שתף קטע נבחר

 

הרס הסביבה כאמצעי לדיכוי המיעוט הערבי באיראן

תושבי העיר אהוואז האיראנית בטוחים כי השלטון המרכזי נוקט נגדם בהזנחה סביבתית מכוונת, כחלק מהמאמץ לדכא את הרוב הערבי באזור. זינוק של 500% במספר חולי הסרטן, בניית 9 סכרים להעברת מים מהנהרות הראשיים למחוזות אחרים, וזאת על רקע סופות אבק קשות, רק משכנעים אותם בצדקת תלונותיהם

במהלך החודש שעבר הפגינו תושבי העיר אהוואז האיראנית כנגד השלטונות בטהראן נוכח מה שהם מכנים כהזנחתה המכוונת. בין שאר תלונות התושבים המקומיים היו גם כאלה שעסקו בזיהום הסביבתי החמור ממנה סובלת העיר המאכלסת כמיליון תושבים. המקומיים משוכנעים כי לשלטונות יש אינטרס ויד בהגברת הזיהום הסביבתי בעיר, כחלק ממאמצי הדיכוי של הרוב הערבי באזור.

 

הכירו, הערים המזוהמות בעולם – איראן מככבת

 

ההפגנות התרחשו במקביל לסופות אבק קשות, אשר ביחד עם הממטרים שבאו מאוחר יותר הפכו את רחובות העיר לעיסת בוץ ענקית. בעקבות ההפגנות יצא הנשיא חסן רוחאני לביקור בעיר, והבטיח כי ינחה את אנשיו לפעול למען הקלת המשבר החמור. אלא שתושבי אהוואז בטוחים שמדובר בהבטחות ריקות מתוכן אליהן הורגלו בעבר.

 

תעשיית נפט ענפה

סיפורה של העיר אהוואז משקף במידה רבה את סיפורו של המזרח התיכון והעימות המתחדש והמתעצם בין סונים לבין שיעים, מאז פרץ מה שמכונה "האביב הערבי" לפני כשש שנים. אהוואז היא בירת מחוז חוזיסטאן בפי הפרסים, או ערבסתאן בפי תושביה הערביים. המחוז ממוקם בגבול עם עיראק באזור עשיר בנפט עם עתודות המוערכות בקרוב ל-160 מיליארד חביות, ולכן הוא הפך למרכז תעשייתי פטרוכימיקלי מוביל באיראן.

 

המתח בין התושבים הערביים לבין השלטונות הפרסיים הוא רב בשנים. התושבים המקומיים, וכן המדינות הסוניות השכנות ובראשן ערב הסעודית, רואים באיראן כוח כובש. מדיניות הדיכוי של שלטונות איראן כלפי האוכלוסייה הערבית המקומית היא נוקשה, חסרת פשרות ואכזרית ביותר, כולל מאמצים גדולים להביא לשינוי דמוגרפי באזור. משום מה, התקשורת העולמית נוטה להעלים עין מהמתרחש במחוז האיראני הזה והתמונות והסרטונים הקשים מהאזור נותרים בעיקר ברשתות החברתיות.

 

העיר המזוהמת בעולם

בשנים האחרונות זכתה העיר אהוואז לתואר המפוקפק: "העיר המזוהמת סביבתית ביותר בעולם", בדירוגים שמפרסם ארגון הבריאות העולמי. באהוואז טוענים כי החולי בסרטן נפוץ יותר בעיר מהשפעת. לוקמיה, סרטן העור, סרטן הכבד ומומים מולדים הפכו עניין שבשגרה עבור תושבי העיר המוכה, והכל בגלל הזיהום האוויר החמור. לפי נתונים שפרסמו מומחים מקומיים, בין השנים 1996 ל-2013 חלה עלייה של כ-500% במספר חולי הסרטן בעיר, בעוד ששיעור הגידול של האוכלוסייה עמד על 25% בלבד.

 

גורמים באהוואז קושרים ישירות את הזיהום הסביבתי הנגרם מפליטת החומרים המסוכנים מתעשיית הנפט, לשיעורי התפוצה הגבוהים של הסרטן על סוגיו השונים. יש לציין כי לצד העלייה במספר חולי הסרטן, בעיר פועל בית חולים אחד בלבד המתמחה בטיפול בסרטן. 90% מחולי הסרטן בעיר מטופלים בו, והשלטונות לא עושים מאמץ מיוחד להעביר את החולים לבתי החולים המתקדמים יותר בטהראן.

 

ייבוש מקורות המים

מאז סיום מלחמת איראן עיראק בשנת 1988 הגבירו השלטונות בטהראן את מה שמתואר כ"צעדי ענישה סביבתיים". הפגיעה המכוונת בסביבה נועדה להפוך את חיי התושבים הערביים המקומיים באהוואז ופרבריה לסיוט מתמשך, כדי שיהגרו למחוזות אחרים בהם יש רוב פרסי.

 

וכך אירע שהאזור שבעבר היה מהפוריים ביותר באיראן הוא כיום מהאזורים הצחיחים ביותר. זוהי תוצאה של בניית תשעה סכרים על הנהרות המרכזיים באזור - כרון ואלכרח'ה - בכדי להעביר את המים הזורמים בו למחוזות אחרים ששלטון האייתולות חפץ ביקרם.

 

כיום מתבצעות עבודות להקמת 12 סכרים נוספים כדי להעביר 1.1 מיליארד מ"ק מים, בעיקר לאיספהאן שבמרכז המדינה. התושבים המקומיים מתלוננים על הייבוש המכוון של האזור, אך למעט מדינות ערב השכנות, איש בעולם לא מתעניין במצוקתם המחמירה.

 

הכותב הנו מנהל חברת קונקורד המזה"ת

פורסם לראשונה 10/03/2017 12:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נשיא איראן, חסן רוחאני
צילום: רויטרס
מומלצים