לראשונה מאז הפיוס: עיתונאים טורקים בכירים בישראל
משרד החוץ מארח השבוע 11 עיתונאים בכירים מכלי תקשורת מרכזיים בטורקיה. הם כבר פגשו את יו"ר הכנסת, וצפויים לקבל תדרוכים מבכירים נוספים, לסייר בהר הבית, ביד ושם, בעוטף עזה ובתל אביב. אחד העיתונאים: "לא ניתן לומר ששני הצדדים מבינים אחד את השני, אך הם קשובים אחד לשני"
לראשונה מאז שנחתם הסכם הפיוס בין ישראל לטורקיה לאחר ההידרדרות ביחסים לאור אירועי משט המרמרה, 11 עיתונאים בכירים מטורקיה הגיעו לביקור בישראל. העיתונאים ביקרו באתרים שונים וקיימו פגישות עם בכירים ישראלים, ובימים הקרובים צפויים לסייר בירושלים, בעוטף עזה ובתל אביב.
משרד החוץ הישראלי אירח את העיתונאים, שעובדים בכלי התקשורת המרכזיים בטורקיה - רשת CNN טורק, רשת NTV, העיתון היומי הורייט ועוד. במהלך הביקור הכתבים כולם הסכימו כי "נראה שיהיה עתיד ורוד ליחסים בין המדינות". העיתונאי דוייגו גובנץ' מהעיתון ג'ום הורייט סיפר: "נראה שישנם מאמצים ניכרים לפיתוח היחסים לאחר ההסדרה, אך בהחלט ניכר שנדרש עוד זמן. לא ניתן לומר ששני הצדדים מבינים אחד את השני, אך עם זאת הם קשובים אחד לשני. יש חשש שכתוצאה מכך שהנושא הסורי לא ייפתר בקרוב, ישראל וטורקיה ייאלצו להגביר את שיתוף הפעולה מעבר למה שתכננו או חלמו עליו עם הפוליטיקאים הקיימים".
הכתבים נפגשו היום (ב') עם יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין ועם ח"כ מיקי לוי (יש עתיד) במהלך סיור בכנסת. הם שאלו את אדלשטיין אם הוא מזמין לביקור רשמי בכנסת את נשיא הפרלמנט הטורקי, ואדלשטיין השיב: "אהיה מאושר אם יהיה ביקור רשמי של נשיא הפרלמנט הטורקי בכנסת. אני מצדי אשמח להיענות להזמנה אם אקבל אותה מהפרלמנט באנקרה. פורום ראשי פרלמנטים באירופה יתקיים בטורקיה בעוד יותר משנה, אבל אשמח אם נוכל להיפגש עוד קודם לכן. לא בשביל פוטואופ של לחיצת יד, כבר הייתה לחיצת יד כזו כשנפגשנו בשטרסבורג. הפגישה חשובה מפני שיש לנו נושאים רבים לשיחה - יציבות אזורית וקידום שיתוף פעולה בין מדינות האזור ובין הפרלמנטים שלהן".
אדלשטיין הוסיף: "התחלנו לאחרונה בדיאלוג משולש בין הכנסת לבין הפרלמנטים של יוון וקפריסין. אשמח מאוד שגם טורקיה, ירדן ומצרים ומדינות נוספות באזור יצטרפו לשיח החשוב הזה. אשמח גם להקים אגודת ידידות בין הכנסת לבין הפרלמנט הטורקי שידון בנושאים פרלמנטריים ו'אזרחיים' של חינוך, איכות סביבה ועוד".
בנוסף נפגשו הכתבים עם בכירים במשרד החוץ, ונועדו עם השר לשיתוף פעולה אזורי צחי הנגבי. "המבחן ליחסים בין המדינות יתרחש אם יהיה משבר עם עזה. עם זאת, יש תקווה שנוכל להימנע מכך", אמר להם הנגבי.
מחר יסיירו הכתבים בעיר העתיקה בירושלים ובהר הבית, ויקבלו תדרוך ממשטרת ישראל. לאחר מכן יבקרו ביד ושם ויאכלו ארוחת צהריים תנ"כית במסעדה בבירה. למחרת יבקרו במרכז הרפואי הדסה, בשוק הכרמל בתל אביב ובמרכז פרס לשלום. הם ייפגשו עם חמי פרס, בנו של נשיא המדינה לשעבר שמעון פרס ז"ל, ונשיא המרכז. כמו כן ייפגשו עם שגריר טורקיה בישראל, כאמל אוקם, ועם מומחי אנרגיה ותקשורת. ביום חמישי יגיעו לתדרוך עם מנכ"ל משרד החוץ, יובל רותם, שהיה לאחרונה בביקור מדיני בטורקיה. לאחר מכן יסיירו בעוטף עזה וייפגשו עם תושבי האזור. באותו הערב ייפגשו עם נשיא בית המשפט העליון לשעבר, השופט בדימוס אשר גרוניס.
דובר משרד החוץ עמנואל נחשון שמארח את חברי המשלחת, ואף שוחח עמם בטורקית, אמר: "משלחת העיתונאים, הראשונה מאז הפיוס בין ישראל וטורקיה, היא בהחלט סנונית ראשונה שמבשרת על בוא האביב. המשלחת מורכבת מעיתונאים בכירים מכלי התקשורת המרכזיים בטורקיה והיא מהווה מבחינתנו גשר נוסף להידוק היחסים בין המדינות".