הילד נפצע בפורים? יש את מי לתבוע
ילדים רבים נפגעים מדי שנה בתקופת הפורים כתוצאה משימוש בצעצועים מסוכנים או בתחפושות בלתי תקינות. מי נושא באחריות והאם ניתן לתבוע פיצוי? מדריך
מידי שנה בחג הפורים נפגעים ילדים רבים משימוש בנפצים, צעצועים מסוכנים, אקדחי קפצונים ועוד. למרבה הצער, פגיעות אלו יכולות להיות קשות.
כתבות נוספות בערוץ הכסף שלי
ראשית, ההמלצה הטובה ביותר בכל הנוגע לטיפול בתאונות היא הימנעות. מומלץ ולהימנע משימוש באביזרים מסוכנים או נטולי תו תקן. ובכל זאת, כאשר קורה אירוע כזה, מי נושא באחריות במקרה של פגיעה והם ניתן לתבוע אותו?
כאשר מדובר בתאונה כתוצאה מהתלקחות תחפושת או צעצוע מסוכן, בשלב הראשון יש לבחון כיצד אירעה התאונה, האם מדובר בהתרשלות של הגורם שאחראי ליצור והאם ניתן להטיל עליו את האחריות ולהגיש נגדו תביעה.
במקביל, יש לבחון האם התחפושת עומדת בהתאם לתקן הישראלי. "על תחפושות וצעצועים לעמוד בתקנים ישראלים מחמירים, לפיהם עליהם להיות עמידים לאש ולדליקות, וכן שהאביזרים אינם רעילים", אומר עו"ד עמקם חרל"פ, מומחה לדיני נזיקין וביטוח. "במידה והיצרן או המשווק לא עמד בתנאים אלו ניתן להטיל גם עליו אחריות נזיקית, ואף בדרך של קבלת פיצוי דרך חוק הפיצויים בגין מוצרים פגומים".
מה קורה כאשר תחפושת שאינה עומדת בתקן נרכשה בחו"ל? האם יש ממי לתבוע פיצוי?
"בחינת אפשרות הטלת אחריות על היצרן שונה ממקרה רגיל", מציין חרל"פ. "הסיבה הינה שסמכותו של בית המשפט בישראל לדון בתביעה כנגד נתבע שמקום מושבו בחו"ל דורשת אישור בית המשפט והוכחת מספר עילות ועל כן יש לבחון נסיבות כל מקרה לגופו. לעיתים ניתן לאתר סוכן או משווק מורשה בארץ, דרכו ניתן לדרוש את הטלת האחריות על הגורם מחו"ל".
ביטוח התלמידים תקף גם בחופש
לדברי עוה"ד ורד כהן ורענן בר-און, ממשרד בר-און-כהן, מומחים בתחומי נזיקין ורשלנות רפואית, המציאות מוכיחה כי נזקים רבים נגרמו בשל אי אכיפה מספקת של הוראות הדין. לכן, לעיתים ניתן לשקול הגשת תביעה כלפי המדינה ו/או הרשות המקומית, בגין התרשלות בחיפוש והחרמת נפצים וצעצועים מסוכנים שנמכרים באופן בלתי חוקי לקראת חג הפורים, אי אכיפת איסור מכירתם של צעצועים אלה וכדומה.
האם ישנם מקורות נוספים מהם ניתן לקבל פיצוי במקרה תאונה?
במקרה של פציעת ילדים התשובה בהחלט חיובית. ללא כל קשר לגורם הנושא באחריות, ממנו ניתן לקבל פיצוי דרך הגשת תביעת נזיקין, כל תלמיד במדינת ישראל מבוטח באמצעות מוסד הלימוד בפוליסת ביטוח תלמידים. פוליסה זו תקפה לכל אירוע תאונתי (למעט חריגים כתאונת דרכים וכדומה), בכל שעה ובכל מקום.
"פוליסת הביטוח מעניקה פיצוי כספי בהתאם להיקף הנזק ואחוזי הנכות שנגרמו לילד, ואף ניתן לקבל פיצוי כספי במקרה שנגרמת לילד נכות זמנית", מסבירים עוה"ד כהן ובר-און.
"על מנת שהפגיעה תזכה לפיצוי של חברת הביטוח נדרשת נכות זמנית של מספר הימים המוגדר בפוליסה, במהלכם הילד מרותק לביתו. גובה הפיצוי עומד ביחס ישיר למספר ימי הנכות, בנוסף להשתתפות מוגדרת של חברת הביטוח בהוצאות רפואיות נוספות".
ככלל, מיד לאחר תום הטיפולים הדחופים, מומלץ לאסוף ראיות ככל האפשר, שמא יהא קשה לאתרן בהמשך. כך למשל, כדאי להשיג את פרטי העדים לתאונה, עותק מפוליסת הביטוח, צילום זירת התאונה, עותקים מכל המסמכים הרפואיים בגין הפציעה ועותקים מהקבלות בגין התשלומים וההוצאות השונות.