שתף קטע נבחר
 

לאחר הירי בקרנף בצרפת: ''תרחיש האימה של גני החיות''

בעקבות הרג הקרנף הלבן בצרפת ע''י ציידים שניסרו את קרנו ונמלטו, בגני החיות בירושלים וברמת גן בהם חיים 15 קרנפים, הביעו זעזוע מהמקרה, אך ציינו כי אמצעי האבטחה הקיימים מספקים להגן על היונקים הנדירים

 

קרנפים בגן החיות בצרפת    (צילום: רויטרס, עריכה: ארז ארליכמן)

קרנפים בגן החיות בצרפת    (צילום: רויטרס, עריכה: ארז ארליכמן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לראשונה ניצוד קרנף רחב שפה בגן חיות באירופה. וינס, קרנף רחב שפה נדיר בן ארבע שנים, שהובא לפני כשנתיים מגן חיות בהולנד במסגרת פרויקט רבייה אירופאי של הקרנפים המצויים בסכנת הכחדה, נורה בתחילת השבוע על ידי ציידים בלתי חוקיים שחדרו אל חצר הקרנפים בגן החיות "טוארי" במערב צרפת.

 

קרבות שליטה: טיבור הקרנף נדקר למוות בספארי בר"ג

 

הקרנף נמצא ללא רוח חיים ליד בית הלילה על ידי המטפל שלו בגן החיות, המרוחק כ-50 קילומטר מפריז.

 

וינס הקרנף בגן החיות בצילום ארכיון לפני תקרית הירי. (צילום: Arthus Boutin /Domaine de Thoiry/REUTERS  ) (צילום: Arthus Boutin /Domaine de Thoiry/REUTERS  )
וינס הקרנף בגן החיות בצילום ארכיון לפני תקרית הירי.(צילום: Arthus Boutin /Domaine de Thoiry/REUTERS )

 

הציידים ניסרו את הקרן של הקרנף

לדברי גן החיות, ככל הנראה שני חשודים פרצו אל המקום ונכנסו אל בית הלילה של הקרנף. מצלמות אבטחה וגם נוכחותם של חמישה עובדים שישנו בשטח גן החיות, לא מנעו מהציידים לירות בקרנף שלוש פעמים ולנסר בעזרת מסור את הקרן הגדולה.

 

הקרנפים רחבי השפה נחשבים ליונקים היבשתיים הגדולים בעולם אחרי הפילים ועשויים להגיע למשקל של עד כשלושה טון. מרבית מהאוכלוסיה מצויה בארבע מדינות בלבד - דרום אפריקה, נמיביה, זימבבואה וקניה.

 

מספרם מונה כיום למעלה מ-20 אלף פרטים, בהשוואה למינים אחרים של קרנפים, המצויים בסכנת הכחדה חמורה וחלק מצויים על סף הכחדה מהטבע. למרות זאת, הם מוגדרים כתת מין שעתידו בסכנה בטבע עקב ציד לא חוקי.

 

שני הקרנפים ששרדו את המתקפה. ברונו (ימין) וגרייסי (צילום: REUTERS/Christian Hartmann ) (צילום: REUTERS/Christian Hartmann )
שני הקרנפים ששרדו את המתקפה. ברונו (ימין) וגרייסי(צילום: REUTERS/Christian Hartmann )

 

הגורם המרכזי לציד הוא סחר בקרני היונקים הגדולים. על פי הרפואה הסינית המסורתית, הקרניים מכילות חומר שעשוי להגביר את האון הגברי, לטפל בבעיות פוריות ואף לסייע במיגור מחלת המלריה.  מחירה של קרן קרנף עשוי להגיע בשוק השחור למחיר של כ-60 אלף דולר לקילוגרם.

 

 (צילום: REUTERS/Christian Hartmann ) (צילום: REUTERS/Christian Hartmann )
(צילום: REUTERS/Christian Hartmann )

 

בגן החיות בצרפת חיים שני קרנפים נוספים. ברונו בן החמש וגרייסי בת ה-37. שניהם שרדו את המתקפה ללא פגע.  "זו תעלומה. ביקשתי מהמשטרה להגיע במהירות למקום. המשטרה תחקור זאת מאחר ומדובר במשהו לא רגיל. זה מעולם לא קרה בצרפת או באירופה. אנחנו מדברים על תרחיש איום חדש", סיפר מנהל גן החיות לרויטרס.

 

 (צילום: REUTERS/Christian Hartmann ) (צילום: REUTERS/Christian Hartmann )
(צילום: REUTERS/Christian Hartmann )

 (צילום: REUTERS/Christian Hartmann ) (צילום: REUTERS/Christian Hartmann )
(צילום: REUTERS/Christian Hartmann )

 

לדבריו, הקרנפים אינם בטוחים בפארקים פרטיים ושמורות טבע מוגנות בדרום אפריקה. "בעלי חיים רבים נתונים תחת שמירה של שומרים חמושים. זו בעיה אדירה באפריקה ומעולם לא שיערנו שהיא תתרחש גם בגן חיות באירופה. זה בלתי נתפס שהציידים הגיעו לכאן כדי לעשות זאת".  

 

15 קרנפים נדירים חיים בישראל

בגני חיות ופארקים מוגנים באירופה מוחזקים כיום כ-301 קרנפים לבנים במסגרת תוכנית רבייה עולמית של מינים בסכנת הכחדה. בישראל חיים כיום 15 קרנפים רחבי שפה בשני גני חיות המשתתפים בתוכנית אירופאית בהם לוקחים חלק 78 גני חיות והיא נועדה להרבות את הקרנפים בשבי במטרה להצילם מהכחדה, במידה ומצבם ימשיך להידרדר בטבע.  

