שתף קטע נבחר

 

האמריקנים שנכנסים למנהרות הסמים ממכסיקו

על צוות "עכברושי המנהרות" של משמר הגבול בארה"ב מוטלת משימה מפחידה ומסוכנת: אנשיו צריכים להשתחל לפתחי המנהרות שמתגלים בקליפורניה ולאטום אותן בבטון. בצד השני מחכה קרטל הסמים האכזרי "סינלואה", והקירות יכולים לקרוס בכל רגע. מסע מצולם

במשמר הגבול האמריקני הם מוכרים בכינוי "עכברושי המנהרות" – סוכנים הנכנסים למנהרות הסודיות שב-20 השנים האחרונות התרבו כל כך בגבול ארה"ב-מכסיקו ומשמשות להברחת סמים. כתבי סוכנות הידיעות AP הצטרפו ל-Tunnel Entry Team – כך נקרא הצוות באופן רשמי – בתוך מנהרה שהתגלתה בשנת 2009 בסן דייגו.

בתוך המנהרה בסן דייגו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
בתוך המנהרה בסן דייגו(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

זו מנהרה שבנייתה לא הושלמה, אבל היא מספקת הצצה למערך המנהרות הענקי באזור הגבול שמטריד כל כך את נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. היא נמצאת בעומק של כ-20 מטר, רוחבה מטר, ואורכה – יותר מ-800 מטרים. היא מצוידת במסילה, בפנסים ובכלי אוורור.

 

מ-1990 עד מרס 2016 חשפה ארה"ב בגבול 224 מנהרות ממכסיקו, ו-185 מהן הגיעו לתוך שטח ארה"ב. רבות מהן היו בעומק לא רב יחסית, אבל אחרות נחפרו ונבנו באמצעים מתקדמים ויש בהן מעליות הידראוליות, משאבות מים וקרונות הנעים על מסילה. הרוב הגדול של המנהרות נמצאות באריזונה, שם מגיעים המבריחים לשלל תעלות ניקוז בנוגלס, ובקליפורניה, שם הרעש המופק בתהליך החפירה והבנייה מושך פחות תשומת לב בין המחסנים והמפעלים באזור התעשייה של סן דייגו. האזור הזה נמצא מול טיחואנה, שהיא אזור שבו שוכנים בצפיפות בתי מגורים ובתי עסק.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

למה הן משמשות?

על פי רוב משמשות המנהרות האלה להעברת מטעני מריחואנה במשקל טונות רבים, משום שלנהגים ולהולכי רגל הנכנסים לארה"ב במעברי הגבול הרשמיים – הדרך המועדפת להברחת מתמפטמין והרואין – גודלו של מטען המריחואנה וריחו של הסם מקשים להסתירו.

 

בשנת 2015 תפסו שלטונות ארה"ב קוקאין בשתי מנהרות בקליפורניה, בהן מנהרה תת-מימית מבית מכסיקלי שבמכסיקו לתעלה ליד העיר קלקסיקו. לפי הערכות למנהרות אחראי קרטל הסמים המכסיקני "סינלואה". עלות ההקמה של כל מנהרה היא בין מיליון לשני מיליון דולר, ובנייתה אורכת חודשים, אבל ההשקעה הזו מחזירה את עצמה במהירות בזכות הרווחים מהברחת הסמים – בהנחה שהמבריחים אינם נעצרים.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

איך חושפים את המנהרות?

טיפים ממודיעים, משכנים ומאנשים אחרים הם השיטה האמינה ביותר, אבל גם הטכנולוגיה עוזרת. לנס לנואר, ראש צוות "עכברושי המנהרות" בסן דייגו, אומר שכלים סיסמיים ואקוסטיים ומכ"ם חודר-קרקע משלימים את המודיעין האנושי. החוקרים עוקבים מקרוב אחר הבעלים והשוכרים של מחסנים ושל בתי עסק באזור אוטיי מסה בסן דייגו בחיפוש אחר מעשים מעוררי חשד. הם גם מבקרים בבתי עסק כדי לבקש מהבעלים לדווח על סימנים חשודים: הופעה של ציוד בנייה וערימות עפר, רעש חפירות ואנשים הבאים או הולכים בשעות מוזרות.

 

לעתים נתקלים הסוכנים המסיירים בבורות, ואז נכנסים "עכברושי המנהרות" לתוכם. זו משימה מסוכנת, משום שהסיכוי שהמנהרה תקרוס קיים תמיד. הם ממפים את המעברים, מודדים אותם וממלאים אותם בבטון כדי למנוע את האפשרות שישתמשו בהם שוב.

 

מה קורה אחרי שחושפים מנהרה?

מאז 2007 אוטמים את המנהרות בצד האמריקני. במכסיקו סוגרים את הכניסה אליהן, אבל הן אינן נאטמות בבטון. הרשויות במכסיקו אומרות כי אין להן די כסף כדי למלא אותן בבטון. לנואר אומר כי מבריחים שבו והשתמשו במנהרות קיימות שבע פעמים לפחות בשנים האחרונות. "בסוף הכול עניין של כסף ושל רצון פוליטי", הוא מסביר. המחלקה לביטחון המולדת בארה"ב אומרת כי היא השקיעה 8.7 מיליון דולר באטימת מנהרות בשנים 2015-2007.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

מה רוצה לעשות הנשיא דונלד טראמפ?

טראמפ רוצה כידוע להאריך באלפי קילומטרים את החומה הקיימת בגבול בין ארה"ב למכסיקו, ומבקריו טוענים בין השאר כי אנשים יוכלו לעבור מעל החומה, מסביב לה ומתחתיה. בנאום בחירות בפיניקס באוגוסט הבטיח טראמפ לאתר ולהרוס את המנהרות וכך לעצור את קרטלי הפשע. הצו הנשיאותי שפרסם לפני כמה שבועות בנוגע לחיזוק הביטחון בגבול עם מכסיקו אינו עוסק באופן ספציפי במנהרות.

 

השר לביטחון המולדת ג'ון קלי אמר בחודש שעבר, אחרי שנכנס למנהרה בסן דייגו מתחת לגדר גבול מבוצרת היטב, כי הרווחים שמפיקים סוחרי הסמים מהחומרים שהם מבריחים גדולים כל כך שהמבריחים ימשיכו לנסות להסתנן לארה"ב מתחת לפני הקרקע: "הייתי אומר שהעובדה שהם משקיעים סכומי כסף אדירים במנהרות מתחת לחומה מלמדת שהם אינם יכולים לעבור דרכה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
למכסיקנים אין כסף כדי לאטום
צילום: EPA
מומלצים