שתף קטע נבחר

 

גרמניה לטורקיה: "להשיב את היחסים - בלי השוואות לנאצים"

אתמול בערב שוב תקף שר החוץ הטורקי את גרמניה, בעת ביקור על אדמתה, אך הבוקר כבר נועד עם מקבילו הגרמני בניסיון לתקן את המשבר החריף שפרץ בין המדינות. שר החוץ הגרמני עדכן: "הסכמנו לנסות לתקן את היחסים, אולם יש גבולות שאסור לחצות - כמו השוואות לגרמניה הנאצית"

לאחר חילופי דברים קשים - פגישתם של שרי החוץ של גרמניה וטורקיה הבוקר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לאחר חילופי דברים קשים - פגישתם של שרי החוץ של גרמניה וטורקיה הבוקר(צילום: רויטרס)

על רקע ההידרדרות החמורה ביחסי גרמניה-טורקיה בימים האחרונים, במיוחד בשל מתקפה חריפה של אנקרה נגד ברלין שבמסגרתה השווה נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, את ממשלת גרמניה לנאצים, אמר הבוקר (יום ד') שר החוץ הגרמני, זיגמר גבריאל, לעיתונאים בארצו כי הוא ומקבילו הטורקי, מבלוט צ'אושולו, סיכמו כי שתי המדינות מעוניינות להשיב את היחסים על כנם. את הדברים אמר גבריאל פחות מיממה לאחר שהצהיר צ'אושולו על אדמת גרמניה "טרוריסטים, אל תחנכו אותנו".

 

עוד סיפורים מעניינים מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

"זה לא משנה אילו ויכוחים וחילוקי דעות יש לנו, אין אלטרנטיבה לשיחות מכיוון שרק כך ישנה אפשרות לחזרה, צעד אחר צעד, לנורמליזציה ויחסים ידידותיים בין גרמניה לטורקיה", אמר גבריאל.


היחסים בין המדינות, ששותפות בין היתר לברית נאט"ו, הידרדרו בשבוע האחרון מאז מעצרו של עיתונאי גרמני-טורקי בטורקיה ולאחר הרשויות המקומיות בגרמניה הכעיסו את אנקרה לאחר שהקשו על שרים מטורקיה לערוך עצרות בגרמניה כדי לנסות ולגייס תמיכה של אזרחים בעלי אזרחות כפולה בנשיא ארדואן. העצרות היו אמורות להיערך לקראת משאל העם שיתקיים בטורקיה ב-16 באפריל, שבו יצביעו הטורקים על השאלה אם לשנות את החוקה ולעבור למערכת שלטון נשיאותית.

 

השר הגרמני גבריאל, עם זאת, חידד כי יש גבולות "שאי אפשר לחצות, וזה כולל השוואות לגרמניה הנאצית". "יחסים טובים הם חשובים מכיוון שהמצב כל כך מתוח עכשיו", אמר. "לשוב לנורמליזציה זה מה שגם אני וגם עמיתי הטורקי רוצים".

מחויכים. צ'אושולו (מימין) וגבריאל (צילום: AP) (צילום: AP)
מחויכים. צ'אושולו (מימין) וגבריאל(צילום: AP)
גבריאל במסיבת עיתונאים לאחר הפגישה: "סיכמנו ששני הצדדים רוצים להשיב את היחסים על כנם" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
גבריאל במסיבת עיתונאים לאחר הפגישה: "סיכמנו ששני הצדדים רוצים להשיב את היחסים על כנם"(צילום: AFP)
 

אתמול כאמור המשיך שר החוץ הטורקי את המתקפה החריפה של ארצו על גרמניה – והפעם עשה זאת בלי להסס על אדמת גרמניה עצמה. בנאום שנשא בקונסוליה הטורקית בהמבורג מול מפגינים רבים אמר: "גרמניה, אל תתני לנו שיעורים בדמוקרטיה ובזכויות אדם".

 

הוא הוסיף כי לאירופה יש בעיות אדירות של גזענות, שנאת זרים ואיסלאמופוביה, וכי "הלחץ השיטתי" שגרמניה מפעילה לדבריו על אזרחים טורקים בלתי מתקבל על הדעת. הוא לא הסתפק בכך, והאשים את אירופה כי היא "תומכת בכל סוגי הטרור נגד טורקיה".

 

בשיאו של המשבר בין שתי המדינות אמר ארדואן ביום ראשון השבוע כי "מעשיה של גרמניה אינם שונים ממעשי הנאצים". הוא מחה על כך שגרמניה מאפשרת למנהיג המורדים הכורדים הנלחמים נגד טורקיה לנאום בעצרות ממקום מושבו בעיראק, ואילו לשריו לא. "הם מסייעים לטרור ונותנים לו מחסה", אמר בסוף השבוע אחרי הטלת האיסור על העצרות.

 

קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, אמר כי להשוואה שעשה ארדואן בין ממשלת גרמניה לנאצים "אין שום הצדקה". היא הדגישה כי השוואות לימי הנאצים רק גורמות לאנשים להתייחס לפשעי הנאצים נגד האנושות כדבר מובן מאליו. מרקל אמרה כי גרמניה נותרה מחויבת לחופש הביטוי ותאפשר לפוליטיקאים טורקים לערוך את הקמפיין לקראת משאל העם – כל עוד הם מודיעים על ביקורם מראש ומכבדים את החוקים הגרמניים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
פגישתם הבוקר של שרי החוץ של טורקיה וגרמניה
צילום: רויטרס
מומלצים