 

 (צילום: שי בן נפתלי, ספארי ר"ג) (צילום: שי בן נפתלי, ספארי ר
(צילום: שי בן נפתלי, ספארי ר"ג)

 

בספארי ישנו העדר הגדול ביותר של קרנפים במזרח התיכון ובאירופה. 14 קרנפים, ביניהם גם הקרנף רמי שנולד לפני כחודשיים לאם ריהאנה.

 

"אנשי גן החיות יצרו איתנו קשר לפני שהסיפור פורסם בתקשורת, כי הם הבינו שמדובר בזעזוע גדול מאוד בקרב גני החיות בעולם. כל הסיפור של הרג הקרנף נשמע כמו מדע בדיוני. זה מזעזע. בגני חיות בעולם היתה הערכה כי הציד שמתרחש בטבע יגיע בסופו של דבר גם אל גני החיות, אך בקצב ההכחדה הנוכחי, הסברה היתה כי מעשה שכזה עלול להתרחש בעשר עד עשרים השנים הקרובות", אומרת ל-ynet שגית הורוביץ, דוברת הספארי ברמת-גן.

 

עדר הקרנפים הלבנים בספארי ברמת-גן (צילום: שי בן נפתלי, ספארי ר"ג) (צילום: שי בן נפתלי, ספארי ר
עדר הקרנפים הלבנים בספארי ברמת-גן(צילום: שי בן נפתלי, ספארי ר"ג)

 

אמצעי האבטחה בישראל: מצלמות, גדרות ושומרים

בספארי מדגישים כי השטח האפריקני בו חיים הקרנפים מרושת במצלמות אבטחה וכן באזורים נוספים המאפשרים לעקוב אחרי כניסה לא חוקית אל גן החיות גם בשעות שגן החיות אינו פתוח למבקרים.

 

"אנחנו לא מרגישים שחרב מונחת על צווארנו, אך מקרה כזה גורם למחשבות רבות. עובדי הספארי מזועזעים עד עמקי נשמתם מההרג המחריד של הקרנף וינס. אנחנו מקווים שהפושעים ייתפסו ויבואו על עונשם".

 

בספארי מחזיקים כיום במספר קרניים של קרנפים שמתו בעשורים האחרונים בגן החיות. הקרניים משמשות כיום להסברה וחינוך קהל המבקרים במקום על השפעות הציד על הקרנפים בטבע. אחת מהן היא קרן גדולה במשקל של כ-17 קילוגרם. "הקרניים מאובטחות ולא יוצאות משטח הספארי", מציינת הורוביץ.

 

קרן במשקל של 17 ק"ג בספארי בר"ג.  (צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר"ג) (צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר
קרן במשקל של 17 ק"ג בספארי בר"ג. (צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר"ג)

 

"מבחינת כל גן חיות מדובר בתרחיש אימה"

גם בגן החיות התנ"כי בירושלים הגיבו בתדהמה על מקרה הירי של הקרנף. בגן החיות חיים כיום שני זכרים בוגרים בגילאי 28 ו-38 שהובאו מהספארי ברמת גן והם חיים בחצר האפריקנית עם ג'ירפות, זברות, דישונים ויענים. בעבר חיו שתי נקבות בגן החיות, אך אחת לא שרדה והשנייה בשם טנדה, הועברה לפני 13 שנה לספארי ברמת-גן והמליטה מספר פעמים.

 

קרנפים לבנים בגן החיות התנ"כי בירושלים (צילום: ענבל עוזרי) (צילום: ענבל עוזרי)
קרנפים לבנים בגן החיות התנ"כי בירושלים(צילום: ענבל עוזרי)

 

"הקרנפים בגן החיות ישנים בבית לילה מאובטח ומחומם שמסייע להם להתמודד עם החורף והלילות הקרים בירושלים", אומרת ל-ynet ד"ר נילי אבני-מגן, וטרינרית גן החיות.

 

"בנוסף, יש לנו מצלמות אבטחה, גדרות ושומרים שאחראים על אבטחת המקום בכל שעות היממה. מבחינת כל גן חיות מדובר בתרחיש אימה. פשעי הטבע הגיעו גם לאירופה והטרור נגד בעלי חיים קיים בכל העולם. זו מלחמה מתמדת". 

 

 (צילום:  גן החיות התנ"כי) (צילום:  גן החיות התנ
(צילום: גן החיות התנ"כי)

 

בחלק משמורות הטבע באפריקה נוקטים צעדי הגנה למניעת הרג הקרנפים ומבצעים כריתה מניעתית של קרנפי הקרנפים, אך בגני החיות בארץ אין כוונה לנקוט בצעד כה קיצוני.

 

ארגון גני החיות העולמי פירסם בעקבות התקרית הודעת הזדהות עם אנשי גן החיות בצרפת. "מדובר במעשה נפשע של התאכזרות ברברית לבעל חיים. הארגון וכל חבריו מגנים זאת בתוקף. אנו פועלים לשמר את כל מיני הקרנפים בעולם לטובת הדורות הבאים ולכל אובדן ישנה השפעה גדולה. מחשבותינו עם צוות גן החיות בצרפת וכולנו תקווה כי הציידים יובאו לדין במהרה על פשעיהם המחרידים". 

 


פורסם לראשונה 08/03/2017 16:12

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Arthus Boutin /Domaine de Thoiry/REUTERS
וינס, הקרנף שנורה למוות בגן החיות בצרפת
צילום: Arthus Boutin /Domaine de Thoiry/REUTERS
מומלצים