שתף קטע נבחר

 

שינוי מין - מעתה מספיק אישור רופא משפחה

נוהל חדש מקל משמעותית על הטרנסג'נדרים. "התקדמות מרחיקת לכת", אמרה יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ קארין אלהרר. חברי הקהילה שהשתתפו בישיבה סיפרו עם זאת על הסתה ותקיפות מיניות

 

טופס אישור לשינוי מין. הקלה משמעותית ()
טופס אישור לשינוי מין. הקלה משמעותית

הוועדה לביקורת המדינה קיימה היום (ד') את ישיבת המעקב השלישית בעקבות חוות דעת מבקר המדינה בנושא התנהלות רשויות המדינה בטיפול בקהילה הטרנסג'נדרית. נציגי משרד הבריאות סיפרו בדיון על נוהל חדש, בתאום עם משרד הפנים, המגדיר טופס גנרי שאותו יכול למלא כל רופא משפחה. הדבר יקל משמעותית על קבלת האישור מהגורם הרפואי (הטופס זמין ונמצא באתר האינטרנט של משרד הבריאות), ויחסוך את הוועדות שעסקו בשינויי מין עד כה. אחרי חתימת הרופא יוכל המבקש לגשת למשרד הפנים ולהשלים את התהליך.

 

בדיון הוצגה ההתקדמות הרבה בטיפול משרדי הממשלה, מאז הדיון הראשון בנושא בוועדה לפני כשנה. בין השאר צוינו לשבח הטיפול של צה"ל בנושא, השינוי בביטוח הלאומי שאינו מחייב רישום של המגדר בטפסים השונים, קידום המענים לחברי הקהילה הצעירים והעבודה המשותפת עם משרד החינוך לקידום תכנית הסברה והכנת הצוותים בנושאי מגדר. נציגי משרד הבריאות הוסיפו כי לאור בקשת הוועדה יוכפלו ימי הניתוח לשינוי מין וכיום יהיו שני ימי ניתוח בכל חודש, במקום אחד. מדובר בימים בהם מנתחים ייעודיים מגיעים במיוחד מחו"ל על מנת לנתח את המטופלים.

 

נציגי משרד הפנים הציגו נתונים לפיהם בשנת 2016 נרשמו 24 שינויי מין. והיו ארבעה מקרים שלא טופלו בשל אי עמידה בקריטריונים, או בשל מחסור בהשלמת מסמכים. עוד אמרו כי המשרד פתח כתובת מייל ייעודית לבקשות ולשאלות בתחום שינויי המין והסבירו כי הרישום לשינוי יכול להיעשות אך ורק לאחר קבלת מסמך רפואי מתאים מרופא או מהוועדה לשינוי מין.

ח"כ קארין אלהרר, יו"ר הוועדה. "הישג אדיר לתושבי ישראל" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ קארין אלהרר, יו"ר הוועדה. "הישג אדיר לתושבי ישראל"(צילום: גיל יוחנן)
 

"הדו"ח שפרסם משרד הבריאות הוא הישג אדיר לא רק לוועדה לביקורת המדינה ולמשרד הבריאות, אלא לתושבי ישראל כולם", אמרה ח"כ קארין אלהרר, יושבת ראש הוועדה לביקורת המדינה. "במשך ארבעה דיונים ישבנו, דיברנו וניסינו להניע פתרונות ותכניות שניתנות ליישום. היום ניתן לראות הישגים שהם תוצר של שיתוף פעולה עקבי. הגענו להתקדמות מרחיקת לכת בכל הנוגע לשקיפות ולהנגשת מידע חיוני לציבור. היכולת לבקר ולפקח היא כלי עבודה יעיל לשיפור עבודת הממשלה. הנתונים שנחשפנו אליהם בתחילת התהליך היו מצמררים, מספר מקרי מוות שעוקפים את מספר ההרוגים בכבישים. היום אנחנו כבר עדים למגמת שינוי. יש עוד הרבה עבודה אבל ההתקדמות מרשימה ומבורכת".

 

ח"כ מירב בן ארי אמרה כי אין ספק שלא קל להיות היום חבר בקהילה הטרנסג'נדרית, שמונה בין שמונת אלפים ל-24 אלף איש, כאשר חלק ניכר מהם עדיין סובלים מאפליה בעבודה. ח"כ יעל גרמן אמרה שהיא מלאת התרגשות מההתקדמות בעקבות ההתמדה.

 

עדן, טרנסג'נדרית שהגיעה לדיון בוועדה, סיפרה על התהליך שאותו היא עוברת ועל הקושי לקבל מימון לניתוחים המשלימים, שלדבריה הרבה פעמים הם חשובים יותר מהניתוח לשינוי באברי המין. "הבריאות הנפשית והדימוי העצמי חשובים הרבה יותר ממה שיש בין הרגלים", הדגישה.יעל, טרנסג'נדרית נוספת שגם היא הגיעה לדיון. היא סיפרה על ההתמודדות שלה עם הסתת הילדים נגדה על ידי החברה שבה הם חיים, על המפגשים עם בתה הקטנה במרכז קשר ועל היחס המזלזל של רשויות הרווחה שאותו היא חווה.

 

מאיר, שגם הוא עבר תהליך לשינוי מין, סיפר על אירוע שבו הותקף מינית ובעקבותיו אף נכנס להריון. עוד סיפר כי קופת החולים ולאחר מכן אף בית החולים סירבו להעניק לו טיפול גניקולוגי עד שהביא את הגניקולוגית שטיפלה בו בעבר, לפני התהליך לשינוי מין שאותו עבר. הוא הדגיש כי הוא בסך הכול רוצה לקבל יחס הוגן והוסיף כי לא ייתכן שידרשו ממנו לבחור בין הדת לבחירה המגדרית. הוא סיים ושיתף לגבי הקושי להסביר שוב ושוב את זהותו המגדרית, אם זה במהלך טיפול בניידת של מד"א, ברישום ללימודים מתקדמים עם תעודת בגרות הנושאת את השם הקודם ועוד.

 

ברשות האוכלוסין הסבירו כי השינוי נוגע בעיקר לטרנסג'נדרים שערכו ניתוח בחו"ל: "הרעיון הוא להקל על הקהילה. מי שמבצע ניתוח בחו"ל היה תמיד צריך להביא אישור מרופא מלווה ואישור נוסף על ביצוע הניתוח מבית החולים. אנשים היו מביאים אישורים שונים ומשונים מהרופא המלווה ולעיתים הם היו נדחים. במסגרת השינוי שנכנס לתוקף לפני כחודשיים יוצר נוסח אחיד של טופס שאותו נדרש למלא הרופא המטפל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים