האסון הבא בדרך? כך מוכרים חומרי הדברה מסוכנים לכל דורש
אנשי המשטרה הירוקה תיעדו בסרטונים ביקור בחנות ציוד חקלאי, בו נמכרו להם חומרים קטלניים שלא מיועדים לשימוש ביתי. האבסורד הוא כי מכירת מוצרים אלה אינה אסורה בחוק, וחוסר הפיקוח עלול להביא לאסונות טראגיים, כמו זה שהביא למותן של בנות משפחת גרוס מירושלים
חומרי הדברה מסוכנים לכל דורש: תיעוד של אנשי המשטרה הירוקה חושף כיצד כל אזרח יכול לרכוש חומרי הדברה רעילים ומסוכנים, לשימוש ביתי לא מבוקר, ולגרום לאסון. האבסורד הוא שהמוכרים אינם עוברים על החוק, כיוון שלא קיימים איסור או הגבלה על מכירה או קנייה של חומרים אלה.
חומר הדברה הושאר בבית, שתי אחיות מתו
המדביר שנאשם בהריגת הילדות - ל-3 שנים בכלא
המדביר: "חושב על הטעות האיומה בכל רגע"
עתירה: "המדינה לא אסרה שימוש בחומר רעיל"
בביקור שערכו אנשי המשטרה הירוקה בחנות מוכרת וידועה לאספקת ציוד חקלאי, הם רכשו תכשירי הדברה חקלאיים ווטרינריים ללא כל מגבלות. בין התכשירים - "סניור", "פרמנונה", "ראונד-אפ" ואחרים.
המוכרים, שלא ידעו כי מדובר באנשי המשטרה הירוקה, לא שאלו אותם דבר. כשהמבקרים שאלו אם יש בחנות "משהו נגד פרעושים", הם קיבלו מיד את התכשיר המסוכן לשימוש אישי "פולאריס 40". בשיחת טלפון לחנות בה ביקשו לקנות חומרי הדברה, ענו להם כי יש ברשותם את החומר "סניור", ללא שאלות או תהיות לאיזה שימוש מיועד החומר.
למרבה הצער, סביר להניח שאירועים מסוג זה מתרחשים בחנויות רבות לחומרי הדברה. לפי החוק, כאמור, לחנות מותר למכור את המוצרים הללו ולכל אדם מותר לקנות אותם, ללא הכשרה מיוחדת.
עם זאת, השימוש מותר רק לפי הוראות התווית שעל המוצר, הקובעות כי מוצרים אלה הינם לשימוש חקלאי בלבד, ולא לשימוש בבית או בחצר. כל שימוש בניגוד להוראות התווית, מסכן את המשתמש ואת הסביבה.
דירה בלוד פונתה לאתר פסולת מסוכנת
בלמעלה מ-95% מהאירועים בהם נפגעו אנשים כתוצאה מהיחשפות לחומרי הדברה, היו אלה חומרי הדברה חקלאיים או וטרינריים. מתחילת שנת 2014 ועד היום דווחו למוקד הסביבה של המשרד להגנת הסביבה יותר מ-40 אירועי חומרים מסוכנים חמורים כתוצאה מחשיפה לתכשירי הדברה חקלאיים או וטרינריים במרחב הביתי.
הדיווחים מתאפיינים בתלונות על סימפטומים פיזיולוגיים קשים בקרב התושבים ובעיקר בקרב ילדים - אשר נחשבים לאוכלוסייה רגישה מאוד לחומרים אלה. גם אם אירוע לא הסתיים במזל במוות, ההשפעה הבריאותית בשל חשיפה לחומרים אלה עלולה להיות ארוכת טווח והימשך אף מספר ימים או חודשים לאחר החשיפה.
האירוע הטראגי המפורסם ביותר הוא מותן הטראגי של שתי יעל ואביגיל גרוס מירושלים, בנות ה-4 והשנתיים, שמתו בינואר 2014 מחשיפה לחומרים רעילים. התכשיר בו השתמש המדביר באותו מקרה היה על בסיס פוספין, המיועד לשימוש חקלאי. ב-2015 בשל שימוש באותו חומר פונה בניין מגורים בהרצליה למשך כמה ימים, בשל תסמיני הרעלת פוספין.
לפני כשנה הסתיים בנס אחד המקרים המשונים ביותר: במשך מספר שבועות התלוננו תושבים בבית דירות בלוד על כאבי ראש וריח חריג, ושני ילדים פונו בשל קשיי נשימה לטיפול רפואי. בבדיקה התברר כי בתוך אחת הדירות נשפכו 80 ליטר מתכשיר הדברה המיועד לשימוש חקלאי בלבד, על בסיס זרחן אורגני, לאחר שאחת השכנות צברה כמויות מסחריות של חומרי הדברה בדירתה.
התוצאה היתה פינוי של 32 דירות, וכן פינוי תכולת הדירה המזוהמת לאתר פסולת מסוכנת, כולל הטיח, הקירות, הרצפות, החול שמתחת לרצפות והאדמה שמחוץ לדירה. אכלוס הדירה מחדש אושר רק כעבור ארבעה חודשים, והעלות הכוללת של הטיפול הייתה כחצי מיליון שקל.
"כאילו המדינה לא תגביל את מהירות הנסיעה בכביש"
על רקע היעדר החקיקה והפיקוח, החל המשרד להגנת הסביבה לפעול מול משרדי ממשלה נוספים, על מנת להסדיר את הענף. במשרד מבקשים להגביל את המכירה והשימוש בחומרי הדברה מסוכנים, כדי להרחיק אותם מהישג ידו של הציבור הרחב.
כיום פועלות בישראל ארבע ועדות שונות לרישוי תכשירי הדברה, בארבעה תחומים: בריאותי, תברואי, חקלאי ווטרינרי. לדברי שגיא גבריאל, ראש תחום הדברה במשרד להגנת הסביבה, "הבעיה היא שאין בישראל הגבלת מכירה. כביכול יד ימין ויד שמאל לא משוחחות אחד עם השניה.
"מצד אחד המדינה מגבילה מכירה של חומרי הדברה מרוכזים למדבירים בלבד. זה הגיוני. ומצד שני היא נותנת לכל דורש לקנות את החומרים היותר מסוכנים, חופשי על המדף בלי הגבלה. זה כאילו שהמדינה לא תגביל את מהירות הנסיעה בכביש. המדינה צריכה לתת אמירה אחידה, אחרת זה לא ייגמר טוב".
השר להגנת הסביבה, זאב אלקין, מסר: "יצאנו ביוזמה למשרדים האחרים שעוסקים בתחום – החקלאות, הבריאות, העבודה והרווחה, כי זה משחק בחיי אדם. כשהציבור רוצה פעולה פשוטה של הדברה, מגיע לו לדעת שהוא נמצא במקום בטוח ולא מסכן את החיים שלו ושל בני ביתו. חייבים להפסיק את ההפקרות הזאת".