לא רק דרום קוריאה: הנשיאים שהודחו בבושת פנים
נשיאת דרום קוריאה פארק ג'ן הייאה, שבית המשפט אישר את הדחתה באופן רשמי, היא רק אחת מבין רשימת אישים שמצאו את עצמם מחוץ לתפקיד. אקוודור הדיחה שני נשיאים תוך שמונה שנים, נשיא פרו לשעבר מרצה 25 שנות מאסר וגם נשיאים שניצלו בעור שיניהם. ומה קרה בישראל?
החגיגות בסיאול לאחר הדחת הנשיאה
המוני דרום קוריאנים יצאו אתמול (ו') לרחובות סיאול כדי לחגוג את האישור הסופי להדחתה של הנשיאה פארק ג'ן הייאה שהסתבכה בפרשת שחיתות. היו גם הפגנות נגד החלטת בית המשפט החוקתי, כששני מוחים נהרגו.
במבט היסטורי ניתן לראות שפארק לא לבד בכלל. לאורך השנים הסתבכו נשיאים ממדינות שונות בעולם בפרשיות שחיתות, מין והפרת זכויות אדם. באקוודור התמודדו עם שני מקרי הדחה של נשיאים, בפרו סגרו חשבון עם הנשיא שברח ופארק לא הייתה לאישה הראשונה שהודחה מתפקידה כנשיאה. גם לישראל יש אזכור ברשימה הארוכה.
בשנת 1993 הושעה נשיאה של ונצואלה קרלוס אנדרס פרז שהואשם במעילה. ארבעה חודשים לאחר שהואשם אישר הקונגרס את הדחתו של פרז מהתפקיד. גם היום, החיים לא קלים עבור הנשיא הנוכחי ניקולס מדורו, שמפגין יד קשה נגד האופוזיציה במדינתו שדורשת לערוך משאל עם על עתידו בתפקיד.
לאקוודור היסטוריה מרה עם נשיאים מודחים. ב-6 בפברואר 1997 הודח הנשיא אבדאלה בוקראם, שהואשם בעבירות שחיתות שישה חודשים בלבד לאחר שהושבע, בשל "אי יכולת פיזית ונפשית לתפקד". שמונה שנים חלפו ושוב הסתבך נשיא אקוודורי. הפעם היה מדובר בלוסיו גוטייארס שהודח לאחר ששילב את מקורביו בבית המשפט העליון במדינה.
מקרה מפורסם אחר היה זה של נשיא פרו לשעבר אלברטו פוג'ימורי. במשך עשור שלט פוג'ימורי, ממוצא יפני, בפרו עד שבשנת 2000 הוא נמלט ליפן לאחר שהסתבך בפרשת שחיתות. בנובמבר 2000 שיגר הנשיא הפרואני פקס מטוקיו ובו הודיע על התפטרותו.
הקונגרס במדינה סירב לקבל את ההתפטרות ובמקום החליט להצביע בעד הדחתו ולאסור עליו להיבחר לתפקיד ציבורי במשך עשר שנים. בשנת 2005 נעצר פוג'ימורי בצ'ילה וכעבור שנתיים הוסגר לפרו. הוא הועמד לדין ונידון ל-25 שנות מאסר על שהורה לטבוח באזרחים ועל עבירות שחיתות.
רק לאחרונה הייתה עוד מדינה דרום אמריקנית שהתמודדה עם הדחת נשיא וגם הפעם היה מדובר באישה. באוגוסט האחרון אישר הסנאט בברזיל באופן סופי את הדחתה של הנשיאה דילמה רוסף, שהסתבכה בפרשיית שוחד.
גם לאירופה יש נציגות בקרב הנשיאים המודחים. נשיא ליטא רולנדס פאקסאס הודח באפריל 2004 לאחר שדאג לאיש עסקים רוסים לקבל אזרחות ליטאית בתמורה לשוחד. על אף שנאסר עליו להתמודד לתפקיד ציבורי בליטא, הנשיא לשעבר נבחר לכהן בפרלמנט האירופי בשנת 2009. באסיה היה זה נשיא אינדונזיה לשעבר עבד א-רחמן ואחיד, שהואשם גם כן בעבירות שחיתות והודח ביולי 2001.
במרוצת השנים היו גם נשיאים שאולצו להתפטר לפני שיודחו מתפקידם. המקרה הזכור ביותר הוא של נשיא ארה"ב ריצ'רד ניקסון שהתפטר באוגוסט 1974 בעקבות פרשת ווטרגייט. בברזיל, הנשיא פרננדו קולור דה-מלו התפטר בסוף שנת 1992 ממש בתחילת הליך ההדחה שלו לאחר שהואשם בעבירות שחיתות.
לקטגוריה הזו נכנסת גם ישראל. הנשיא לשעבר עזר ויצמן התפטר כשנה לפני שהיה אמור לסיים את התפקיד בעקבות חשדות לעבירות מס ושחיתות למרות שהיועץ המשפטי לממשלה החליט שאין להגיש כתב אישום נגדו. בשנת 2007 התפטר הנשיא משה קצב במסגרת עבירות האונס שיוחסו לו ושבהמשך הוא הורשע בגינן.
בגואטמלה, הנשיא אוטו פרז הואשם שהיה חלק מרשימה ארוכה של אנשי ממשל שלקחו שוחד כדי לאפשר לחברות לייבא מוצרים מבלי לשלם מסים. הפרלמנט במדינתו הורה על הסרת חסינותו בספטמבר 2015. יומיים לאחר שהחל הליך ההדחה שלו, החליט פרז להתפטר.
והיו גם נשיאים בעולם שהצליחו להימנע מהדחה. המקרה המפורסם ביותר היה של הנשיא ביל קלינטון שהסתבך בפרשיית מין עם מוניקה לוינסקי. בית הנבחרים החל בהליך הדחה נגד קלינטון בשנת 1999, אך מאוחר יותר הסנאט האמריקני ניקה אותו מאשמה והוא המשיך בתפקיד עד סיום כהונתו.
פורסם לראשונה 10/03/2017 23:01
נשיאת דרום קוריאה המודחת
צילום: gettyimages
מומלצים