מתגייסות לכיפת ברזל: "סמג"דית תוך שנתיים"
על רקע ההתבטאויות של הרב לוינשטיין נגד נשים לוחמות, טוען מפקד מערך ההגנה האווירית, תא"ל צביקה חיימוביץ', כי מעמדן בחיל רק יתעצם ואף נוכל לראות בקרוב סמג"דית ראשונה: "המוטיבציה לשרת כלוחמות נמצאת בשמיים". בחיל האוויר מזהירים: "מטח הפתיחה במלחמה הבאה עלול להיות של 100 רקטות בו זמנית"
על רקע הסערה שעוררו דבריו של הרב יגאל לוינשטיין נגד נשים לוחמות בצה"ל, בחיל האוויר מבהירים כי מעמדן של אלו רק יילך ויתעצם בשנים הקרובות. "כיום שליש מהמערך של ההגנה האווירית מורכב מלוחמות, ואין סיבה שבעתיד זה לא יגדל", מעריך מפקד המערך, תת-אלוף צביקה חיימוביץ', בשיחה עם ynet.
כיום משרתות 15 קצינות במערך ההגנה האווירית בדרגות רב-סרן ובתפקידי ליבה. לפי הערכתו של תא"ל חיימוביץ', תוך כשנתיים נוכל לראות לפחות את אחת מהן הופכת לסגנית מפקד גדוד הראשונה, ולאחר מכן למג"דית הראשונה, במערך שמגן על שמי ישראל. השיחה עם מפקד מערך ההגנה האווירית, יש לציין, נערכה לפני הפרסום על דברי ראש המכינה הקדם צבאית בעלי, הרב לוינשטיין, שעלב בלוחמות ותהה "מי יתחתן איתן".
הבוקר (יום ד') הגיעה בבקו"ם התשובה של צה"ל: גיוס של עשרות לוחמות להגנה האווירית, ליחידות כמו "כיפת ברזל" ו"קלע דוד" (לשעבר "שרביט קסמים"), שהפכה בשבועות האחרונים למבצעית ומיועדת ליירט איומים גדולים כמו מל"טים, רקטות כבדות וטילים בשכבה הבינונית שבין "כיפת ברזל" ל"חץ".
לצורך ההשוואה, ביחידות קרביות מעורבות אחרות בצה"ל, בהן גדודי הגנת הגבולות "קרקל" ו"אריות הירדן", התמהיל אף גדול יותר, ועומד על 50% ומעלה של לוחמות. "המוטיבציה לשרת במערך, בקרב לוחמות ולוחמים, היא בשמיים", אומר חיימוביץ', ומוסיף: "יצאנו בתוכנית חדשה לעידוד ליציאה לפיקוד ולקצונה כבר משלב הגיוס, והדבר הפך לשיח אצל הטירונים".
לפני כחודש נרשמה הפעלה חריגה של סוללת "כיפת ברזל", זאת לאחר כשנתיים וחצי של שקט יחסי מאז מבצע "צוק איתן". לוחם וקצין צעיר בדרגת סגן-משנה, שהעבירו משמרת רגועה בקרון ההפעלה ליד אילת, זיהו בשעה 22:55 מטח של ארבע רקטות גראד ששוגרו מטווח של 40 ק"מ בשטח סיני.
למרות שהשניים היו עוד בתיכון בימי "צוק איתן", והמתח המבצעי של היחידה עלול היה להיחלש מאז, הם שיגרו את הטילים המיירטים לעבר שלוש מהרקטות, לפני שאלה התפוצצו על בתי המלון ושכונות המגורים בעיר. "הרקטה הרביעית נפלה בשטח פתוח, כך שלולא תגובת הלוחמים, להם הירי הגיע ללא כל התרעה מודיעינית מוקדמת, היינו רואים 40 אלף תיירים ותושבים בורחים מאילת למחרת", ציין תא"ל חיימוביץ'.
לוחמי ההגנה האווירית יצטרכו במלחמה הבאה להתמודד בין היתר עם מטחים גדולים ומדויקים יותר של רקטות, כאלה שמפתח חמאס ביתר שאת בניסויים יומיים לכיוון הים, אך גם על אדמת הרצועה. בצה"ל מעריכים כי קצב היצור העצמי של חמאס כה גדול, וכי מיד לאחר סדרת ניסויים מוצלחת שערך הארגון, דגם הרקטה שנבדק בהצלחה נכנס לקווי הייצור ברצועה.
"מטח הפתיחה של 'עמוד ענן' כלל 12 רקטות על באר שבע ומטח הפתיחה של 'צוק איתן' כלל 27 רקטות על אשדוד, כך שבמלחמה הבאה בדרום נראה עשרות רבות, וייתכן שמעל 100 רקטות בו זמנית, במטח פתיחה אחד, שישוגרו מהרצועה", מעריכים בחיל האוויר. "אנו במרוץ לימוד מולם וגם נגד חיזבאללה - ושניהם מסתייעים בידע איראני. מבין אלפי הרקטות שישוגרו נצטרך לזהות מי הכי קטלנית ומדוייקת".
במערך ההגנה האווירית מתכוונים להשאיר בפעילות מבצעית מלאה את סוללות הפטריוט (יחידת "יהלום") הוותיקות, בשל הצלחתן ליירט מטוסים מאוישים ובלתי מאוישים, דוגמת הסוחוי הסורי שהופל ברמת הגולן והמל"טים של חמאס ב"צוק איתן". לפי גורם בכיר חיל האוויר, מבין סוגי מערכי ההגנה האווירית, הפטריוט הוא היעיל ביותר לירוט מטוסים מאוישים ובלתי מאוישים.