקנה כי "למרות שנכון להיום אין צרכנים ישראלים שניתן להציע עליהם בוודאות לאורך הקו, המועצה החליטה להטיל על בעל רישיון ההולכה להקים קו הולכה בקוטר 36 אינץ'", כלומר פי שלוש מהצורך האמיתי. נימוקי הרשות לתמיכה בהחלטה הם הימנעות מתוספות שיהיה קשה לאשר בעתיד; פוטנציאל גידול בגז טבעי בצפון הארץ; והאגירה הפנימית של הצנרת החדשה, שתוכל לשמש את המשק בשעת חירום.

 

רשות הגז עוד מדגישה במסמך כי "אילולא פרויקט היצוא לירדן, צנרת קיבולת של כ־2 מיליארד מ"ק היתה מספיקה על מנת לעמוד גם בביקושים העתידיים של המשק", אך ללא הכפלת הקו לא יהיה יצוא, שהוא קריטי להוצאת הגז מלווייתן.

 

עם זאת, לא ברור מדוע רשות הגז לא הטילה על בעלי המאגר את תוספת התשלום או שילמה על כך בעצמה.

 

הפגנות בירדן נגד העסקה

בעוד שבישראל מתחילים לסלול צינור, בירדן מתגברות ההפגנות נגד עסקת הגז. גופים המתנגדים לה הודיעו כי בשישי הבא יארגנו במרכז עמאן הפגנה כנגד אספקת הגז מישראל. כמו כן נמסר כי ייערכו הפגנות מול משרדי פוטאש, חברת האשלג הירדנית שמייבאת את הגז מישראל. 

 

ממשרד האנרגיה נמסר כי "תכנון קדימה של משק הגז הטבעי והראיה לעתיד לוקחים בחשבון גם ביקושים פוטנציאליים של המשק הישראלי וגם אפשרויות יצוא נוספות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
אסדת הקידוח בלווייתן
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
מומלצים