טילים אמריקניים, סנקציות סיניות וקים ג'ונג און. דרום קוריאה בין הפטיש לסדן
הדילמה הקוריאנית: כדי להתמודד עם איום הטילים הצפון קוריאניים רוצה סיאול את מערכת ההגנה האמריקנית THAAD, אבל עבור סין מדובר בחציית קו אדום ואיום ישיר עליה - אז היא מגיבה בהטלת עיצומים על דרום קוריאה
שיגורי הטילים הבליסיטיים (האחרון שבהם נערך הלילה) וניסויי והגרעין הצפון קוריאניים הובילו את ארצות הברית ואת בעלות בריתה באסיה לחשיבה אסטרטגית חדשה שתאפשר להן להגן על עצמן מפני האיום הצפון קוריאני.
עוד סיפורים מעניינים מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
לצפון קוריאה יש ארסנל טילים שיכולים לפגוע ביעדים אסטרטגיים ביפן ובדרום קוריאה, בבסיסי ארה"ב הפרוסים במדינות אלה ואף בבסיס האמריקני בגואם. היא שיגרה הלילה (יום ב') ארבעה טילים בליסטיים מאזור הסמוך לגבול הצפוני עם סין, ובהודעת צבא דרום קוריאה נמסר כי הטילים טסו למרחק של כ-1,000 קילומטרים ונחתו בים, מול חופיה המזרחיים של השכנה הצפונית. פיונגיאנג אמורה לערוך בקרוב לערוך ניסוי בטיל בין-יבשתי מסוג "טפודונג 2" לטווח של כ-12 אלף קילומטרים. טווח זה יאפשר לצפון קוריאה לאיים על אדמת ארה"ב ישירות ולפגוע ביעדים בחופה המערבי של ארה"ב.
"האיום הצפון קוריאני הוא רק תירוץ"
סין איננה מרוצה מהצבת מערכת THAAD על אדמת דרום קוריאה. היא רואה במערכת זו איום על הביטחון הלאומי שלה. לטענת בייג'ינג, מערכת זו איננה מיועדת להתמודד מול האיום הצפון קוריאני, אלא מטרתה להרתיע אותה ולאיים עליה תוך שימוש באיום הצפון קוריאני כתירוץ. כבר לפני שנתיים, בעת שנשיא סין שי ג'ינפינג ביקר בדרום קוריאה, הוא אמר לנשיאה המקומית פארק ג'ן-הייאה שסין מבקשת מסיאול לשקול מחדש את הצבת מערכת ה-THAAD האמריקנית על אדמתה.
סיאול האזינה בקשב רב לבקשה הסינית, התמהמה קמעה בהחלטה, אבל החליטה לבסוף להציב את המערכת האמריקנית למרות התנגדות בייג'ינג ולמרות שסמכויות נשיאת דרום קוריאה הועברו לראש הממשלה בגלל הדחתה על ידי הפרלמנט עד לקבלת אישור סופי להדחה מבית המשפט לחוקה.
סין: מוצרי קוסמטיקה וזמרים קוריאניים - אאוט
מוצרי קוסמטיקה דרום קוריאניים שזוכה להצלחה בסין לא קיבלו אישור ייצוא ונתקלו בחסמים בירוקרטיים. זמרים ולהקות מדרום קוריאה שזוכים להצלחה רבה בסין, לא קיבלו אשרות כניסה לתוך המעצמה הקומוניסטית הגדולה ומופעים שלהם בוטלו.
סין החליטה להחריף את הסנקציות על דרום קוריאה ומאמצע מרס 2017 לא תותר לסוכנויות הנסיעות הסיניות למכור חבילות תיירות לדרום קוריאה. מבחינתה של סיאול מדובר במכה קשה מאוד לענף התיירות שלה. כמחצית מהתיירים הזרים המבקרים בדרום קוריאה מדי שנה הם סינים (כ-8 מיליון מתוך כ-17 מיליון תיירים זרים).
באזורי תיירות בדרום קוריאה כמו האי הגעשי ג'ג'ו, הסנקציות הסיניות יהיו קשות מאוד לעיכול. סין היא שותפת הסחר הגדולה ביותר של דרום קוריאה, ולכן הרגישות הגבוהה של הממשל בסיאול.
אם סין תמשיך להרחיב את הסנקציות הכלכליות על דרום קוריאה, תיאלץ סיאול להעריך מחדש את מדיניותה כלפי סין וכלפי מערכת טילי THAAD האמריקנית. סיאול ניצבת כיום בפני בעיה קשה: סין היא שותפת הסחר הגדולה ביותר שלה. הגברת הסנקציות הכלכליות מצד סין יפגעו קשות במשק הדרום קוריאני. מצד שני, ארה"ב היא בעלת ברית חשובה ומרכזית שמגינה על דרום קוריאה. למשוואה זאת יש להוסיף היעדר ממשל קבוע בסיאול בעקבות הדחת הנשיאה פארק וההמתנה להכרעת בית המשפט החוקתי.
גם אם בית המשפט יאשר את ההדחה של הנשיאה, תיאלץ דרום קוריאה להמתין עוד כמה חודשים עד שלבית הכחול בסיאול, מעון הנשיא, ייכנס נשיא חדש שיוכל לקבל החלטות בנושא.
ממשלו החדש של דונלד טראמפ בארה"ב וההמתנה עד שימנה צוות מטעמו שאחראי על אסיה ויגבש מדיניות קוהרנטית כלפי סין וצפון קוריאה, מהווים גורם נוסף ובעייתי למשוואה. עד אז, סיאול תיאלץ ללכת בין הטיפות ולשלם מחיר גבוה לאור הלחצים המופעלים עלי מצד וושינגטון ובייג'ינג.
ד"ר אלון לבקוביץ מלמד במכללת בית ברל וחוקר במכון בגין-סאדאת