שתף קטע נבחר

צפון קוריאה אוסרת על אזרחי מלזיה לצאת מהמדינה, חשודים מתבצרים בשגרירות

המתיחות בין צפון קוריאה למלזיה עולה מדרגה בעקבות ההתנקשות באחיו למחצה של שליט צפון קוריאה, קים ג'ונג און. הלילה נמסר מפיונגיאנג שאזרחי מלזיה אינם רשאים לצאת מהמדינה. במקביל, שוטרים בקואלה לומפור מחפשים שלושה חשודים שתפסו מחסה בשגרירות צפון קוריאה

 

משטרת מלזיה ליד שגרירות צפון קוריאה (צילום: AP, רויטרס) (צילום: AP, רויטרס)
משטרת מלזיה ליד שגרירות צפון קוריאה(צילום: AP, רויטרס)

 

עוד החרפה במתיחות ביחסי צפון קוריאה ומלזיה על רקע ההתנקשות בקים ג'ונג נאם, אחיו למחצה של שליט צפון קוריאה, קים ג'ונג און. הלילה (יום ג') הגיעו שוטרים לשגרירות צפון קוריאה בקואלה לומפור והם מחפשים שלושה גברים המבוקשים לחקירה בעקבות ההתנקשות ומסתתרים בשגרירות. 

 

צפון קוריאה הודיעה כי אזרחי מלזיה אינם רשאים לצאת מהמדינה ומלזיה נקטה צעד דומה והודיעה כי עובדי השגרירות ואנשי ממשל צפון קוריאנים אינם רשאים לצאת מהמדינה.  

 

 

ראש ממשלת מלזיה, נג'יב רזאק, קרא לצפון קוריאה לשחרר באופן מיידי את כל אזרחי מדינתו. נג'יב אמר כי "זהו מעשה נתעב, להפוך את אזרחינו באופן מעשי לבני ערובה, תוך התעלמות מוחלטת מהחוק הבינלאומי והנורמות הדיפלומטיות". הוא הוסיף כי זימן ישיבת חירום של המועצה לביטחון לאומי במלזיה.

 

במלזיה ממשיכים לחקור את ההתנקשות שבוצעה לפני כחודש בנמל התעופה הבינלאומי כנראה באמצעות גז עצבים VX. המשטרה זיהתה שמונה חשודים, כולל דיפלומט בכיר מצפון קוריאה ועובד בחברת התעופה הממלכתית. עד כה הואשמו שתי נשים מווייטנאם ומאינדונזיה.

 

מחוץ לשגרירות צפון קוריאה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מחוץ לשגרירות צפון קוריאה(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

דואן תהי הואונג, הנאשמת מווייטנאם (צילום: AP) (צילום: AP)
דואן תהי הואונג, הנאשמת מווייטנאם(צילום: AP)

סיטי עיישה, הנאשמת מאינדונזיה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
סיטי עיישה, הנאשמת מאינדונזיה(צילום: רויטרס)
 

סוכנות הידיעות הרשמית בצפון קוריאה (KCNA) מסרה כי משרד החוץ פרסם צו זמני האוסר על אזרחי מלזיה לעזוב את המדינה כדי להבטיח את שלומם של הדיפלומטים ואזרחי צפון קוריאה השוהים במלזיה. מלזיה הגיבה מיד. סגן ראש הממשלה אחמד זהיד חמידי אסר על אזרחי צפון קוריאה לעזוב את המדינה. אחר כך הבהיר שהאיסור חל רק על עובדי השגרירות ועל אנשי ממשל.

 

בצפון קוריאה שוהים כעת 11 אזרחי מלזיה, כולל שלושה עובדי השגרירות ושישה בני משפחותיהם וכן שני אזרחים נוספים העובדים במדינה. כאמור, המשטרה בקואלה לומפור מתכוונת לחקור שלושה מבוקשים המסתתרים בשגרירות צפון קוריאה: "כמה זמן עוד יתחבאו בשגרירות? זה עניין של זמן עד שייצאו", אמר מפקד משטרת מלזיה חאלד אבו באקר. הוא הבהיר שהמשטרה לא תפרוץ למבנה: "נחכה עד שייצאו. יש לנו את כל הזמן".

 

הנאשמות: "חשבנו שזה שעשועון טלוויזיה"

בשבוע שעבר הגישו הרשויות במלזיה כתב אישום נגד שתי צעירות מאינדונזיה ווייטנאם בגין רציחתו של קים ג'ונג נאם. על פי כתב האישום, סיטי עיישה, צעירה בת 25 ואם לילד מג'קרטה, ודואן תהי הואונג, בת 28 מכפר בווייטנאם, היו ב-13 בפברואר בשדה התעופה בקואלה לומפור, יחד עם ארבעה אנשים נוספים שטרם נתפסו, במטרה להרוג את אחיו של הרודן מצפון קוריאה.

 

המשטרה המלזית הביאה את השתיים לאולם הדיונים כשהן לבושות במגן חסין כדורים, אך לא נרשמו תקריות או הערות בזמן הגשת כתבי האישום. הדיון הבא במשפט ייערך ב-13 באפריל. דיפלומטים שביקרו את עיישה והואונג במעצר סיפרו כי השתיים אמרו שלא ידעו שהן היו חלק קטן מההתנקשות, שלפי גורמים בארה"ב ובדרום קוריאה אורגנה על ידי סוכנים צפון קוריאנים.

 

קים ג'ונג נאם, שמתח לא פעם ביקורת על משטרו של אחיו למחצה, מת כאמור לאחר ששתי הנשים מרחו לכאורה גז עצבים מסוג VX על פניו. מדובר בחומר שמוגדר על ידי האו"ם כנשק מסוכן להשמדה המונית. קים הספיק להגיע למרכז המידע של נמל התעופה ועל פניו הבעת פנים המעידה על כאב, הוא אמר: "כואב מאוד, כואב מאוד, התיזו עליי נוזל" ואז איבד את הכרתו. שתי הנאשמות נעצרו ימים ספורים אחרי הרצח בעקבות צילומים שנקלטו במצלמות האבטחה של שדה התעופה. הן סיפרו לדיפלומטים שביקרו אותן כי חשבו שהן משתתפות בשעשועון טלוויזיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הנאשמת ברצח קים ג'ונג נאם. ארכיון
צילום: AP
מומלצים