הנשיא הקשיש למען מעשני ג'וינטים שנכלאים בתוניסיה
חוק בן 25 שנה מחייב להטיל מאסר בפועל על צרכני סמים קלים במדינה. כעת נראה שאפילו הנשיא בן ה-90 מבין שנדרש מהלך כדי לשנות מצב שבו שליש מהאסירים יושבים בבתי הכלא רק כיוון שעישנו ג'וינט או שניים
"לא למאסר": זהו שמו של קמפיין שמפיצים בתוניסיה ארגוני זכויות אדם בימים אלה, במטרה לשנות חוק בן 25 שנה, שמחייב כל מי שנתפס בצריכת סמים קלים כמו עישון ג'וינט - בעונש מאסר בפועל. לפי הנתונים שמגיעים מחלוצת מהפכות ה"אביב הערבי", שליש מהאסירים נכלאו בבתי הכלא מסיבה זו.
החוק שמחייב שנת מאסר בפועל לפחות בגין צריכת סמים קלים, הוא "חוק 52" שנחקק ב-1992 במסגרת המאבק בסמים. אך בשנים האחרונות פועלים רבים בתוניסיה כדי לשנותו. בתקופה האחרונה גם גורמים בשלטון יצאו בקריאה לשנות את החקיקה.
אחד מהם הוא לא אחר מאשר נשיא תוניסיה, אל-באג'י קאיד א-סבסי בן ה-90, שכבר בקמפיין הבחירות שלו הבטיח לצעירים כי יבוא לקראתם בעניין. "התחייבתי להגיש הצעת חוק, שלפיה אם צעיר מעשן פעם אחת - הוא לא ייענש". הוא הבטיח כי העונש יכלול נזיפה או קנס, אבל לא מאסר בפועל. "אם הוא ייכנס לכלא, העתיד שלו הלך", אמר לאחרונה א-סבסי בראיון שעורר הדים רבים.
א-סבסי הבטיח לכנס את המועצה לביטחון לאומי כדי לבחון כיצד לקדם חוק חדש. גם ראש ממשלת תוניסיה, יוסף א-שאהד, הצטרף למהלך, והצהיר: "מדוע להכניס לכלא? צריך להחמיר את הענישה נגד סוחרי הסמים".
יוזמי שינוי החקיקה טוענים כי מאסר בפועל רק מזיק לעתידם של אלפי צעירים, שנידונים לשבת במאסר עם פושעים כבדים. "אתה נכנס לכלא בגלל עישון של ג'וינט והכלא הופך לקללה בלב שלך.. למה? בגלל חוק מ-1992", הלין אשרף אל-חנדוס, מוזיקאי, שהשהות בכלא, לדבריו, משפיעה על חיי היום יום שלו והיא חלק גם מהמוזיקה שהוא יוצר.
"בסופו של יום זה חוק כושל", טען עורך הדין ופעיל זכויות האדם ראזי מראבט, בשיחה עם רשת סקיי בשפה הערבית. לדבריו, "מספר הצרכנים והעצורים עולה כל שנה. זה מה שמביא אותנו היום לדיאלוג חברתי אמיתי בסוגייה".
כלי תקשורת בתוניסיה שסיקר את הנושא הציג נתונים מדאיגים במיוחד: "311 אלף מכורים למריחואנה, 70 אחוז מהם צעירים. 50 אחוז מהתלמידים בתוניסיה צורכים מריחואנה".
יש הטוענים כי הצעת חוק מ-2015 ממתינה לאישור, אך נוכח המחלוקת בין המפלגות השונות היא אינה מקודמת. בין חברי הפרלמנט שמנסים לקדם את הנושא, גם סנאא' מרסאני ממפלגת א-נהדה האיסלאמיסטית, שהגנה על החקיקה החדשה בלא מעט הזדמנויות וטענה כי צריך להחמיר את הענישה על סוחרי הסמים. מה שמעיד שהחלוקה בין המתנגדים לתומכים היא לא בהכרח בין איסלאמיסטים לחילונים.
המתנגדים לביטול החוק ולשינוי החקיקה טוענים כי המהלך רק ירחיב את התופעה ויחמיר אותה ויעניק מעין אור ירוק מהמדינה לעשן סמים. "ההחלטה הזו של הנשיא היא זלזול בבריאותם של הצעירים התוניסאים ועידוד לצרוך חומרים מסוכנים ומזיקים", צוטט בעיתון "אל-חיאת" הפרופסור טאהר א-רקיק. "צריך להחמיר את הענישה על הצרכנים שבחרו לצרוך את הסמים ברצון מלא למרות שהם יודעים איזה עונש מחכה להם", אמר.
סיהאם באדי, שרה לשעבר בממשלת תוניסיה, הצטרפה לדברים בראיון סוער בערוץ "פראנס 24". לדבריה, צריך לדבר על הנושאים הרגישים בהקשר לסמים, כמו מרכזי טיפול וגמילה שאין מספיק במדינה. אך שיח שמתרכז רק בביטול העונש - שגוי. ימים יגידו אם צעירי תוניסיה יוכלו בחסות נשיאם הקשיש לצרוך סמים קלים מבלי להיכנס לכלא.